hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98R開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98R開辦消息

cky 發表於 2018-4-23 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

呢啲線有幾何搭一次?偶以坐一次行山唔會死嘅。
10598C 發表於 2018-4-23 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層
hihihi 發表於 2018-4-23 19:12
FB睇到某版有人影到98R行山,應該都冇錯

啱啱係柏台見到操車紙係行山,果然九巴又係假西貢車,真秀茂坪搶錢線...秀茂坪同山下又大戰啦~

不過呢啲R車通常都兜路啲,你見41R兜埋葵荃就知
lsc04d11 發表於 2018-4-23 19:54 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2018-4-23 16:47
最攪笑係269R一條線服務元朗丶天水圍。            而屯門就有259R加260R服務一個屯門區,莫非屯門人特別鐘 ...

屯門區不嬲都係多D線。
52X,58X,59X,60X,63X,66X,67X
元朗區(包括天水圍)
63X(半條),68X,69X,268X,265B

元朗區太集中客源,不過天水圍都叫散散地,但都方便一條線兜哂,難道屯門區要好似N260/前B3/A33X咁樣兜?)
如果錦上路D村屋真係咁好賣/租,再加埋甚麼Park Yoho及朗屏,好有可能開條251R經哂呢D地方去朗屏/洪水橋嫁……

BTW 月票客免費搭九巴R線家嘛,包紅館散場線,是嗎?

ricky 發表於 2018-4-23 20:07 | 顯示全部樓層

呢條98R唔係經土瓜灣同新蒲崗先入將軍澳呀?
前荃葵青區居民
transbus 發表於 2018-4-23 20:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-23 19:26
啱啱係柏台見到操車紙係行山,果然九巴又係假西貢車,真秀茂坪搶錢線...秀茂坪同山下又大戰啦~

不過呢啲 ...

識揀一定揀11x,尾車12點半,大把位又唔太慢
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
kc_loo 發表於 2018-4-23 21:01 | 顯示全部樓層
又係貴過將南....
今次我又覺得如果紅館上車, 唔經老尖, 佐敦, 值去康盛翠林其實係OK
我又睇佢將條線玩到點收到 $16.9
10598C 發表於 2018-4-23 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2018-4-23 21:01
又係貴過將南....
今次我又覺得如果紅館上車, 唔經老尖, 佐敦, 值去康盛翠林其實係OK
我又睇佢將條線玩到點 ...

九巴做貴過將南就預左啦,本身九巴就收得貴,但新巴嘅796R就快過796X好多倍

但講搶錢價嘅話,其實九巴冇新巴搶得咁多,98R貴過98D七蚊,796R貴過796X七個三,以比例嚟講98R貴左71%,但係796R貴左97.3%,如果九巴跟呢個比例嘅話98R要收$19.5...

講真返去康翠而家都要10至15蚊,搭呢條線快咁多只係比多兩蚊抵到爛
GW5878 發表於 2018-4-23 22:07 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-4-23 21:01
又係貴過將南....
我又睇佢將條線玩到點 ...

由取消 692 果日開始已經見得出厹司根本唔係真心為將北,利益一步步咁向山上傾斜,開 290 殺完 692 仲要抽 98D 車,整架假 X 又再抽多次,今時今日早繁樓下搭 98D 可以廿分鐘一班車,落去搭地鐵算啦

咁多年黎已經練成見到厹司將北線唔好抱期望就係啦
偶然見到 98S 加一架車、開 297P 一班車、已經要謝主隆恩
kc_loo 發表於 2018-4-23 22:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-23 21:14
九巴做貴過將南就預左啦,本身九巴就收得貴,但新巴嘅796R就快過796X好多倍

但講搶錢價嘅話,其實九巴冇 ...

以TKO 來講, 新巴最平將南最平, 九記將南算中間, 坑寶最貴
我唔熟將南, 唔知服務方面, 例如: 班次, 所需時間, 最平同最貴的確相差好遠:
796c $7.9
296c $8.3
98c $10.5

796x $7.5
296d $9.4
98d $9.9

kc_loo 發表於 2018-4-23 22:26 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2018-4-23 22:07
由取消 692 果日開始已經見得出厹司根本唔係真心為將北,利益一步步咁向山上傾斜,開 290 殺完 692 仲要抽 ...

我都想知坑口有咩對唔住老九....