hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98R開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98R開辦消息

kc_loo 發表於 2018-4-24 20:57 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-24 20:42
都有一兩班98P幫補下嘅...
除非你係嗰種寧願企係街食塵都唔上山路車坐多一陣嘅人啦 ...

回程都只係得1805一班...

10598C 發表於 2018-4-24 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-4-24 20:57

遲啲會加一班...
castanopsis 發表於 2018-4-24 22:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-24 20:40
其實唔一定係因為最順路,你見E22A就知,可以寶林開將南尾站走,只不過坑口就因為咁大部分時候都唔會係尾 ...

其實你同我講緊同一樣嘢

我回緊既版友話坑口交通差,係因為有地鐵
呢個講法唔準確,因為同樣有地鐵既寶林,路面交通好過坑口多多聲
講到尾,都係我上面一句,歷史同地理問題
未有將軍澳線嗰陣呢到不知幾多車,後嚟就因為山下地鐵開左山上一堆線減班陪葬

我覺得咁
唔可以因為以前地鐵未通之前康翠好多車
就覺得2018年既九巴虧待咗你

同樣道理
未有吐公之前,70好風光,開6-7分鐘一班
我估今時今日無人會覺得要開車海俾埔公

你地可以話係將軍澳線開通既受害者
但事實係,無可能做返以前條條線車海5分鐘一班個樣
始終做返地鐵開通前個服務水平,康翠得2.5萬人就算獨市都打唔爆架車

290又係,明明要入寶林嘅前提下,行隧道觀塘道同行山經新清分別根本唔大,但個個見到上山就耍手兼擰頭,就話條線慢點點點...

你未講中個重點

確實有唔少街坊覺得290慢,呢點我奉勸各位版友認咗佢
你落坑口將南問下人,居民意見係咁都無辦法

重點反而係,慢又點?

如果講唔出更好既重組方案
無意思

如果又係290寶林入隧道,咁你不如唔好搞好過

反而值得相榷既係
290X取代290,對於康翠而言,係唔係真係咁唔能夠接受?
我知,行安秀道係慢過秀茂坪道
但如果之後飛返走白虹樓、彩虹站、紅萼樓、筆架山花園、豐力樓五個站
會唔會已經抵消到個車程增幅,同時保留黃大仙轉車站功能?
EE9255 發表於 2018-4-24 23:09 | 顯示全部樓層

路過睇下呢篇有關將軍澳又嘈幾多頁先
以往經驗,開親d topic關將軍澳事都嘈足廿幾三十頁,但講黎講去都係3幅被

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Charon1999 + 1 笑咗www

查看全部評分

10598C 發表於 2018-4-24 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-24 22:37
其實你同我講緊同一樣嘢

我回緊既版友話坑口交通差,係因為有地鐵

我唔係奢望要做返未有地鐵之前嘅水平,但係98C由以前最密3分鐘一班,變成而家夠膽死20分鐘都未必有車,仲要旺角包冇位坐,九龍城包冇得上,唔通咁樣都叫可以接受?

我唔反對地鐵通車減班,但係減到一個程度直程連山上客都就嚟趕落地鐵就唔合理,重點係山上條條線都係兜到九彩,但係山上一有新線就比人指住嚟鬧我就覺得唔合理,講到底咪又係上山是原罪

290X取代290,潛台詞係咩先?290入隧道?係嘅話講過好多次,兜寶林嘅前提下,根本已經冇更快嘅走線,無論上山定係行隧道時間根本唔會差得遠

相反要行隧道嘅我一直都話係290X,先撇除安達,佢地可以用油荃重組,但其實對於將南行隧道一定好好多

第一,290X落隧道可以同290拉開一個明顯嘅差距,觀感上好好多,而其實將南搭290X就算飛走彩虹觀感冇好過,啲人依舊繼續討厭行山,A29P冇將南人鍾意搭已經係個板

第二,290而家係有唔少山上人10.7照去彩虹站,就係貪佢寶達之後直飛彩雲彩虹,有時候搭唔到98A就搭290去地鐵站,假若唔停彩虹嘅話亦都啫係焗人搭98A落觀塘轉車,特別係一堆嘅老隧線

仲有,飛走彩雲佢地得返一條20分鐘一班且迫爆嘅290A,佢地會比你過?難矣

不過如果你講坑口,無論邊條290系行隧道都好低機率會係坑口尾站走
castanopsis 發表於 2018-4-24 23:35 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-4-24 20:18
對比98D 理應比798 有條件拆
798 仲係行緊20
98D 放工九展個位日日災難

望到296D個樣,我就真係唔係特別支持98D拆線有時寧願兜多10分鐘,都好過劃一20分鐘一班
尤其回程無得好似去程咁預時間

講真,98D坑口上車,10分鐘入將隧,朝早有特快,已經算係咁

只要開足班次,我係收貨

點解話798要拆線
係因為佢將南上車,20分鐘都未上公路
變咗將南唔少人其實流失咗,同時寶林日日留後又係趕客
如果可以拆線,將南寶林班客回流,有條件去support新增資源

而我又真係唔覺得798拆完線班次會再跌
本身798非繁堆班次,以將軍澳線水平而言,客量係超曬班
繼續做20,將隧口聯合10分鐘一班俾康城轉車,谷埋寶達/康華苑班客落去
效果應該唔差
GW5878 發表於 2018-4-24 23:38 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-24 23:22
我唔係奢望要做返未有地鐵之前嘅水平,但係98C由以前最密3分鐘一班,變成而家夠膽死20分鐘都未必有車,仲 ...

對山上而言,  98A 直出, 98C 直出, 290 直出, 又何來架架都兜到九彩,山下話兜都唔輪到山上話兜啦係咪呀?
98C 廿分鐘一班又點,厹司既野好出奇咩? 98D 夠收到廿分鐘一班啦,放工及晚間既九龍灣展貿甚至山谷街晨早已經嚇走哂 Fans 啦,剩係得你 suffer?

唔好射錯靶,個問題根本係厹無人又無車都亂開唔受山下歡迎既 290,最好建議就係學中巴咁樣削幾條將北線比新創建
你試下有 796C 係度, 296C 仲敢收到無影班次?
castanopsis 發表於 2018-4-24 23:48 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-24 23:22
我唔係奢望要做返未有地鐵之前嘅水平,但係98C由以前最密3分鐘一班,變成而家夠膽死20分鐘都未必有車,仲 ...

拿,98C近年減班我一直極力反對既
我一直覺得應該加返去將軍澳線頭五六年既水平

290X問題
由始至終我都無支持過290兜到寶林先落隧道

反而
如果290X做寶林、康翠、安秀道,然後只停黃大仙一個站就直飛荃灣
然後290做將南坑口(點行可以再相榷)
又可唔可以接受?

康翠<>彩虹問題
呢個真係minor嘢,搭過幾次290都唔覺得特別多人咁做
但真係要認真處理既,不妨考慮下我個95A(將軍澳村康翠<>鑽石山)方案

kc_loo 發表於 2018-4-24 23:49 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-4-24 20:57

真係多謝哂
leo_ku 發表於 2018-4-25 00:00 | 顯示全部樓層