hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [用圖講概念] 聯營線過鐘私牌問題
開啟左側

[其他] [用圖講概念] 聯營線過鐘私牌問題

kay 發表於 2018-6-8 22:42 | 顯示全部樓層

有巴士公司靠聯營搵食,點改?

一係過鐘車照比開,下一轉車自動修正

但結果係自己時段開始都要搵架車開
世界很簡單 人類很複雜
TankKingEH9697 發表於 2018-6-8 22:55 | 顯示全部樓層
最主要係我冇車都唔俾你賺

成日搞到交接時段真空 等半粒鐘都冇車
港島/ 紅/ 東隧 d氹多到嘔 要過鐘真係當食生菜

坦克王EH 9697
GU9338 發表於 2018-6-8 22:56 | 顯示全部樓層

個人覺得部分九龍/新界頭車開得比港島早嘅線係有能力改梅花間竹開車 ,
例如 601 , 681 , 690 , 914
就算晨早深夜有個別公司車要私過海 , 亦可以借柯打其他線做一單以免浪費資源 (e.g. 九廠可以先做 603)

但大部分紅隧線兩邊時間都好均稱 , 變相晨早深夜對私情況會多咗
資源就未必可以咁易善用
請用文明來說服我。
FBI2 發表於 2018-6-8 22:59 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-6-8 22:56
個人覺得部分九龍/新界頭車開得比港島早嘅線係有能力改梅花間竹開車 ,
例如 601 , 681 , 690 , 914
就算晨 ...

948係梅花間竹之下的悲劇,成鬼日新巴冇左班車,九巴車唔敢攝

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
GU9338 發表於 2018-6-8 23:07 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-6-8 22:59
948係梅花間竹之下的悲劇,成鬼日新巴冇左班車,九巴車唔敢攝

咁係新巴編更有問題者
又唔見 307 甩到 30/40 分一班
請用文明來說服我。
384047x 發表於 2018-6-8 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
以一條原本60min一單既九新聯營線為例子:
當0600頭車
0600-0700新巴時段
0700-0800九巴時段
0800-0900新巴時段
假如因時代變一單經常要75-90min
最好做法系加長時段,但唔影響兩繁最多客既時段為大前提
e.g.呢條線最多客系0730-0830
應改為
0600-0630新巴
0630-0800九巴
0800-0930新巴
.....
如果佢地唔改,一系交接時段兩巴大量出車爭飯,導致交接時段出現載客量頗低,影響運吉數據,一系兩巴尾段唔出車

2個結果都唔好,相信佢地改時間系令盈利會更好,巴士用車少啲(減少要私牌果堆),起碼好客既線都會做好啲(兩巴獨營做得好好多,聯營佢地都想做,起碼搶到對岸既客,但冇好既解決方法,大家都唔知佢地想做但無能為力!)
brianso198 發表於 2018-6-8 23:11 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-6-8 23:07
咁係新巴編更有問題者

老九自己都靠好多柯打去攝,
不過而家如果新巴開唔足車既話我覺得好怪...

384047x 發表於 2018-6-8 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-6-8 23:07
咁係新巴編更有問題者

一間玩跳飛機,一間玩字軌
正常前者既新城一單時間少啲,呢個有啲難解決
brianso198 發表於 2018-6-8 23:19 | 顯示全部樓層
坦白講,
現階段問題好難拆...

alan2011super3 發表於 2018-6-9 00:25 | 顯示全部樓層

其實唔少聯營路線開線至今都改過時段
只係改完都係唔夠時間行

其實班次疏線做到兩邊海都頭車去頭車走,尾車去尾車走
如110 904

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 904 無乜塞車位,實得架喎

查看全部評分

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I