hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E22A
開啟左側

[問題] E22A

10598C 發表於 2018-6-21 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-6-20 23:09
黃大仙可以轉到前一班 E22A。

未必...要睇時間

係非繁忙時間,如果290同E22A一齊到康翠,上一班E22A應該差唔多入隧道(試過隧道橋上見到下一班啱啱經過天橋底)

290有機會追唔切嗰班E22A,要睇下順唔順燈,唔好彩可能前後相差三兩分鐘,要等下一班E22A

繁忙時間應該會追到上一班,比多四蚊,落一落地,就睇下自己認為值唔值得,
不過上一次試過繁忙時間攞住行李迫290(轉A32)之後,發誓以後都唔會攞行李搭290轉A車
3ASV174 發表於 2018-6-21 00:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-6-21 00:13
未必...要睇時間

係非繁忙時間,如果290同E22A一齊到康翠,上一班E22A應該差唔多入隧道(試過隧道橋上見 ...

睇邊班啦,搭 20 分上到山班 290 追上個鐘 50 分開班 E22A 通常都 ok 既,搭 00 分上到去班車追 20 分o個班就唔得啦,但純粹係唔夾時間。
凈計車程 290 到黃大仙係快過 E22A 超過半個鐘,但唔一定岩時間轉得到,始終 290/290A 山下段咁長,上到山時間都唔穩定,可以 25 分鐘內到,亦可以 30 分鐘都未到。

我搭飛機無 A29P 既時段都會硬食 E22A 算數,
拖篋轉車真係不了,搭得飛機少少錢我就唔慳,直車同轉車比既話,我唔會好似部分將南坑口麻煩客咁搭多 10 分鐘車就發晒癲。
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2018-6-21 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-6-21 00:31
睇邊班啦,搭 20 分上到山班 290 追上個鐘 50 分開班 E22A 通常都 ok 既,搭 00 分上到去班車追 20 分o個 ...

的確,290、290A山下咁長,上到嚟都冇班次可言,試過非繁忙一般時段290/A(唔記得係290定A)上到嚟,後車已經追到前車拖卡一齊上嚟康翠...

如果去機場,我寧願早少少就時間搭A29P 0540嗰班,買套票來回程每程只不過每程貴8.5,但快過E22A多多聲,寧願早啲到機場等好過
 樓主| alvinlainh 發表於 2018-6-22 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

0540果班試過0730先到T1
DIH 發表於 2018-6-22 14:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-20 13:38
其實我個人真係唔明,東九咁多人番機場,係唔係真係咁滿意A22+E22(E22A) 的服務水平,而唔針對A22+E22做重 ...

東九人滿唔滿意又點,建制派票倉,無選票壓力,無爭取誘因。

要怨大把野可以怨,城巴為插旗開E22A搞到今時今日東九要同將軍澳共享資源,而且厚此薄彼乜都係將軍澳嘈話要開/加班先順便施捨畀東九(A29/A29P),A22觀塘雞肋地位不變,E22仍然孭到隻牛咁,E22A條線水蛇春咁長但偏偏往機場觀塘道不停站(我知唔應該阻慢將軍們,我係指整體路線安排好畸形),慈雲山E/A線都要經土瓜灣同佐敦道......

再講就算A20都係怪胎,比較合理的編排我覺得應該係:

A20:啟德、土瓜灣、黃埔、尖沙咀廣東道、高鐵站,佐敦上公路
A23:慈雲山、彩虹道、太子道、長沙灣道,美孚上公路

A22:改經龍翔道,富豪東方交給上述A23,土瓜灣交給上述A20,馬頭圍交給E23或上述A20改經太子道入啟德
A29/A29P:有A22之下可接受龍翔道不停站,維持觀塘區停站

至於E線方面我就唔理喇,如果將軍澳人想E22A拆線,因應A22改經龍翔道,可以由E22減班抽車。

以上純屬亂吹。
AP149 發表於 2018-6-23 18:41 | 顯示全部樓層
睇邊班啦,搭 20 分上到山班 290 追上個鐘 50 分開班 E22A 通常都 ok 既,搭 00 分上到去班車追 20 分o個 ...

非繁忙時間E22A康盛開要30分鐘先入將隧已經算慢,揸開果班舊人一般黎講35分鐘左右已經去到鑽石山,去埋黃大仙都係開車40分鐘內嘅事
可能係新人唔熟將軍澳d燈,觀塘道又唔識走位先會慢左d
低級趣味扮高級:369
10598C 發表於 2018-6-23 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層

AP149 發表於 2018-6-23 18:41
非繁忙時間E22A康盛開要30分鐘先入將隧已經算慢,揸開果班舊人一般黎講35分鐘左右已經去到鑽石山,去埋黃大 ...

你可以望下ETA,非繁一般都要25~30分鐘先入將隧,睇山下燈陣順唔順

出左將隧,將軍澳道落觀塘道又搞多五分鐘,之後先直飛鑽石山,計計埋埋起碼40~45分鐘先到鑽石山

miklcct 發表於 2018-6-23 23:29 | 顯示全部樓層

如果由康盛花園出發俾我如果無A29P我一定轉車,搭得飛機梗係趕時間啦,重搭全程E22A?!去到機場嗰陣分分鐘飛機都走埋啦。梗係搭290,然後落到鑽石山上任何一架A車啦。
進智公交
10598C 發表於 2018-6-23 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-6-23 23:29
如果由康盛花園出發俾我如果無A29P我一定轉車,搭得飛機梗係趕時間啦,重搭全程E22A?!去到機場嗰陣分分 ...

巨ed又離地啦,你估個個都好似你咁有錢,比得起50蚊搭一程車去機場咩?

如果我有時間,點解我唔早啲出門搭平車?又或者點解唔對準時間落去搭車,係都要290轉車?嫌錢腥?你除左“高速”仲識啲咩?

左轉右轉,真係你搭埋我嗰份,仲以為嗰個好似你咁有錢,真係夠曬離地
kc_loo 發表於 2018-6-24 00:03 | 顯示全部樓層

Delete