hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵過海線改革2.0
開啟左側

荃葵過海線改革2.0

樓主| GW4866 發表於 2020-7-3 07:06 | 顯示全部樓層

GZ9464 發表於 2020-7-3 01:17

btw如果行我呢個plan, 葵涌道客就算唔坐鐵,930, 都係會上935/935P而唔係936X
所以936X可以上曬兩條橋, 和宜合道運動場直飛荔景先停站, 加強特快效果
同埋九巴有月票, 葵芳邨客隨時會肯行過黎上, 畢竟934 935 936本身都好多月票客

我反而咁睇,936X停葵涌道可以搶埋930同935去唔到既CWB客,兼增加客源
相反,935係上葵差唔多食到滿哂可跟以前35S直飛昌榮路天橋到葵芳邨再埋一埋站

至於936X落美孚,上面解釋咗,唔多建議走落去塞
當然唔怕塞同哂時間想執多幾個客咪落...
而荔景更加無得做,成條TCL係到
打開門,行出去,去遠啲!
GZ9464 發表於 2020-7-3 11:19 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-7-3 06:51
近呢一年平日既蝴蝶谷唔知因咩事塞多咗
連翔道同出西隧又係平日早上例塞

蝴蝶谷塞車係因為甘泉街個路口冇畫黃格
工廠區幾萬部車扭出黎燈同下一支燈(長沙灣道)係唔順燈,
又冇黃格之下,蝴蝶谷落黎就綠燈都去唔到兩三部
再加過埋長沙灣道上西廊之前2收1,龍尾塞到落呈翔道支路都成日發生
應該死症冇得搞,只會越黎越塞

935/P
安蔭諗住點擺站?
坦白講我淨係諗咗個大框架,細位冇乜點諗
不過如果淨係早繁幾班車,403A後面其實有能力做到中途站

936X
本身有兩班936A係石圍角開出既,再加上原先頭兩班936
應該至少要比返三班拉上石圍角開,建議0710/0800/0840
美孚方面朝早應該係多巴士塞落橋
葵涌道後先上一上青葵公路再落一落深旺道停AEON後即刻轉返上公路應該最快
其實一開始打錯咗,936X就算全部石圍角都得,只要兜入梨木樹總站就塞到議員把口
美孚問題連埋下面一之過黎
朝早美孚有幾塞我就未體驗過,不過如果係5分鐘內都算可接受範圍
畢竟連63X都可以上到幾個, 936X應該有唔少市場,有信心儲到客
四小龍冇咩意見,不過如果跟905P停到海麗對面既碧海藍天+泓景臺應該可以更好生意
依家個站咁唔就腳都儲到咁多客

嘉翠園 華員邨反而係繁時有需要,飛走都肯定有阻力
青公上路真係嘈既留一兩班比佢都唔係唔得
但係想主力做北葵塊餅,無論係石籬總站/和宜合道/石蔭/安蔭/象石,都唔應該用上路
原因上面講咗,觀感+時間上都係惡劣
班次上就再執啦,諗掂咗個框架如果賺多咗九巴都唔會太孤寒既
不過如果935冇咗班0900, 石籬石蔭安蔭會真空差唔多半個鐘冇車,果段時間都多人

最後葵涌道問題我冇咩意見,935要上三幹點都要停葵芳邨
昌榮路平時都有客就不如停曬佢 (雖然作為北葵客會想飛橋)
至於936X我諗漏咗有老銅客可以執下,咁就不如3條線全部都停曬佢
車海戰術+月票搶黨鐵同930
kps19862008 發表於 2020-7-4 01:39 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2020-7-3 11:19
蝴蝶谷塞車係因為甘泉街個路口冇畫黃格
工廠區幾萬部車扭出黎燈同下一支燈(長沙灣道)係唔順燈,
又冇黃格 ...

石圍角好多客?求其留一兩班比佢就夠啦~行上去油錢都蝕埋,既然又冇客又冇位就應該縮番936系擺番梨木樹開條936S兩班去一班回兼加32轉乘比石圍角就夠塞住石圍角把口,荃威都係得兩去兩回既934A,葵盛咁多新樓都係得一班930特班,我睇唔出又冇位更冇客既石圍角點解可以坐擁條半全日過海線

樓主| GW4866 發表於 2020-7-4 05:48 | 顯示全部樓層

GZ9464 發表於 2020-7-3 11:19

其實一開始打錯咗,936X就算全部石圍角都得,只要兜入梨木樹總站就塞到議員把口

兩三班比石圍角算,自從當年36中過伏後梨木樹雙雄唔會肯放走總站線
所以宜家936A咁安排

美孚問題連埋下面一之過黎
朝早美孚有幾塞我就未體驗過,不過如果係5分鐘內都算可接受範圍
畢竟連63X都可以上到幾個, 936X應該有唔少市場,有信心儲到客
四小龍冇咩意見,不過如果跟905P停到海麗對面既碧海藍天+泓景臺應該可以更好生意
依家個站咁唔就腳都儲到咁多客

當你落橋只係塞5分鐘,前後專登為美孚而兜遠咗既路程都要用多些少時間
之後再兜埋入深盛路泓景臺成件事又變咗太迂迴
最終比原先既936A無慳到時間,唔太值得
我較支持青葵公路直飛深旺道只停碧海藍天AEON一站食哂

青公上路真係嘈既留一兩班比佢都唔係唔得
但係想主力做北葵塊餅,無論係石籬總站/和宜合道/石蔭/安蔭/象石,都唔應該用上路
原因上面講咗,觀感+時間上都係惡劣
班次上就再執啦,諗掂咗個框架如果賺多咗九巴都唔會太孤寒既
不過如果935冇咗班0900, 石籬石蔭安蔭會真空差唔多半個鐘冇車,果段時間都多人

咁留返三班936A都係塞住幾道把口
梨木樹攬總站同石俊樓/上路真空,另外諗到樣野係上葵早繁去CWB變咗無車(雖然需求唔多)

其他位置就由936X同935各自分工,
最多話跟你將石籬935拆做935P直行和宜合道
但衍生另一問題係石蔭東/街市會唔會嘈少咗935班次行經

打開門,行出去,去遠啲!
天空之神 發表於 2020-7-4 05:54 | 顯示全部樓層
其實如果老九唔貪心做四小龍,其實 936 簡簡單單上葵外圍兜一個圈
學 935 停返葵俊苑,新葵興花園同葵芳邨就直接起飛
可以做埋日中大連排工商客

甚至搶埋 930 都唔做既逆通勤客
可惜

.