hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (01/11更新)80X , 85K , 87D , 89 , 94 , 281M , 286M調 ...
開啟左側

[服務調整] (01/11更新)80X , 85K , 87D , 89 , 94 , 281M , 286M調整班次

浸大小晴 發表於 2018-11-17 20:29 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2018-11-16 20:19
我講既意思係,客小左但cut唔到。
我覺得在最極端情況下,就算好似85B依類霉線會因為價錢問題而無法歸西 ...

85B係一定歸西, 我話的, 只要一通到土瓜灣, 乘客會用腳投票

索性85B全日改30分鐘一班就算啦, 上課日上繁南行就加多一班特車咁大把
petcity 發表於 2018-11-17 20:37 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2018-11-16 17:54
80 呢類觀塘路線影響應該有限,一黎大圍往返黃大仙/九龍灣/觀塘都係要轉
80 仲有四美係冇鐵位,而且美田一 ...

80你預左顯徑站開左之後,唔會影響細

四美←→顯徑交俾286X,而顯徑本身出鑽石山個頭
雖然要轉車,但一程鐵路始終有預算同埋真係快

唯一仲支持到80將會係四美,顯徑如果真係流失太多客
睇下九巴肯唔肯放棄顯徑或者分拆

顯徑站一開,80點計都有影響,但反而有條線冇人咩人為意
定已經遺忘左,隨時影響大到究竟唔知會唔會搞到俾人叫取消
就係88K
簽名被屏蔽
maomao221 發表於 2018-11-17 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層
noending 發表於 2018-11-16 16:14
其實如果照師兄咁講,所有80系、85系、89系都cut得?
根本上照你個車費對比表,睇得出有部分路線係有得做 ...

好可惜,89C根本完全冇料去提速
都係要等死架啦
eternalflame 發表於 2018-11-17 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2018-11-17 20:37

88K應該仲會有源禾路一帶學生客
有可能縮做學校線
S3bl430 發表於 2018-11-17 22:23 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-11-17 20:29
85B係一定歸西, 我話的, 只要一通到土瓜灣, 乘客會用腳投票

索性85B全日改30分鐘一班就算啦, 上課日上繁 ...

以85B/281M既客量,現在都可以歸西,但唔好忽略區議會既政治力量,
我覺得281M和85B唔會一齊死,如果281M死先既話,85B大概都會用黎補位
(應該唔會癲到用80/80P/87B補九龍塘個位掛),咁85B取消的難度會更加大,

我覺得,如果東西線通車後顯徑出九龍東/土瓜灣收費超過9元(同巴士收費相差2元以上),
而鑽石山轉觀塘線麻煩的話,顯徑區巴士重組的難度會好大,尤其是巴士在隆亨/近下徑口村果邊既顯徑邨仍有優勢
如果要取消路線,咁就要諗下有甚麼路線可以交換,
例如是顯徑版287X?985半全日服務?顯徑經大圍往港島東線?
但我覺得顯徑應該好難換到好野

重組顯徑路線遇到既阻力唔會細

你要明白連692/692P都搞左咁耐先可以取消既時候,無人坐唔等於可以取消

S3bl430 發表於 2018-11-17 22:38 | 顯示全部樓層
maomao221 發表於 2018-11-17 20:51
都係要等死架啦

我覺得286M/89C兩條線只會有一條繼續全日服務
如果唔開一些新穎路線(i.e.將現在的281X全日並全日改經大老山隧道),
89C可能都會被迫生存落去(用黎維持大老山隧道轉乘網絡).
或者89C提速/重組的方向係九龍果邊呢

Snowbb 發表於 2018-11-17 22:59 | 顯示全部樓層

對 80 而言,繁忙時間單靠四美都還可以
但非繁唔做顯徑客量恐怕會少左一截,難以預計損失

不過顯徑入面唔係條條邨都近顯徑站,搭鐵又要行又要轉車既情況下
80 應該還可以守住一部份顯徑客

88K 都幾麻煩下,始終主力顯徑客
去到海福打後又有唔少選擇去市中心/源禾路
近鐵路站既位應該都會少咁一定客量,但繁忙時間還有學生客支持
S3bl430 發表於 2018-11-17 23:02 | 顯示全部樓層

80如果重組,我覺得個重組思路應該係保持在四美,大圍和新翠邨的競爭優勢,而用較少資源滿足顯徑和隆亨居民(別忘記89B甚有可能受東西線嚴重影響),

家住顯徑,個人對顯徑出東九龍巴士路線前景唔係好悲觀,
從顯徑商場起計,80平日非繁15分鐘到黃大仙,25-30分到觀塘,完全有競爭力,
從九巴的角度,80P回車速度應該幾快,龍翔道至觀塘道交通燈較少,駿業里至黃大仙塞車的風險也較少,有客都應該願意做
從乘客的角度,80/80P慣性塞車機會唔高,本身不算慢,又一程過,港鐵的優勢也不見得高
如果鑽石山轉車煩(花超過5分鐘的話),港鐵收得貴既話,顯慶樓,顯沛樓果邊應該仲係會坐80,
80P如果全日,連埋隆亨邨,我覺得應該夠養一條繁時8-10分鐘,非繁20分鐘的路線
Snowbb 發表於 2018-11-17 23:07 | 顯示全部樓層
maomao221 發表於 2018-11-17 20:51
都係要等死架啦

89C 係大勢所趨下應該都係會提速
同樣係主力 77 區,條 286M 做得仲頹

77 區留 89C 比較好,一程過出到九龍灣/觀塘點都一定有用過 286M
反正碩門又係鐵路站旁邊,89C 繼續落碩門難維持競爭力

Snowbb 發表於 2018-11-17 23:16 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2018-11-17 22:23
以85B/281M既客量,現在都可以歸西,但唔好忽略區議會既政治力量,
我覺得281M和85B唔會一齊死,如果281M死先 ...

講開 85B,有時覺得呢條線客量幾飄忽下

平日非繁好多時 10 個客都唔知有冇,但係有時可以坐滿窗口位 ( 尤其假日 )
繁忙時間亦可以坐滿,唔算特別差
維持依家個班次,等到沙中線通車就可以進一步縮班

281M 點救都唔會救到,但呢條線又做到新田圍 - 大圍
本身新田圍 - 大圍既服務已經唔係特別好,短期間恐怕都係難郁 281M