hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 李明逵:對付韓農,警方做到100分
開啟左側

[政府及特種車輛] 李明逵:對付韓農,警方做到100分

pstommy 發表於 2006-7-19 01:44 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2006-7-18 23:43 發表

呢個正正係各地警方長久以來所做的工作law。
不過,呢樣野係要睇當地人對警方的形象同有關民情。
警方對呢兩樣野的把握力正正係一般PR部門內的工作。

正於我係上文講過,每人對每個topic的focus位都 ...

我不太明白點解閣下不斷執著於PR這論點,我小學時已經學到
警察的正職係維持治安,我相信PR在現今社會可能是需要的,
但始終不是其正職。

原帖由 238X 於 2006-7-18 23:32 發表

我只會認為,快的話又會被人話粗暴...
總之乜都係你地講哂。

我好同意238X兄咁講,其實依家香港人好多呢個問題,就係雙重標準,
真係行有死,唔行又死

用搭巴士做例子,經常發現一個"笑話",當你見到部巴士就快開,起步
追車,點知追唔到,架巴士眼白白開走左,你就會鬧點解架巴士唔等埋
你;但若果你上到車坐定定,部車為左等埋d客未開,你又會鬧架巴士
點解唔開,做咩等埋那些客!!!

大家不妨留意下,真係好多呢d人。

原帖由 500 於 2006-7-18 23:14 發表

示威者係警方眼中係known source of unexpected trouble,故此警方係佈防時先會準備定示威區將佢地
限係範圍之內。同埋公安條例中要求示威者得到警方同意的原因係同一道理的。

用偷竊黎比就唔o岩啦,因為 ...

我都相信雙方都有協調,但你認為南韓人會講幾野俾你知,唔好咁天真啦,
佢地為求突破防線,我相信唔會講晒所有將會的行動告訴警察去攔截佢地,
咁呢場"戲"做來有咩謂,就算之前真係協調晒,俾我係班南韓人,都唔會完
全遵守啦,唔通真係事前寫好劇本拍戲咩!!

所以我覺得這些突變,其實咪就係所謂不可預計的因素

仲有,閣下所謂的PR活動,警訊,記者會等,某程度上目的係為了提供市民
警覺,減低罪案發生的機會,其實算係滅罪的工作多過PR。

警察有尊嚴,不代表要變成爛仔,有禮貌,不是錯,但都要睇情況,始終警察
係需要有威嚴,先只有人驚,只少係賊見到都會調頭走,唔似得現在下下都挑
戰警察,下下都襲警,唔通捉賊都要唔該你好咩!!!!!
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
500 發表於 2006-7-19 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 pstommy 於 2006-7-19 01:44 發表

我不太明白點解閣下不斷執著於PR這論點,我小學時已經學到
警察的正職係維持治安,我相信PR在現今社會可能是需要的,
但始終不是其正職。

係呢個講求形象、聲譽、宣傳的資訊廣泛流通時代,由個人起到巨大企業、難道政府可以獨善其身唔做PR嗎?
快點從被受保護的「小學現實」中清醒過來吧。

小學所學的,並唔係乜野社會現實,佢都只係將十分簡單的核心價值從現時各種複雜的重要現代社會現實中抽返出黎!

我好同意238X兄咁講,其實依家香港人好多呢個問題,就係雙重標準,
真係行有死,唔行又死

用搭巴士做例子,經常發現一個"笑話",當你見到部巴士就快開,起步
追車,點知追唔到,架巴士眼白白開走左,你就會鬧點解架巴士唔等埋
你;但若果你上到車坐定定,部車為左等埋d客未開,你又會鬧架巴士
點解唔開,做咩等埋那些客!!!

大家不妨留意下,真係好多呢d人。

起碼我係尾車前唔係咁先。因為我知仲有下一班車的存在,即使追唔到尾車都未必係架巴士的錯,因為係追車的thinking process中的delay、
起步追的timing、所受的行程resistance、甚至身體健康與否都會影響到個final result。

呢個係我同你的不同。你係咁=/=我都要係咁。明未?
500 發表於 2006-7-19 14:37 | 顯示全部樓層
仲有,閣下所謂的PR活動,警訊,記者會等,某程度上目的係為了提供市民
警覺,減低罪案發生的機會,其實算係滅罪的工作多過PR。

PR亦做到教育使用者的功能,你估PR真係咁簡單做吓show,搞搞形象就算?

警察有尊嚴,不代表要變成爛仔,有禮貌,不是錯,但都要睇情況,始終警察
係需要有威嚴,先只有人驚,只少係賊見到都會調頭走,唔似得現在下下都挑
戰警察,下下都襲警,唔通捉賊都要唔該你好咩!!!!!

首先用咁多標點係不禮貌的,我係度並唔係同爛仔討論的。

呢個都仲係PR的工作,build up 一個團隊於公眾的 image不是公關科的責任嗎?
如果好似你話法,警方係唔需要向前線人員提供與警隊形象有關的coruse。

朋友,你距離當今的現實都真係幾遠wor……
pstommy 發表於 2006-7-19 15:47 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2006-7-19 14:37 發表

PR亦做到教育使用者的功能,你估PR真係咁簡單做吓show,搞搞形象就算?

首先用咁多標點係不禮貌的,我係度並唔係同爛仔討論的。

呢個都仲係PR的工作,build up 一個團隊於公眾的 image不是公 ...

我在想究竟是我看得這個世界不通透,還是你呢?

我沒有否定PR在現今社會的重要性,請你清楚這一點,但呢個只係其中一環,
不是所有野的全部,目光請不要這麼狹窄。

追巴士那個case,請不要搞到這麼複雜,我只是想帶出其實香港真係有好多人
存在著雙重標準,及自我中心,部份甚至係不自知的。

我就是看到社會現實上實在有太多太多呢類人,d人咩到投訴一餐,令到好多野
做有死,唔做有死,點樣都話唔得,就算做幾多PR,呢班人都係唔會明白,因
為實在太過自我,眼中只有自己,永遠唔會係人地角度去諗去分析。

"!!!!!!" 感嘆號方面,不知道原來你覺得這樣是很不禮貌,其實我只是想帶出激動
的情感,不是爛仔,真對不起!!!
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
500 發表於 2006-7-19 16:34 | 顯示全部樓層
原帖由 pstommy 於 2006-7-19 15:47 發表

我在想究竟是我看得這個世界不通透,還是你呢?

呢個雖則係一個open end問題,不過我已經可以話你當然有我的理由。
首先以我所見,你分析問題的深度不足,只係得一個角度,下便就係其中一個例子。
其次,係同人溝過時過份情緒化亦唔係好事。

我沒有否定PR在現今社會的重要性,請你清楚這一點,但呢個只係其中一環,
不是所有野的全部,目光請不要這麼狹窄。

之但係呢度最少有幾位將PR的重要性推o左去最底呢。
係現今時代,PR的重要性只會不斷提升,而唔係下降。
我出聲就係要說明呢樣野。

追巴士那個case,請不要搞到這麼複雜,我只是想帶出其實香港真係有好多人
存在著雙重標準,及自我中心,部份甚至係不自知的。

睇一個問題,就係要從各種可能性之中抽出其原因。呢樣就係分析。
如果你覺得complex,其實係你平時冇留意身邊的detail,一但發然身邊的detail明顯化時個人係思考上就會有不習慣的自然反應。
呢個係你的個人問題……

我就是看到社會現實上實在有太多太多呢類人,d人咩到投訴一餐,令到好多野
做有死,唔做有死,點樣都話唔得,就算做幾多PR,呢班人都係唔會明白,因
為實在太過自我,眼中只有自己,永遠唔會係人地角度去諗去分析。

但你由此至終都並不能否認你眼中的相反係不存在。
形象的存在,正係影響當事人係做一樣野後其他人點睇的重要因素。

投訴有一定的機制,目的就係要filter有關投訴是否屬實。
處理投訴的resource不嬲都行緊,即使係無理投訴亦都可以從中得到一定的外部對自己image數據wor。

唔知話埋你知:點處理投訴亦一樣係公關技巧之一wor……

"!!!!!!" 感嘆號方面,不知道原來你覺得這樣是很不禮貌,其實我只是想帶出激動
的情感,不是爛仔,真對不起!!!

我就唔明點解你會咁激動,咁易失去冷靜又點出黎社會立足?
pstommy 發表於 2006-7-19 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 500 於 2006-7-19 16:34 發表

呢個雖則係一個open end問題,不過我已經可以話你當然有我的理由。
首先以我所見,你分析問題的深度不足,只係得一個角度

唔知點解,我都覺得你有同樣的問題,所以我咁講都有我的理由。

算啦!! 呢樣野都無得好爭論,觀點角度的問題,或者我地大家都一齊
反省一下自己吧。

之但係呢度最少有幾位將PR的重要性推o左去最底呢。
係現今時代,PR的重要性只會不斷提升,而唔係下降。
我出聲就係要說明呢樣野。

我都明白PR係好重要,任何行業公司都需要,我都見到閣下對PR都有
唔少的心得,我不會去挑戰你的專業,我始終係門外漢。

但我個人覺得,若果一間公司PR做得非常excellent,但其實正職一d都
做唔好,俾客人的感覺這間公司只是識做門面功夫,無內涵,無真材實料。

睇一個問題,就係要從各種可能性之中抽出其原因。呢樣就係分析。
如果你覺得complex,其實係你平時冇留意身邊的detail,一但發然身邊的detail明顯化時個人係思考上就會有不習慣的自然反應。
呢個係你的個人問題……

我只是覺得你係將我講的例子複雜化左...

講真,我比別人更留意身邊的details,尤其是human behaviour,經常見到
好多不合理及自私的行為,有時可能係好少的動作,但見微知主,都大
概分析到d人係咩性格,有時見到呢d情況,心裡都覺得好氣忿。

我就唔明點解你會咁激動,咁易失去冷靜又點出黎社會立足?

"帶出激動的情感",不代表自己個人真係激動,可能係我文筆寫得唔好,令你誤解了
AA48@43A 發表於 2006-7-20 13:49 | 顯示全部樓層

原帖由 pstommy 於 2006-7-19 01:44 發表
我都相信雙方都有協調,但你認為南韓人會講幾野俾你知,唔好咁天真啦,
佢地為求突破防線,我相信唔會講晒所有將會的行動告訴警察去攔截佢地,
咁呢場"戲"做來有咩謂,就算之前真係協調晒,俾我係班南韓人,都唔會完
全遵守啦,唔通真係事前寫好劇本拍戲咩!!

所以我覺得這些突變,其實咪就係所謂不可預計的因素

我咁睇...

之前警方有派人到南韓考察, 學左d乜返黎? 既然MC6進行左咁多次, 冇理由一d情報到冇...而情報的準確性是左右戰術的成功機會, 我只能講一句高層掌握精報不足, 引致戰術錯誤, 搞到d前線好辛苦...

p.s. 當日的突破行動不只有韓農, 有報導指是一些西方組織幕後策劃, 雖然呢d行動以係即興, 但係個組織在以往的MC6到有出現, 兼且搞得仲勁, 冇理由情報科忽略呢班人!

p.s.2. 所謂的"協調"都係令雙方在原威果日交下功課姐...你估好似官威叫佢地唔好搞野咩...
直通快線  連繫機場
 樓主| M 發表於 2006-7-20 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 AA48@43A 於 2006-7-20 13:49 發表

我咁睇...

之前警方有派人到南韓考察, 學左d乜返黎? 既然MC6進行左咁多次, 冇理由一d情報到冇...而情報的準確性是左右戰術的成功機會, 我只能講一句高層掌握精報不足, 引致戰術錯誤, 搞到d前線好辛苦... ...

但係咁wor,好似mc6咁既大型示威或者騷亂響香港好少出現,點解
你地連小小既錯誤都容忍唔到?係警隊戰術失誤還是你地要求太高?
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
500 發表於 2006-7-20 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-7-20 19:08 發表

但係咁wor,好似mc6咁既大型示威或者騷亂響香港好少出現,點解
你地連小小既錯誤都容忍唔到?係警隊戰術失誤還是你地要求太高?

被人突破o左defence line,就戰術上黎講就係失敗。

如果係打緊仗時被人突破防線的話,你估後果會係點?
你想叫人信你做得到,我地亦都有權要求對方俾返個似樣的成績出黎。
呢個要求一點也不過高,也不過份。

警方用公帑去得韓國mc6取經,我地一般市民當然要expect警方交足貨出黎。
當日的performance交唔足功課,市民冇聲出就假!

3ASV196 發表於 2006-7-20 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2006-7-20 20:38 發表

被人突破o左defence line,就戰術上黎講就係失敗。

如果係打緊仗時被人突破防線的話,你估後果會係點?
你想叫人信你做得到,我地亦都有權要求對方俾返個似樣的成績出黎。
呢個要求一點也不過高,也不過 ...

咁其實依家有defence line 俾人突破左咩?
有人入到會場? 連水馬一關都未到wor,
而示威偏離路線, 那算唔算defence line?

即你信唔信都好, 人地都話左係戰術, 俾
佢地入到那有充足警力而且較遠市民的
地方..

而本身示威區警察的防線, 亦是一d都
無倒後到

唔通要係遊行路線沿途都set 晒電網, 排晒
重裝的防暴警察? 到時又會有人話示威無用,
警方太嚴了....如果用打仗同一個市區示威
去比較, 更是不切實際

至於韓國那邊, 一樣係有強烈衝突, 一樣有衝擊,
而一樣係要時間去控制的....睇唔到有乜大唔同...

即有要求係ok, 但要睇實際是否合理lor...

3ASV196.KE7270