hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 李明逵:對付韓農,警方做到100分
開啟左側

[政府及特種車輛] 李明逵:對付韓農,警方做到100分

AA48@43A 發表於 2006-7-21 01:44 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2006-7-20 23:14 發表

咁其實依家有defence line 俾人突破左咩?
有人入到會場? 連水馬一關都未到wor,
而示威偏離路線, 那算唔算defence line?

即你信唔信都好, 人地都話左係戰術, 俾
佢地入到那有充足警力而且較遠市民的
...

那麼在菲林明道的衝擊不算嗎? 那裡的警員沒有防暴裝備wor...(即係滅火筒攻擊果度)

好明顯, 示威人士會在較弱的封鎖線衝擊, 佢地唔會咁蠢明知果度唔得到照去掛...

中環廣場都有defence line, 仲要差d失守, 如果真係俾佢地入到港灣道會點?

其實個封鎖區內有唔同的defence line, 因應會場的接近性同風險派駐不同部隊, 好似場內有SDU咁, 如果連外圍的作用發發唔到, 已經在戰術上失敗左, 問題係個嚴重程度罷了.

直通快線  連繫機場
3ASV196 發表於 2006-7-21 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AA48@43A 於 2006-7-21 01:44 發表

那麼在菲林明道的衝擊不算嗎? 那裡的警員沒有防暴裝備wor...(即係滅火筒攻擊果度)

好明顯, 示威人士會在較弱的封鎖線衝擊, 佢地唔會咁蠢明知果度唔得到照去掛...

中環廣場都有defence line, 仲要差d失守 ...

菲林明道即中環廣場那處?.... 定指示威路線那度?

其實有警員沒有防暴裝備係正常, 因為未出事, 無
理由先用大量人員去包圍住, 過多裝備, 本身亦可
以會引起示威者挑戰的情緒.....到時仲有可能俾人
話警察挑釁 wor

而中環廣場算defence line, 雖然有激烈衝突,
但又未至於必差d失守, 最少, 最後一定無失守

即我反對有d版友, 係因為覺得, 如果警方要做
到防守更好, 係絕對可以, 包括可以 係示威路
線進行封鎖, 加埋水馬不是鐵馬, 亦可以一早
派員"人釘人", 但往往需要平衡的, 正是示威者
本身權利同市民的日常生活.....而上次wto, 我
覺得已經平衡左....

3ASV196.KE7270
akboy 發表於 2006-7-21 02:56 | 顯示全部樓層
菲林明道...即是示威路線
就是被人推警車的地方

防線有分外圍和內圍
外圍防線很明顯被突破
更有小數韓農走到舊會展門口附近
幸有圍欄及水馬攔阻

警方同保安局
事前已預知當日會有「大事件」
所以呼籲人不要前往灣仔
卻未估計到韓農當日的異常激烈行為(相比前幾日)
同韓農的分散戰術運用

防線被突破
防暴隊被沖散
多隊韓農「下落不明」

戰術失敗了, 就是失敗了

這不是版友支持不支持警隊
而是多個十分嚴重的問題
若果警隊裏無人正視
下次的暴亂將會付出更大代價
500 發表於 2006-7-21 13:48 | 顯示全部樓層

原帖由 akboy 於 2006-7-21 02:56 發表
警方同保安局
事前已預知當日會有「大事件」
所以呼籲人不要前往灣仔
卻未估計到韓農當日的異常激烈行為(相比前幾日)
同韓農的分散戰術運用

防線被突破
防暴隊被沖散
多隊韓農「下落不明」

戰術失敗了, 就是失敗了

呢個正正係警方係情報收集、戰術運用及有關行動預測出o左問題。
事後的半公開report對有關方面的着墨程度對大眾黎講係有問題ge,但就被警方以內部事項輕輕推過……

分散方式係現今各種大型行動中常用的方式,即使係各大組織如警方做野都係咁。

我就無理由相信警方連韓國示威者係十分機動化呢點都唔知。

諗返轉頭,陳主教的第一個comment:香港之恥。
係總結以上當日行動的breakdown後就顯得十分合理。
睇黎話主教的人係道理上唔係咁充分……

這不是版友支持不支持警隊
而是多個十分嚴重的問題
若果警隊裏無人正視
下次的暴亂將會付出更大代價

警察一哥係o岩o岩先話警方當日做到100分呢句,好明顯並未有吸收有關教訓。
唔係我地邊有咁多野講。
500 發表於 2006-7-21 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-7-21 01:56 發表
即我反對有d版友, 係因為覺得, 如果警方要做
到防守更好, 係絕對可以, 包括可以 係示威路
線進行封鎖, 加埋水馬不是鐵馬, 亦可以一早
派員"人釘人", 但往往需要平衡的, 正是示威者
本身權利同市民的日常生活.....而上次wto, 我
覺得已經平衡左.....

我所針對ge係警方係出事的即時應對速度,從當日場面中,警方的反應明顯有不足之處。
更需要將防線向後移。

而係所謂的拉人行動中,雖然並未有使用身體上暴力,但將示威者長時間困係一個露天的地方,
及運送佢地的速度之慢已經為示威者們使用了精神暴力。

最後係所謂的法律行動上,亦都係向示威者們使用了不必的精神暴力。最終要將事件推上外交層面。

呢D咁難睇的場面之所以出現,警方同保安局必須要上身,宜家居然一個人都冇事?!
唔通咁都唔抵比人話咩?

AP10 發表於 2006-7-24 03:28 | 顯示全部樓層
500兄對警方有所批評
是否認為你會做得更加好?
AA48@43A 發表於 2006-7-24 20:01 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2006-7-21 01:56 發表

菲林明道即中環廣場那處?.... 定指示威路線那度?

其實有警員沒有防暴裝備係正常, 因為未出事, 無
理由先用大量人員去包圍住, 過多裝備, 本身亦可
以會引起示威者挑戰的情緒.....到時仲有可能俾人
話警察 ...

唔著上身, 放在車上可以嗎?

佢地連盾都冇, 佢地的安全已被忽視...
直通快線  連繫機場
AA48@43A 發表於 2006-7-24 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AP10 於 2006-7-24 03:28 發表
500兄對警方有所批評

評論下姐...呢d都係意見ma...

直通快線  連繫機場
500 發表於 2006-7-24 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AP10 於 2006-7-24 03:28 發表
500兄對警方有所批評

難道係呢度講出己見對你黎講有問題?
難道你想話呢度係一言堂嗎?

另外,你係上述問題的用意又係邊度呢?煩請說明。

當然,我唔會咁大膽話我會做得更好。之不過,
我只係講出我當日所見的:如警方高層果種「大安旨意」、過度輕視主義與及當日的表現有相當改善地方,但又不能見光部份攞出黎咁解姐。

而我有時都會同友人講將71遊行變成嘉年華,或者係將國際各地的示威方式係一個地方show出黎,當係軍演咁show出黎。
(除警方人員不歡迎進場觀摩外,所有有興趣搞示威人士可以參觀)
另外,針對警方的演練未match 實際需要等情況,可以invite示威者黎同警方對練、甚至將有關活動轉成PC game、以至提供相關商品等idea都可以係一盤商機。
將香港轉成世界的和平示威之都呢個主義可能係救港良方都未定架。

500 發表於 2006-7-24 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 AA48@43A 於 2006-7-24 20:01 發表

唔著上身, 放在車上可以嗎?

佢地連盾都冇, 佢地的安全已被忽視...

唔好聽講句,萬一當日韓農真係係果度推翻了警車的話,相信會有起碼十幾位警員比車壓住。
警方唔係想話咁樣叫保障前線人員安全掛?