hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屎水三廢:20A/22M/797
開啟左側

屎水三廢:20A/22M/797

VK4642 發表於 2022-3-28 17:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢三條線開線時客量冇乜起色,當中最慘淡既係797,成日得一兩丁友出九龍灣。屎水入主之後就大幅拉長,但無助客量增長不突止,仲越改越衰。浪費車隊之餘,仲用多左好多行車時間,間接導致脫班,剝奪司機休息時間。

20A客量差既原因已經有人講左,除左第6點唔知佢想表達咩野外,其他完全講中晒point
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2137254-1-1.html
我覺得20A回復原狀最適合不過

22M拉去土瓜灣,走線迂迴曲折,原路線已經覆蓋啟德站同宋皇臺站,我搭密D既屯馬綫唔得?
22M客源係三廢之中客量最好,不過多數都係啟德站或之前落車,就算堅持拉去土瓜灣都可以行承啟道,吸下D遠離鐵路既乘客

797,本來都無乜客,仲拉長去新蒲崗,沿路已經有796C/796P俾你去。兜去新蒲崗都算,有條更暢通直接既啟新道唔行,反而行經常塞車既偉業街天橋同彩虹交匯處,結果成日搞到過鐘
佢其實可以來回經停啟麗同啟德,甚至將循環點縮去郵輪碼頭,呢幾個地方都欠缺前往將軍澳南服務,隨時吸到更多客

呢三條線都係東九龍路線,都反映左佢地想拓展東九龍但方向錯晒,本來承啟道城巴插到旗,到最終建議5D行承啟道,見到屎水越做越衰
睇見今年RPP打算將20拉去深旺道,20A拉去郵輪碼頭,睇黎而家仲未係最差
Mercer 發表於 2022-3-28 17:21 | 顯示全部樓層
22M 行三個屯馬綫既站, 駛鬼搭佢咩.

797 就有796B 既例子, 將軍澳去咩九龍塘, 黃大仙, 新蒲崗 都係小巴就夠做.
十四鄉準居民 恭喜晒!
HV7967 發表於 2022-3-28 17:32 | 顯示全部樓層

第六點講歷史問題
當年城巴打中巴,靠減價戰+車海打贏
第六點想講,當年靠平靠車海成功嗰啲招數已經唔work,笑屎水2022仲冧住用1990嘅思維打九巴,

最搞笑係樓主自己見識少睇唔明,反而寸人唔知佢想表達咩野......笑左
平客就唔想做,有客就亂咁做
kay 發表於 2022-3-28 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層

或者倒轉講,唔開呢三條線,屎水又會比人話hea做,只係唔好彩呢三條係三隻小豬豬一般隊友
EW9016 發表於 2022-3-28 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層
22M早晚繁有地盤佬撐場
S3bl430 發表於 2022-3-28 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
依3條線死因各有不同。
另外,20A/22M仲有另一個死因:屯碼線開通

如果沒有屯馬線,啟德應該有唔小人會搭20A,而且會搭22M去馬頭圍街市。
對22M來說,最好的解決方法是縮短至啟德站

對於20A,最好的解決方法係炒左建議將20A改為搶九巴客的主管

另外,797我唔認為新巴開線時當時有得揀,佢一定要開條將隧特快入日出康城的路線線去防止98坐大。延長至新蒲崗唔係唔可行,係劃線出左嚴重問題,佢亦都忽略左九巴15A,33全日大部分時間在九龍灣基本都係唔夠客的情況

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
trident322 + 1 + 10 炒左建議將20A改為搶九巴客的主管.
VK4642 + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

YY487 發表於 2022-3-28 18:02 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-3-28 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-3-28 18:02
797 點會冇得揀
自己 796S 衰過一次仲要行啲兩繁位嚟多鑊
仲要同 98 打

我覺得797開線時想插旗/攬炒,多過真心覺得有得做
tina 發表於 2022-3-28 18:08 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-3-28 17:52
依3條線死因各有不同。
另外,20A/22M仲有另一個死因:屯碼線開通

講白啲
797雖然係佢焗做,但其實九龍段佢有權選擇

串埋油麻地旺角做一條線,總站擺蘇屋。仲可以搶下2仔啲客
或者整條尖沙咀線都得,甚至直接開795X
總之就係要避免同鐵有直接衝突&旺區線

而唔係做九龍灣商貿區呢啲冷門地區
265B 22年不變
A19-AD4807 發表於 2022-3-28 18:10 | 顯示全部樓層