hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東鐡過海段5月15日通車
開啟左側

[其他] 東鐡過海段5月15日通車

JX9097 發表於 2022-4-30 01:19 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-4-29 22:47
619X全日兼停秀茂坪 本身或者係一個方法,但安峯今年有新線或添變數

最「簡單」就係
601/ 619適當減班
619X全日兼入秀明道
(601可以諗諗寶達直落曉光街
619可以諗諗順利開直接落樂華
透過縮短車程去減少cut車數量)

不過下秀/ 協和街,樂華/牛頭角都好大機會因減班而反對
ryumew 發表於 2022-4-30 02:36 來自手機 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2022-4-30 00:57
冇錯,看似安全的118客量都會跌。

九巴cut班而多出車輛資源,建議投放新線類似118港島走線,例如新界東 ...

開188,或者現行的988
Ravenclaw 發表於 2022-4-30 02:43 來自手機 | 顯示全部樓層
我好想104快d縮去中上環,同cut到30分班
chan6723 發表於 2022-4-30 02:54 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-4-29 21:35
我覺得今時今日未必了,對兩間公司黎講980X、981P已成為新利器,寧保慢碌而有客量保證嘅680就知。
...

681 繁時塞車塞到咁, 你要保住班客根本只有推哂佢地上 980X, 981P, 俾沙中線打殘係正常。

反而非繁佢車程仲係快 (因為唔塞車) 預計班熟客仍然會支持。我估計 681 繁時大減班
(你開咁密都冇用, 寧願佢拉哂 D 車做 981P), 非繁唔減 / 少減, 可能開到全日 15-20 分鐘既水平...
教導子女遠離益童
neoplan720p 發表於 2022-4-30 02:57 | 顯示全部樓層
開心,
堆舊隧線十幾廿年前已經講緊定線過時,
但無論邊間公司,
都覺得食對家流水客好過癮,
從來無心機去革新定線,
吸引力大減。
而家成條鐵一通,
鬼唔望呢堆線死哂。

就算西隧線都outdated。
咁多年黎都要由銅鑼灣碌到去皇后街先入西隧,
灣銅班客坐半粒鐘都未入隧道,
如果呢條鐵咁都搶到大西北隧巴線既客,
咁唔係因為條鐵方便,
只係巴士服務太差所致。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
chan6723 發表於 2022-4-30 03:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-29 21:45
116如果由北角以東上車
其實都偏慢

116 本身東鐵紅隧轉車客大部份都係銅鑼灣落車, 係東鐵過海加上新界東本身都有堆巴士去銅鑼灣, 減班都好正常
東鐵轉車客去天后以東 (因為金鐘轉港島線站多) 本身都搭哂 102 / 106 了。
反而 116 天后以東果班客, 好多都係去中間 "原本冇地鐵" 的地方 (土瓜灣, 九龍城, 同埋一直冇鐵既慈雲山),
咁呢班客有左東鐵過海後車程又快左 (唔洗去尖東行一大段路 / 或者何文田 / 油麻地 / 金鐘轉咁多次車),
龜鐵搶過海客個能力又高左...
教導子女遠離益童
chan6723 發表於 2022-4-30 03:07 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-4-29 23:01
74X又點解會咁好客??
雖然74X都係服務觀塘塞車黑點

74X, 307 早已經有唔少人頂唔住大老山 / 觀塘 / 東隧日日塞車, 已經回流龜鐵懷抱了。特別係馬鐵延長去啟德 (開左鑽石山轉車站) 後。
307 / 907 系如果唔係大半個大埔都唔近火車站 (仲要 K 巴 / 71A 都會塞車), 再加上車程長想有位坐補眠,
根本繁忙時間已經一無事處, 重點係早繁吐露港出到沙田行邊條路都會塞車, 大埔又唔似北區可以開堆線
"兜後門" 行大欖 (例如 978), 俾龜鐵搶客係正常事, 佢開多 D 大埔墟特車真係可以搶走大半大埔巴士客...

重點係 907B/C 行青沙都係大塞車, 唔似得 981P 行沙瀝 / 大圍都叫做 "避倒下" 塞車, 只係佢塞少左東隧
叫做好過 307/A 咁。

教導子女遠離益童
chan6723 發表於 2022-4-30 03:18 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-4-30 02:57
開心,
堆舊隧線十幾廿年前已經講緊定線過時,
但無論邊間公司,

101, 102 呢堆老牌過海線一來涉及兩間公司時段問題, 要拆線 / 改線就隨時將黃金時段變左做對家,
二來其實兩邊公司都冇以前咁重視呢堆線, 一來新鐵路 / 新開既巴士線 (978, 980X, 985 等等) 分薄左
紅隧轉車客, 二來佢剩返 D 市區客又因為人口老化, 變左非繁有唔少都係兩蚊客, 冇乜肉食... 三來
因為塞車越來越嚴重, 脫班私牌 (因為過鐘 返到總站已經變左對家時段) 引致呢堆線運作效率甚低,
結果兩邊公司已經冇以前咁重視呢堆過海線 (廣告商除外, 因為佢地經彌敦道, 銅鑼灣, 紅隧 explosure 高)...

你見而家 D 紅車, 12.8 米, 紅隧分得唔多, 更多既係分哂入新界兩間廠, 就知道邊 D 線先係九巴眼中係
搵錢...
教導子女遠離益童
chan6723 發表於 2022-4-30 03:32 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2022-4-29 19:49
一埸浩劫在所難免,希望978仲keep到繁時搭

我又唔覺得 978 會客量暴跌。

講真粉嶺班客搭得 978 都唔係貪佢快, 佢本身都要兜半個鐘以上先離開上水, 坐得佢既都係
想有位坐 朝早補眠既人, 再加上 978 又唔似大老山東隧咁日日新鮮日日金, 佢車程相對有預算,
所以一直 keep 倒班 die hard fans 去養住條線。

上水果班客又係貪佢尾站特快出上環 (又或者買月票慳錢), 呢一段就算東鐵過海, 978 時間上仍然
小勝沙中線, 而本身早繁上水上 978 班客都預左要企甚至頂閘, 我又唔覺得呢班客會大量流失。

反而要走去搭龜鐵既都係灣仔客, 但呢班客如果接受唔倒 978 既車程, 早就已經搭緊龜鐵 / 去紅磡
轉隧巴了。

所以預計東鐵過海後會搶走以下既客
1. 本身都係全程搭鐵過海 (i.e. 搭開荃灣線) 既客
2. 本身搭開紅隧線既客, 特別係西行路線 例如 101, 104, 111... 唔係地鐵過海要轉咁多次車根本養唔住
呢班客
3. 沙田 / 馬鞍山 / 大埔忍受唔倒 182, 681, 307 果堆線塞車既客, 沙田馬鞍山近年積極開 981P, 985 呢堆
西隧線 情況都好 D, 但因為沙田過海本身車程唔長, 好多人都唔介意冇位坐, 預計都搶走唔少客搭鐵...
大埔無論係 307 定 907B/C 都係塞到阿媽都唔認得, 呢班客你有個車程明顯短同埋穩定好多既選擇 應該
都搶走唔少...
教導子女遠離益童
teddybus 發表於 2022-4-30 05:37 來自手機 | 顯示全部樓層

Del