hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟九巴係點睇30X依條線?
開啟左側

究竟九巴係點睇30X依條線?

ricky619 發表於 2022-5-29 01:47 | 顯示全部樓層

我今日都在荃威, 五點30X泊左兩部車在站後, 應該收左車.
平時星期六 五點幾係15分一班.

proschebus 發表於 2022-5-29 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層
w061327a 發表於 2022-5-29 00:46
既然 930X 同西鐵鬥都做得起,而荃灣東工業區未來又有唔少工廈改建嘅住宅落成,老調重提,九巴真係係時候要 ...

駛咩啊,條230X半全日咪得囉,不過234X就要跌落30分一班,市區流水搵238x做埋佢
AVD1 發表於 2022-5-29 02:29 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-28 22:38
另:而家有柯打谷密班次嗰條變咗係234X
平日無欠人收車底下,12:45-14:00灣景開出會攝2架加班車,除番開平 ...
真係風水輪流轉,2013年之前234X係三條X入面最疏

話就話 234X 最疏,但係見最少永遠都係 30X。
30X 當年班次又真係幾好笑,最冇咩人坐個陣係最密,即係所謂 935 Order 時段。
星期六日有人坐啦,下午繁時個堆時候,車一係唔黎,一係半粒鐘就一齊黎。234X 都走兩架了 ...
有時起美孚等真係等到火都黎

呢啲所謂密車真係多如
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2022-5-29 02:33 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-5-28 21:56
當年改行尖沙咀 + 西橋過唔到 就知無運行

當年係九記唔知痴左邊條斤想一野打劫荃景圍姐,
除左 39M 就一野搞三條線。

其實由此至終要做特快個條係 234X,
搵 30X 上西廊同博比人 Ban 真係冇分別。
要記得當年地鐵未入到紅磡,就算比佢講得成荃灣都未必搞得掂九龍城個邊。
長沙灣道往返黃埔真空左,你估真係咁易過咩。

當年比 234X 上西九龍走廊,
最起碼而家荃灣一定有條真特快線 + 30X 做流水客,點都唔會好似而家咁難睇先。
AVD1 發表於 2022-5-29 02:41 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-28 22:56
主張鬥快同玩大站快車嘅施將軍都走咗
9A就唔係玩呢一路嘅,佢都幾乎無砌過任何一條真心快嘅線

應該話係轉車不如坐港鐵,
佢連巴士賣點起邊都唔知,仲走去叫人去大站轉車呢下已經可以 byebye。

成個香港最成功個巴士轉車站起我眼中就係城門隧道,
問題係佢地有冇可能可以再照辦整多個出黎。

1. 網路大
2. 班次密 (班次密最重要個原因係因為新界東新界西冇鐵路直通,坐鐵就下下要去九龍駁過去姐,倒轉如果港鐵整條線由大圍之後下個站起葵涌,城隧堆線就等同而家紅隧咁了)。

新界西去九龍南玩轉車,
我點解唔 M 線轉地鐵,仲要同你疏車轉疏車。

6X、63X 班次有幾密,九巴自己唔知咩

所以當年 39A > 234X 都 up 得出,都知佢地係咩心態了。
反而 41A / 44、68X / 268X 呢種重組我會 buy 囉,不過荃灣區 30X/234X/238X 點玩到咁係一個難到好高嘅問題,我都唔覺得九巴同運輸署有呢個智慧可以處理到。既然處理唔到未唔理,保留現狀算。見客唔多未繼續減,呢個向來都係佢地個思維來的。習慣了
shakugan2005 發表於 2022-5-29 04:00 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2022-5-29 02:29
話就話 234X 最疏,但係見最少永遠都係 30X。
30X 當年班次又真係幾好笑,最冇咩人坐個陣係最密,即係 ...

咁繁時935/5A自己都要車, 非繁時拎哂去30X攝時間, 果陣仲要30X掛牌車長碌車, 非繁935/5A果D柯打先密同快

234X已經做左59A/66果份, 九巴冇心做荃灣區就真, 43X/73X都係咁既款唔好期望同地鐵競爭更大既位比, 驚新城中標搶架290果黎做就會既
JX9097 發表於 2022-5-29 10:16 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2022-5-29 02:41
應該話係轉車不如坐港鐵,
佢連巴士賣點起邊都唔知,仲走去叫人去大站轉車呢下已經可以 byebye。

屯轉都算成功嘅例子
不過香港真係唔係太多地方可以做到
尤其是近十年九巴基本上將全線所有路線都減哂班
巴士站又唔似黨鐵站咁有冷氣
仲要等車時間又長過黨鐵
最終慳到嘅時間唔夠明顯
所以好難成功
YY487 發表於 2022-5-29 11:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Ricky403 發表於 2022-5-29 16:03 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2022-5-29 02:33
當年係九記唔知痴左邊條斤想一野打劫荃景圍姐,
除左 39M 就一野搞三條線。

234X都要有40+AN之後先有啲條件改快
但今時今日旺角不再如以往旺嘅環境,不如畀人一程去到多啲地方算數,順手仲可以做啲九龍貴價流水,講緊下晝一車都十個起
綠島條41A,比全盛時期少咗一大班尖東客,同部分中間道客,油麻地頂閘景況不復再

西鐵拉長咗做屯馬綫後,近期觀察回程個分工反而更清晰
234X做想坐多過想快嘅,屯馬綫做想快多過想坐嘅
如果唔計較巴定鐵,咁樣分個市場結果出到黎其實大家都好
Ricky403 發表於 2022-5-29 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層

w061327a 發表於 2022-5-29 00:46
既然 930X 同西鐵鬥都做得起,而荃灣東工業區未來又有唔少工廈改建嘅住宅落成,老調重提,九巴真係係時候要 ...

但係30X改行楊屋道已經做多咗客喎
九巴始終唔係城巴,唔駛做到100分去拉客走,反正荃灣九西X又唔係啲乜皇牌賺錢組合,比唔上930X咁力捧