hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟九巴係點睇30X依條線?
開啟左側

究竟九巴係點睇30X依條線?

HN745 發表於 2022-5-30 13:29 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2022-5-30 02:50
所謂多客左其實都係假象黎,
要知道而家嘅多客,係因為減完班之後睇左每班車多客左,
佐係整體載客量肯定 ...

234X 依家下繁西約少左客

大涌道可以唔滿上到滿

不過之前有段時間成日留後 應該嚇走左堆人
Ricky403 發表於 2022-5-30 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2022-5-30 10:14
本來呢日都諗住開post,好彩突然有電話嚟無咗件事,否則同樓主撞同一主題post

小弟就搭開後一班即1725開 ...

234X改少少車務編排就應該可以提早頭車,只係九巴做唔做咁解,同埋兩繁唔好再收車 (今朝先收咗架)
將架43C柯打改埋方向,做入荃灣,07:30-08:30兩邊嘅12同15對調,上繁就應該搞得掂
下繁未必有得加班,始終荔枝角站同美孚入荃灣仲有30X同40,祈德尊出九龍想加嘅一早加咗
Ricky403 發表於 2022-5-30 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2022-5-30 13:29
234X 依家下繁西約少左客

大涌道可以唔滿上到滿

第五波回落嗰時下繁五六點出九龍仲係開25,甚至有時會隔30,但已經陸續多人返工,唔留後就奇
仲有一日大涌道迴旋處TA,塞住17:30班車15-20分鐘,隔無幾耐 (好似係同一星期內) 又試過麗城一期對出的士撞邨巴,18:25班234X喺正後面

不過,同時段入荃灣已經搵加班車攝番做15,但去到荔枝角站一樣企人

之後嗰個星期好似下繁班次就幾乎回復正常之餘,入荃灣再送多一架加班車
Mercer 發表於 2022-5-30 16:48 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-5-30 10:14
本來呢日都諗住開post,好彩突然有電話嚟無咗件事,否則同樓主撞同一主題post

小弟就搭開後一班即1725開 ...

以前返過楊屋道橫龍街果邊既工, 收工出旺角就行去搭238X, 大把時間就33A, 依家個站位有30X就仲方便, 唔知會唔會搶埋238X既客.

30X 係比212 手尾拖住先搞到冇得變旺角上公路, 長沙灣返黃埔就真係落地底算..
本身6F 搞搞下都變成大半條212, 睇下貴少少唔介意搭6C 既客, 可唔可以放生6F 去執埋212/30X 既屎.

十四鄉準居民 恭喜晒!
Lkopm 發表於 2022-5-30 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層
39M係開7~12分鐘㗎
andy92 發表於 2022-5-31 00:06 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-30 13:40
第五波回落嗰時下繁五六點出九龍仲係開25,甚至有時會隔30,但已經陸續多人返工,唔留後就奇
仲有一日大 ...

上星期見 234X 放工五點幾開 20 分鐘一班出九龍
未到大涌道已經上左 6/70人,祈德尊上到頂閘走無留後

那一邊 30X 都係 20 分鐘一班,楊屋道前上左 40 人
街市+橫龍街上約 45 人,接近坐滿上公路
GZ4031 發表於 2022-5-31 01:13 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-5-29 16:03
234X都要有40+AN之後先有啲條件改快
但今時今日旺角不再如以往旺嘅環境,不如畀人一程去到多啲地方算數, ...

partly 唔覺得係咁呢家41A 星期五夜晚8 9 點仲開緊加班車, 可以見到9-10分一班 旺角企人...
係咪有d咩誤會
toyl 發表於 2022-5-31 08:28 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-5-30 16:48
以前返過楊屋道橫龍街果邊既工, 收工出旺角就行去搭238X, 大把時間就33A, 依家個站位有30X就仲方便, 唔知 ...

搶238X客就唔敢講,起碼33A的客上30X快咗廿分鐘兼upgrade咗價錢牌,238X客唔行過去又係收多佢8毫,都係賺多咗幫輕咗238X

Ricky403 發表於 2022-5-31 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2022-5-31 01:13
partly 唔覺得係咁呢家41A 星期五夜晚8 9 點仲開緊加班車, 可以見到9-10分一班 旺角企人...
係咪有d咩誤 ...

我又見到41A 15分鐘一班時段金巴利道上得10個,窗口位都坐唔滿喎
中間道又係車上10個+站上幾個呢種級數

得星期五晚部分班次多客邊夠全日拆線
況且真係多人起上黎,行長沙灣道班客都照坐,234X尖沙咀就上到坐三分之二都試過唔止一次
chrisyy4563 發表於 2022-5-31 13:04 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2022-5-28 22:49
有時開app睇平日中午返荃灣驚見20分一班,
出九龍就15/20,但好少見密過15呢個數,
除左朝早出九龍顯示12 ...

又真係有加班車喎,7分鐘架車咁SOO