hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟九巴係點睇30X依條線?
開啟左側

究竟九巴係點睇30X依條線?

Ricky403 發表於 2022-5-31 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-5-31 08:28
搶238X客就唔敢講,起碼33A的客上30X快咗廿分鐘兼upgrade咗價錢牌,238X客唔行過去又係收多佢8毫,都係賺 ...

238X而家掛緊12部車,其實上繁後唔駛開238P真係好多水位減
甚至假如238P只係230X咁坐滿出九龍,隨時拉疏兩三分鐘都夠載,同時段238X好似都唔滿
Ricky403 發表於 2022-5-31 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層
chrisyy4563 發表於 2022-5-31 13:04
又真係有加班車喎,7分鐘架車咁SOO

15分鐘攝一架入去咪7-8分鐘
不過近排灣景站長放車放得麻麻
朝早七點幾開啲934不時比34M柯打車頂住
234X有加班車又唔會拉番勻少少開

如果咁啱嗰個時段收咗架
就反而會拉到10/15分鐘開一班車
都叫好過30X仲有加班車嗰期不時玩到10-25分鐘一班
toyl 發表於 2022-5-31 16:06 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-31 15:15
238X而家掛緊12部車,其實上繁後唔駛開238P真係好多水位減
甚至假如238P只係230X咁坐滿出九龍,隨時拉疏 ...

上下繁其實來回都有客基本盤係OK,不過只係集中長沙灣道來回荃工,又要行曬成條線唔太好睇。上繁入荃灣就比較集中8-9果幾班,有一兩班會頂閘,有客會為上到車放棄分段去荔枝角站上車添。

天空之神 發表於 2022-5-31 16:33 | 顯示全部樓層

而家老九當 30x 234x 238x 係貴價流水咁做,梗係唔會做真特快直飛旺角
.
williamau 發表於 2022-5-31 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-31 10:27
我又見到41A 15分鐘一班時段金巴利道上得10個,窗口位都坐唔滿喎
中間道又係車上10個+站上幾個呢種級數 ...

尋晚6點幾先搭完41A

去到旺角同前車隔5-6分鐘,但我坐果架都係坐滿晒
neoplan720p 發表於 2022-5-31 17:14 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-5-31 16:33
而家老九當 30x 234x 238x 係貴價流水咁做,梗係唔會做真特快直飛旺角

道理同舊隧線一樣,
咩102P、106P全日?
發下夢好啦。

而家102、106用黎食對家流水,
不知食得幾和味,
兩間公司仲可以大條道理收哂九6、港82堆車……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
koneotis 發表於 2022-5-31 17:35 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-5-31 17:14
道理同舊隧線一樣,
咩102P、106P全日?
發下夢好啦。

106P北角出的話一樣可以收82車
GZ4031 發表於 2022-5-31 19:26 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-31 10:27
我又見到41A 15分鐘一班時段金巴利道上得10個,窗口位都坐唔滿喎
中間道又係車上10個+站上幾個呢種級數 ...

咩呀呢家冇話41A 要拆... 呢家既客量咪岩岩好囉
你用金巴利道計... 人地碌到旺角先上公路bor...

然後 234X 碌長沙灣道都照搭呢個理論只係因為有班想訓既客同你慢慢玩
41A 改快之前唔通尖沙咀冇人上架咩... 你都知唔係啦
但好明顯改快左係多左人, 由以前無定向開15 20 25變到呢家多人既時段定點15 再有機會開埋加班, 旺角條龍每次都長過42A (以前係得5-10個)

234X 荃灣個coverage 唔算細, 肯改快點會冇人受, 咁當然唔改都得, 但咪就係繼續慢慢流失D頭站客去地底
然後咁如果你係指234X 得部分時段多客, 點拆線, 咁呢個就已經去到處理3條X線既問題

荃灣由麗城到大窩口 (包埋海濱) 大有潛力做到一至兩條旺角-尖咀既快線, 加多兩條流水係旺角/黃埔止步
不過講都冇用, 呢家重組機會都過哂, 同埋荃灣既路網同狀態比41A 44 呢組青衣山下線難處理好多
點解41A 44 成功係因為青衣山下來來去去都係咁行, 就算長沙灣中段既客快左慢左都係5分鐘
但荃灣一條沙咀道再加一條楊屋道同荃景圍同埋海濱已經足以整死你, 每個地方一係塞車一係就要調頭走, 係得麗城先可以走線正常
Ricky403 發表於 2022-5-31 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2022-5-31 19:26
咩呀呢家冇話41A 要拆... 呢家既客量咪岩岩好囉
你用金巴利道計... 人地碌到旺角先上公路bor...

呢到係講緊同未有疫情嘅客量比較
未有疫情嘅時候,41A尖沙咀尖東都唔止上咁少 (青北站友自己話半車),豉油街甚至碧街頂閘都見幾次
而家41A尖沙咀下晝夜晚平均坐滿窗口都未必得,要靠旺角令架車多番人,咪即係油尖旺跌咗客

相比荃灣,青衣無紅小;鐵唔係一程直達
荃灣油尖旺本身競爭激烈過青衣油尖旺好多
餅就得咁大,唔做大佢,點分都有一家唔夠食,但油尖旺客源都跌緊,仲做乜大
最大問題,唔係無吸引力,係油尖旺潛力下降
268X之所以風生水起,除咗吸元朗油旺嘅鐵路回流客之外,係仲做大咗個餅
williamau 發表於 2022-5-31 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-5-31 21:42
呢到係講緊同未有疫情嘅客量比較
未有疫情嘅時候,41A尖沙咀尖東都唔止上咁少 (青北站友自己話半車),豉 ...

Sorry, 我尋晚近7點果陣先係中間道上41A
上車果陣同前車隔7-8分鐘,過左金巴利道已經坐左一半有多,無晒窗口位同部分走廊位
真係唔知你講既跌客係點睇返黎