hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 一線搜查講長車短搭
開啟左側

[報刊新聞] 一線搜查講長車短搭

MCMoore 發表於 2023-7-27 12:55 | 顯示全部樓層

廣黃最經典嘅長車短搭例子唔係86出源禾路咩
tommy14D 發表於 2023-7-27 13:07 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2023-7-26 12:45
直頭某啲線ban咗唔批雙向分段添

運吉又鼓勵巴士公司加多啲雙向分段,但自己又ban曬啲建議
天空之神 發表於 2023-7-27 13:11 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2023-7-26 18:08
當年東區區議會已經講明要用新增資源做8H
但新巴一意孤行,堅持削減2A 82班次

Cut 左咁多線咁多車出黎

咪有新增資源做

幾年前 8529 198X 81X 都有份拎出黎
.
laikingsouth 發表於 2023-7-27 13:32 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-7-26 11:54
麗瑤情況﹐全部都唔係區內線﹐全部都係長程線﹐這一點唔算係長車短坐。
唯一可做﹐就係叫巴士公司提供雙向 ...

阿伯個目的地係尖沙咀,何以265M都照上?265M唔入葵芳站喎!

不過呢個例子亦都講左,麗瑤出市區的巴士實在太兜啦!漫遊長沙灣道、上海街(46),就算俾條線落到尖東都未必有咁多時間去坐。

相反,如果46係出左美孚之後直插旺角,我相信阿伯唔介意在旺角轉車落尖沙咀啦,反正點都係轉一次車。

阿偉 發表於 2023-7-27 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
將$2乘車計劃改革,才有效減少長車短搭問題。例如經常都有$2客藍田北或碧雲道去啟田商場同藍田搭603去藍田同油塘。
dubbies 發表於 2023-7-27 16:36 | 顯示全部樓層
40X 何嘗唔係馬鞍山去源禾路之選
miklcct 發表於 2023-7-27 18:03 | 顯示全部樓層

一條線係長途定短途線根本無特定準則,如果玩一刀切嘅話就會連累正常使用該等路線嘅乘客。

以過海線為例子,如果一刀切話過海車未過海,咁973赤柱去薄扶林點處理?唔通逼人死等條半個鐘一班嘅73再轉車呀?!
進智公交
dennis28a 發表於 2023-7-27 18:56 | 顯示全部樓層
假如唔係個個站頭裝回水機成本高,
將 2 蚊回贈迫班人落車係站頭拍仲好。

根本最好辦法係每程有補貼上限,其餘尾數長者自己比。
例如政府最多補貼巴士公司 3 蚊,講緊部車正價本身都 10 蚊。

有咩線會貴過 10 蚊?
惡意回復是不道德的行為。
12Lane 發表於 2023-7-27 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2023-7-27 18:03
一條線係長途定短途線根本無特定準則,如果玩一刀切嘅話就會連累正常使用該等路線嘅乘客。

以過海線為例子 ...

個問題本身就唔在於呢度。
係政府話兩蚊用多左公帑牙痛咁姐。
lsc04d11 發表於 2023-7-27 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層

長乜車短搭丫? 呢7日內撞到2個無理乘客 頓時發覺長車短搭唔係錯  因為有人用一句”唔該哂” 又冇哂證又冇拍卡就可以搭一,兩個站
  星期一 296A有人唐明苑上車 就咁一句早晨 落車唔該哂 就搞掂  

今日有人碧翠花園上53 冇拍過卡 問去唔去三聖邨後 又再問入唔入站 令到個司機答完問題都已經過左青山灣碼頭 佢就㩒鐘等住落車喇  仲要落車後仍然企車站
睇黎佢係慳錢家族/誇世代嘅角色 一個一個站咁樣免費搭車

長車短搭嘅起碼叫做有俾錢/月票客/家屬都叫做合法
係個2蚊政策衰者