hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 3B 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 3B 減班

1181174166 發表於 2023-10-4 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

大家建議3B取消,5C減班,下路真慘
JX9097 發表於 2023-10-4 19:27 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-10-4 16:26
方向只有3B同11K合併,縮短至慈雲山南/富山
慈雲山照搭5C去下路。

竹園聯合道點補位?
KG1428 發表於 2023-10-4 20:20 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-10-4 19:27
竹園聯合道點補位?

照11K行車路線去竹園,到竹園邨後跟A23行,去到慈雲山南止,相反亦然。不需補位
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
1181174166 發表於 2023-10-4 22:00 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2023-10-4 20:20
照11K行車路線去竹園,到竹園邨後跟A23行,去到慈雲山南止,相反亦然。不需補位
...

慈雲山南去下路45分鐘行唔行得哂?
可想而知過竹園運空氣
S3BL100 發表於 2023-10-4 22:07 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-10-4 12:22
弊在依家條條線都有獨市位
例如3B有富山,21有彩雲,11K有竹園/ 聯合道
而呢啲獨市位又唔可以併嚟做

3B 富山唔算係咩獨巿位了,大區計富山往來紅土仲有 5,全港都無幾多個區可以一條上路一條下路
現況係下路無咁多客但分散咁多條線,於是齊齊攬炒,連條本身應該做大既 5C 都攬炒埋,相當唔理想

整體規劃角度,應該係集中資源保住兩三條流水頻密班次,其餘有獨巿位路線留基本服務,班次亦唔能太疏,而唔係好似而家,5C 下繁開 15,然後咁多條疏車線 25-30 一班。而家呢種做法,環觀全球其他大城巿,都唔會咁玩

唔想攬炒,係應該殺 3B 6F,集中做大 5C 6C、5C 下繁加返上 8 分班,保 2E 12A 除臨近收車一兩個鐘外最疏 20 分班,保 11K 基本服務;然後考慮 5D 唔去德福,改經彩盈上彩雲,食埋半條 21。6F 富昌往 QE 段可以搵 18 改路食左佢

老實,3B 拎來換 2P 或慈沙線全日,都有用過而家留低攬炒

fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-10-4 22:42 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-4 22:07
3B 富山唔算係咩獨巿位了,大區計富山往來紅土仲有 5,全港都無幾多個區可以一條上路一條下路
現況係下路 ...

對面海電車路同告士打道都算
九碼同馬頭涌道只會淡淡一句:唔好癲?
KG1428 發表於 2023-10-4 22:58 | 顯示全部樓層

當年(1995年)九巴5K/13A的合併成13K

5K:行觀塘道+彩虹道+下路
13A:行牛頭角道+觀塘道+上路程(過浙江街後行下路)

如果運用5K/13A模式,把3B+11K合併可以一試

即係新 3B(富山<>紅磡碼頭)(經竹園/樂富/聯合道)
影響是富山客,行車時間加長

然而21會保留
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
S3BL100 發表於 2023-10-4 23:14 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-4 22:42
對面海電車路同告士打道都算
九碼同馬頭涌道只會淡淡一句:唔好癲?

對面海至少好明顯見到 2A 82 同 5B 10 做主軸,其他路線開疏車維持獨巿位基本服務,但就算係 81 都開緊至少廿分班,未跌落 25

當然你可以話之後 8H 同條減到 25-30 分一班既 2 做爛左規矩,但 8H 作為醫院線玩法唔同之餘,當日夾硬由 2A 82 抽車開線都畀呢邊鬧都傻,亦說明打散多幾條流水呢個規劃模式相當值得商榷;至於 2 仔假假地仲有愛秩序灣真獨巿,至少唔會出現同一個頭站區,例如耀東,同時兩部疏車一條上路一條下路咁玩

無咁多客但 keep 住成九條內陸流水線重疊,搞到齊齊攬炒;定係殺咁幾條,確保主軸線順向至少做 8-10 分班,其他獨巿位亦唔會齊齊跌落 25-30,係要取捨

都係果句,前者呢個玩法,環觀全球大城巿巿內交通網絡,見唔到類近例子

頭站區計,3B 上有 5C 下有 5,基本上已經無乜存在價值,尤其是慈雲山富山有其他更值得做既野就更加
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-10-4 23:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-4 23:14
對面海至少好明顯見到 2A 82 同 5B 10 做主軸,其他路線開疏車維持獨巿位基本服務,但就算係 81 都開緊至 ...

問題係
主軸都因為人手問題減班,跌咗落鐵執唔返,cut多兩條跌多錢
所謂上有5C下有5,5又唔到下路,咁計唔計5好?

除非話主軸寫包單10分鐘之內一定有車去做轉乘
又話者疏車轉疏車係定為等人轉車,但通宵線都唔做
ETA,都唔知香港路面問題定科技垃圾好

因為既有服務商而出現神奇畫線,又容忍霸佔對家流水嘅過海線(而條線係過時嘅)
連管嗰個都咁神奇,外國營運嗰套搬過嚟都係畸形
至於殺6F保6C,唔該第一時間踢返條6C出長沙灣道先
殺3B保5C,上面不乏5X/P全日,我就諗緊倒轉殺5C

Gary_B 發表於 2023-10-4 23:51 | 顯示全部樓層

富山除左5 仲有半條116上山 又密又快