hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 3B 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 3B 減班

CR400AF-1006 發表於 2023-10-5 14:32 | 顯示全部樓層

66702686 發表於 2023-10-4 13:07
19反送中算唔算係其中一個因素之一呢? 仲有冇人記得果陣提倡咩罷鐵,唔知係唔係因為呢件事件所以開始多左 ...

唔覺得可以有咩關係...依家同4年前唔係同一個環境
dubbies 發表於 2023-10-5 15:12 | 顯示全部樓層
3B個獨市位叫做鳳德, 但行兩步落去鑽石山屯線
Ohm 發表於 2023-10-5 15:22 | 顯示全部樓層
66702686 發表於 2023-10-4 13:07
19反送中算唔算係其中一個因素之一呢? 仲有冇人記得果陣提倡咩罷鐵,唔知係唔係因為呢件事件所以開始多左 ...

呢單最好笑,如果罷鐵係成功,72、74A晨早有救
LAK2 發表於 2023-10-5 16:50 | 顯示全部樓層

話時話, 好耐無見過富山壽司郎
係咪永停已久
Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-5 17:19 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-10-5 12:15
6F最大價值就係填海區-彌敦道/QE,富昌前去紅土坐12A就腳過6F,兼且12A密過6F
不過依家有條20做油麻地+擦邊 ...

20始終係擦邊
同6F行到入彌敦道唔同
儘管睇下九公會唔會讓條20自己做晒

之於紅土特快深長荔
道路網都唔太配合到就更難搞
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2023-10-5 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
6F早幾年聽地區講兜南昌邨去取代返212
揾佢黎搞可能揾其他搞仲好
不過紅土問題係唔少線都有佢獨市位
改都未必改到咁多

1181174166 發表於 2023-10-5 22:55 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-5 17:19
20始終係擦邊
同6F行到入彌敦道唔同
儘管睇下九公會唔會讓條20自己做晒

長沙灣特快諗緊剷上佛光街
1 右轉去太子道碌返元州街
2 左轉果欄上橋

個人傾向1,做到同6F分離都夠
10598C 發表於 2023-10-5 23:11 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-10-5 09:44
香港島玩到重組合併其中一個原因係順路
一條頂兩條或者更多
同一時間無出現大量受影響乘客

順路與否,以及所謂 "做與唔做" 其實都係觀點與角度

73# 講左我最近盤算緊嘅屎忽數,21 兜上富山食 3B 甚至 3M 都可以
單係呢個 case 都有排拗係咪順路,以及仲有無 "做" 呢班客

當然好取決於巴士公司有幾堅決要縮數,線換線嘅概念同真係打算要收走幾步車又係兩種唔同嘅 approach
S3BL100 發表於 2023-10-6 01:17 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-5 07:51
唔好玩啦
青山道幾個街口都唔行出去,九碼就叫有5服務?厚此薄彼到一個點
東行都算,西行點計都要行長沙灣 ...

你可以話厚此薄彼,但問題係兩邊喺成件事既話事權根本唔係對等

九龍城碼頭既 3B 客大部分都係富山慈雲山街坊,無論主流民意定整體規劃都好,殺 3B 換其他野,深長荔又好、沙田線又好,都肯定比而家更合乎佢地街坊需要,唔輪到客量明顯下跌既紅磡土瓜灣話事

調返轉 6C 青山道做緊既,相信有至少一半都係深水埗居民。就當係一半,咁深水埗同紅土係對等,你無可能單方面改人地條線

同埋話說你想去鴨寮街、北河街街巿果邊,唔計元州街落車行出去長沙灣道係合理距離,兼且落車站位不及上車站位重要之外,原來仲有條 2E 直插。無錯一定係慢過 6F,但唔係無服務。本身無咁多客,就無謂街街有條線打散晒攬炒。與其 25-30,覆蓋同班次比起速度更重要,反正疏成咁,快果架車都追唔到上一班慢車

真係有大把獨巿位果條 2E 而家搞到平日飯後 25、週末日間大部分時間開 25,某程度上都係下路咁多條線攬炒既結果。道理就正如你可以話 5C 因為抽左車去 5P 5X 而搞到下繁低見 15 分一班,但實情係如果唔係因為有 3B 11K 21 幫手分客,跌極客都唔至於要開 15。而家倒頭來搞到尖沙咀返下路繁忙時間仲疏過非繁,紅土咪一樣係輸家

你同樣可以話 6C 因為抽車開支線而搞到下繁出現雙位數班次,咁我亦同意 6X 開來無謂。但第時 X6C 因地區需要而全日,到時我真係唔知班次會變咩款,睇怕都係同 6F 繼續真攬炒。與其如此,不如殺左條 6F,X6C 深水埗段改跟 2A 咁行,保住 6C 順向最疏 10 分班,荔枝角道繼續有 12A 甚至 2E 去紅磡土瓜灣同時,又多左條線去九龍灣同兒童醫院,其實仲著數
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-10-6 01:20 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-5 10:55
Case by Case咁睇
我個人覺得6F仲有存在價值
但唔關紅土長沙灣道事

填海區往來紅土其實一樣仲有條 12A,而且係雙向,唔似 6F 做得單向

6F 唯一存在價值係沿線單向前往 QE,只要搵其他方法取代呢個功能,例如我之前個建議,6F 可以收工
fb.com/scientisthk2usa/