hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 3B 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 3B 減班

S3BL100 發表於 2023-10-5 00:10 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-10-4 23:39
問題係
主軸都因為人手問題減班,跌咗落鐵執唔返,cut多兩條跌多錢
所謂上有5C下有5,5又唔到下路,咁計唔 ...

而家問題就係需要喺路線數目同班次之間取得平衡,流水線首先就要密車吸客,確保順向 10 分鐘內一定有車。成條路無咁多客,首先就應該減路線數目,維持主軸線頻密班次

唔係話咩外國營運果套畸形,實際上全世界都係咁做。香港呢套當年行得通係因為真係有咁多客,但而家因為鐵路通車同人口老化而跌客跌成咁,客量不復當日,外國大城巿一套係有參考價值

人地從來唔會一條主軸九條流水線咁多,最多都係三四條。咁當然減到得返三四條以香港情況太大諗頭,兩三條主軸線再加幾條疏極有限度副線做獨巿位係差唔多

根本 5C 先係下路兩條主軸線之一,你就調返轉想殺線,到時全世界齊齊等 25-30 一班車係好事?仲有唔好忘記 5C 係尖沙咀回程唯一下路車,搵 5C 做主軸係理所當然

6C 最大價值係青山道,拎出去長沙灣道同鐵路重疊,傻的嗎?荔枝角道同填海區段,往來紅土無左 6F 仲有 12A,6F 唯一存在價值係填海區同荔枝角道單向往 QE,搵 18 單向改經油麻地同加士居道往何文田已經完美取代。反而係 X6C 作為新服務,全日後無必要抄足 6C 深水埗段行法就真

都係果句,富山無咁多客,連更值得做既深長荔都未搞掂果陣,就無謂一條上路 5 一條下路 3B。而慈雲山亦無需要 3B 5C 兩條重疊,唯一係收費問題,但換到其他野絕對有得傾
fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2023-10-5 00:29 | 顯示全部樓層
5C而家最大問題係客量持續下跌,但點跌都仲有可觀收視,所以維持現有水平是比較恰當,當然我唔排除仲有減班機會.

5P而家可以直接殺線,任務完成,5X就維持現狀算.

至於5,由於有26和28爭食,而家26和28收費比5高,我估計5仲有機會被陰車.

紅土批平價線,我諗遲早條條全日30,岩路數就坐,唔岩路數就轉會.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
1181174166 發表於 2023-10-5 00:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-5 00:10
而家問題就係需要喺路線數目同班次之間取得平衡,流水線首先就要密車吸客,確保順向 10 分鐘內一定有車。 ...

主軸之外接駁線都唔可以太疏,而問題係殺完堆線係咪谷到上10分鐘一班?
6F倒兩班落6C就啱啱上到10分鐘一班,都係打個和咋
而人哋做到其中一個原因我覺得係雙向分段,不過sorry香港係諗緊點upgrade
而且掛接落車由得你拍卡都唔太影響落車,再重點係交通費比香港貴

如果下有5呢個成立,咁5A係咪又大區論做下路?當然唔會
殺3B同時換到5/5C/5P加班嘅,唔係無得傾,不過我會諗嘅係3B延長至尖沙咀兼加班定直接加5C

我唔認為6C行大埔道覆蓋到荔枝角道,搭12A落紅磡傻的嗎?
過咗旺角開始兩者有啲分別,6F攬炒6C,老老實實未通屯馬6F已經係20分鐘一班起跳嗰啲,我唔認為6F真係太大影響
而且主軸轉車論,咁青山道有條6,又攬炒?
Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-5 00:54 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-10-4 23:39
問題係
主軸都因為人手問題減班,跌咗落鐵執唔返,cut多兩條跌多錢
所謂上有5C下有5,5又唔到下路,咁計唔 ...

咁再深入一層睇
一堆僵屍線hold住批資源又打散批客
間接都影響到主軸線

況且保得住條線亦唔代表保得住班次
而家30絕對唔係底
累鬥累遲早旺個條都變20
其他35-40都仲得

其實九龍城轉車站既網絡
再加而家主軸線仲維持緊一定既班次
絕對有空間做整合
係睇九公有無決心玩
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2023-10-5 01:06 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-5 00:36
主軸之外接駁線都唔可以太疏,而問題係殺完堆線係咪谷到上10分鐘一班?
6F倒兩班落6C就啱啱上到10分鐘一班 ...

而家個目標就係要保住主軸線順向最疏 10 分一班吸客同留客啊。都係果句,你覺得留晒咁多條線但最後大家齊齊等 25-30 分一班真係好結果?

6C 6F 個例子同 5C 3B 一樣,當年真係有咁多客,留 6F 輔助條 6C 唔係問題。但而家無咁多客嘛,我立場一定係殺 6F 保 6C。至於你話咩 12A 慢過 6F,sorry,岩岩呢一刻睇九巴官網數據,石硤尾街往鶴園街,6F 25.8 分,12A 30.5 分,無錯 6F 快,但少過五分鐘,而 6F 30 分一班、12A 開緊 15-20。你認為真係會有客死等 6F?而 12A 先係大把獨巿位果條,覆蓋一定緊要過快果區區幾分鐘

調返轉青山道 6 6C 又真係有返咁多客,支持到兩條各自開 10 分班,咪唔使搞佢

至於 5A,我好同意當日唔應該鬥氣開全日燒錢兼浪費資源,但我未諗到除左變返兩味甚至殺線之外仲可以點收科

殺 3B 後 5C 下繁係唔應該再見到 15 分班次,應該點都要上返 8-10。但都係果句,慈雲山富山計,換其他野返來既優先次序高好多,富山而家連全日深長荔都未搞掂

都係啦,所有非繁基本班次跌穿 20 分既流水線,係有必要考慮同其他線重組或合併,而唔係下下攬炒 25-30。當然唔會條條都一定有空間重組,好似 5D 7B 18 208 呢類點都會係 30 分一班,但下路堆流水,明明有大把空間重組

當然郁 5C 6C 就免問,道理就正如 1A 呢條老牌流水線無任何重組空間
1181174166 發表於 2023-10-5 01:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-5 00:54
咁再深入一層睇
一堆僵屍線hold住批資源又打散批客
間接都影響到主軸線

九龍城轉車站個人覺得九龍東車程都唔算短,鐵路又唔係最方便嗰隻,但係西九龍上下就係都有鐵

6C補唔哂6F嘅時候,碌旺角去長沙灣,而且青山道都可以大區論不適用嘅時候,諗緊6F加條紅土半特快去長深荔

如果轉車不適用,不如諗下長短分離
1181174166 發表於 2023-10-5 01:23 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-5 01:06
而家個目標就係要保住主軸線順向最疏 10 分一班吸客同留客啊。都係果句,你覺得留晒咁多條線但最後大家齊 ...

12A 15分鐘一班vs 6F 30分鐘一班
除非就嚟有架12A而6F啱啱走咗啦,我唔認為完全無人死等,數據點都受主觀因素影響
而大區論,地鐵站都做緊青山道,6C唔踢出長沙灣道都係打緊地鐵架啦,踢出去反而執返多少6F跌落鐵啲客
6都係咁減,美孚落旺角攬住兩條線咪又係好似紅土一樣,遲早都係有條傷

老牌線又點?老牌線咪又係畀鐵打殘,6C係老牌線唔使講重組空間就唔使講殺6F去救啦
2076 發表於 2023-10-5 01:24 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-5 01:06
而家個目標就係要保住主軸線順向最疏 10 分一班吸客同留客啊。都係果句,你覺得留晒咁多條線但最後大家齊 ...

5A 減速食 8P 可能慳到車的。

宜家重組環境,價錢牌同慳車兩者同樣重要,反而班次係冇人理,原有乘客兜多 5-10 分鐘,好多情況都視為合理。

紅土仲有條 28 𠝹走晒 5 5C 的客,東面仲分走一堆 13X 213X 客,其實都唔理想,不過搞 28 又係會比人聲討的。資源論,28 去到上下路交界掉頭返樂華,尖沙咀客留返晒比 5 5C 13X 213X 去做,營運效率高唔少,亦都唔會阻住 5 尖碼開車,係可以諗下,不過呢啲單純的 cut 車食相又難睇都幾難實行。
2076 發表於 2023-10-5 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-5 01:23
除非就嚟有架12A而6F啱啱走咗啦,我唔認為完全無人死等,數據點都受主觀 ...

老牌線唔代表唔改得,以前都有 40 提速的先例。隔離講緊的 89 又係一條老牌線。而家堆老牌線班次越做越縮,去到 15-20 分鐘一班水平,其實就有重組空間。

不過而家重疊路線係重點整頓對象,12A 絕對係 6F 的合理替代品。
S3BL100 發表於 2023-10-5 01:47 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-10-5 01:23
除非就嚟有架12A而6F啱啱走咗啦,我唔認為完全無人死等,數據點都受主觀 ...

6C 掟出長沙灣道仲有另一個問題,就係長沙灣道流量,如果唔相應減返一小時六班車都係免問

不過我覺得你好得意。6F 荔枝角道倒左落鐵既客,佢地有 12A 都唔坐既話,長沙灣道畀返條 6C 佢地,佢地一樣唔會坐,因為行出去已經有地鐵站,點解仲要等你部 6C?都係搭巴士,行五個街口出去坐 6C,行路時間加車程,係一定差過原地等 12A,計埋等車時間都係咁話

另一邊廂,就算真係畀你搞得掂長沙灣道流量問題,掟 6C 出去,你又肯定青山道客行得出去會咁神心繼續等 6C?

望返上文下理,我所指係老牌大線無得改。3B 一樣係老牌線,但唔係大線,當然可以改。但你好似完全唔明白亂改老牌大線會出現咩後果