hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 文匯報頭版講皇后山交通
開啟左側

[報刊新聞] 文匯報頭版講皇后山交通

ccchhhuuunnn 發表於 2023-10-14 06:47 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-10-14 01:32
54區個人而言的確招都唔應該招,全部都係現有九巴行多兩個站就解決到嘅問題。想招咪是旦攞條56出黎招,而 ...

馬後炮論
對當地居民同巴公自己最好應該係
67A唔怕內定,但唔該藍地直出
K54唔該兆康站止步
要堅持行九商同海皮的話,55應該入埋屯市嚟招等佢自己做大
56(A)屯門站開填埋山景個窿直去和田菁田個餅已經叫唔細夠拎出嚟招,入唔入皇后山就後話,不嬲去皇后山只係屎水私心
258D/260X拉入去做頭站
950喺960C/S服務時間就直出,服務時間以外就跟現67A走線去招
955直接用現67A走線去招
甚至可以招條富泰/兆康/54區/良田去沙田
50其實無乜需要存在,反而如果有67A直出版嘅67X(即係菁和欣兆康藍地直出去長荔深旺)仲有用啲
hokwanlam 發表於 2023-10-14 08:15 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-10-14 06:22
部份人嚮往招標線喺住宅區端入舊區去增加客量
但比着你係現有經營者冇理由唔反對,特別係現有嘅線本身都係 ...

本身專營權係問題,一個區兩條幾乎走線一樣既,資源重疊味太重,同埋冇意思,
兩線重疊只落得一個下場,兩敗俱傷,仲未講票價問題,

計走線55係得,62X同258D都唔係咁爆既情況,我怕做死佢,
如果全日但30分鐘一班,老實堅浪費,我行番去觀塘道都未必洗廿分鐘,
回程人地屯市幾分鐘就一班車,又有鐵巴,我驚佢連死雞都執唔到,
加上見33去到週末都要變身行番觀塘道就知個客源係邊,齋常怡道我唔覺得頂到,
同埋sell特快就唔好停龍翔道個幾個站啦,想快又想拉客,
950/955就唔好搞啦,如果係咁不如960系聯營啦,反正都係想分人地舊肥豬肉啫,
搞咁多個number考人地記憶力咩,

50睇就想玩大包圍,兩邊都食,不過走線顯得比較迂迴,
260X係塞,但係兩條線塞完中港城,過左佐敦人地上公路,
50仲要塞燈位,去到匯豐轉角位同旺角街市又塞多獲,同場仲有63X,
大半條彌敦道行哂,學埋九巴啲衰野,搞到條線個定位九唔搭八,

79X同270系好似都冇咩衝突既地方,其實全日入聯和墟都得,
78X/C都一樣,大家係九龍個走線相反,其實個客源好唔同

FBI2 發表於 2023-10-14 08:20 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-10-13 21:26
運輸署講明為免得罪綠小,56A 唔可以做上水皇后山市場,
係咪仲要開線,當日黃巴答應依個條件,運輸署先 ...

條20A已經嚴重得罪既得利益者兼自己燒錢,但城仔死要面子,其實都唔明點解城仔班友咁要面子,本身都冇晒面子啦,仲要拿一點做乜。

不過,56A要做大係有理由,站係居民立場,係有需要做全日兼加停元朗而同時完全放棄上水。九巴建議用276拉入山,根本不成理由,要拉一早拉左啦,而家搞到皇后山真正用家冇車坐。
castanopsis 發表於 2023-10-14 08:49 | 顯示全部樓層

hokwanlam 發表於 2023-10-14 08:15
本身專營權係問題,一個區兩條幾乎走線一樣既,資源重疊味太重,同埋冇意思,
兩線重疊只落得一個下場,兩 ...

78X客源同277X明顯重疊,唔俾入聯和墟係好合理
但79X就真係無乜疊
同現有路線/轉乘組合更重疊既49/97,都可以攞出來招標
79X一開始劃線刻意架空聯和墟,係唔太理想

castanopsis 發表於 2023-10-14 09:11 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-13 11:42
棄上水就會入到元朗?呢個係咩野邏輯。
54區居民想簡簡單單去上水,就要兜元朗同落粉嶺,想點呀大佬...
...

上水<>元朗 有 276/P
上水<>屯門西北 有 44A
經上水,就注定無發展空間

你話54區想去上水
有無諗過,54區去元朗需求,遠大於去上水?
只要有雙向分段,其實經元朗棄上水,係好符合54區利益

掉返轉,皇后山橫睇掂睇,都唔會想去54區
完全唔明城巴以至呢度啲版友,點解咁堅持要56A全日
上水<>皇后山 爆煲,九巴又好小巴又好,麻煩搵返短途線去處理
用得56系名義去做,應該諗下點滿足班客去 元朗 以至 屯門工業區 既需求
而唔係推曬班客去上水轉276系/44系就叫做解決問題

12Lane 發表於 2023-10-14 09:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-10-14 09:11
上水元朗 有 276/P
上水屯門西北 有 44A
經上水,就注定無發展空間

喂,唔好搞錯一樣野先,上水同元朗唔係對立架喎。一來,56就係用黎處理54區去北區需求,呢點係好明顯,至於呢個需求係要44A兜埋菁和定係56,我冇意見,有人計得掂數小巴可以做埋,大可唔開56/A,不過種種跡象顯示居民應該唔覺得小巴處理到。

你話54想去元朗,咪自己開條去元朗,關56咩事?

我就不嬲唔覺得56A全日係有迫切性,你講嘅「呢度啲版友」唔該唔好笠落黎,唔關我事。56用得54區名義做,就係應該主力處理54區出入北區,本應就唔關皇后山事。

上水至皇后山一段應用短途線做,我完全認同。

castanopsis 發表於 2023-10-14 09:47 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-10-14 09:19
喂,唔好搞錯一樣野先,上水同元朗唔係對立架喎。一來,56就係用黎處理54區去北區需求,呢點係好明顯,至 ...

以54區人口
56全日,繁時以外只會載空氣
本身261/276B呢啲都未必有賺,56個經營環境只會更惡劣
屯門後面有44A頂住無得拉長,44A自己又唔夠車做埋54區啲客
基本上係死局

如果棄上水做元朗
最低限度可以一條線做曬 皇后山/聯和墟<>元朗、54區<>元朗 兩個真空位
當然對54區去北區客而言係差,但無其他可行方案之下,講到天花龍鳳都無用
而祥華/聯和墟假假地都叫做有接駁功效,去塘坑返工既人車程亦未必耐過搭44A轉車
樓上特工版友同2076推銷呢個方案,並唔係無原因

*注:"呢度啲版友"唔係指你,唔使對號入座

mak5052 發表於 2023-10-14 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-10-14 08:15
兩線重疊只落得一個下場,兩 ...

講起 55,或者以後不應該俾巴士公司提交一些與運輸署已規劃的招標新線重疊 / 或待開招標線修改後可以提供類似服務的線?(即以後不許再有 62X 延長、960B/X 重組、960C、98 之類出現,當初是可以分別以 55、955、950、797 調整取代)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 精闢見解, 堵塞漏洞

查看全部評分

12Lane 發表於 2023-10-14 10:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-10-14 09:47
以54區人口
56全日,繁時以外只會載空氣
本身261/276B呢啲都未必有賺,56個經營環境只會更惡劣

56全日載空氣咪唔好開非繁,我對於56全日冇任何執著同憧憬。

棄上水做元朗,棄上水同做元朗可以係兩樣野。我係唔明點解一定要combine兩條線,唔係唔明點解你想條線做元朗。定係而家其他係興49號呢挺做幾水客?

講到54區自己咁夠客去元朗,咪自己開條線去元朗,56/A唔夠客咪由得佢攤喺度。皇后山聲稱想去元朗,又想去屯門,擺明係想去屯市/元朗大馬路,54區就算想去北區,都會係想經上水。然後幾位版友就話將兩邊拉埋一齊,大家都兩頭唔到岸嘅所謂折衷方案,一係話行元朗外圍,一係話唔經上水,簡單黎講條線就係一條不倫不類嘅垃圾。
hokwanlam 發表於 2023-10-14 10:17 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-10-14 08:49
78X客源同277X明顯重疊,唔俾入聯和墟係好合理
但79X就真係無乜疊
同現有路線/轉乘組合更重疊既49/97,都 ...

78C就係,兩條都係行觀塘道,
不過咁,先兜聯和墟再行沙頭角公路走,同入粉嶺南差唔多,
聯和墟上都要兜,班次明顯277X佔優,而且大隧轉乘網比較大,
除非78X/C再加車,唔係都係執雞味濃