hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 文匯報頭版講皇后山交通
開啟左側

[報刊新聞] 文匯報頭版講皇后山交通

castanopsis 發表於 2023-10-18 08:34 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-10-17 13:35
如果紅巴拎 277X 拆線玩呢?請問你點寫 Weighting?

又如果黃巴劃條新聯和墟、觀塘道 78X;油尖旺劃 79P ...

100兄已經幫我講咗唔少心底話
呢度補充幾句

路線招標根本要回歸初心, 如果比黃巴新區任踩人地
出面市區地盤,咁唔該佢都要開放番佢地盤比人任踩。

56A 想全日同拉去屯市,咁唔該同時比 79K、276、279A、A43P 上山。
綠小公司想入紙做其他野都應該要批。

我同意一視同仁
A43P/279A想拉上皇后山應該容許,但79K地區應該唔會俾
276我估九巴睇死自己獨市,又同276P聯合班次,未必肯拉

至於港島,價位咁低,競爭又激烈
怕且你俾九巴入場,佢都無乜興趣做
更重要既問題係,本身個網絡都已經頗為完善,要畫一條線唔同現有路線直接競爭,難度好高
最有條件,係駁鐵線,但港島啲駁鐵線AMS差唔多食曬
另開新巴士線既空間真係好細
查實你想邊條線俾九巴做?

搞到咁多大頭佛出黎,正正就係紅黃公司有唔同諗法, 而最大問題有公司都想係開新路線同時,順手去食對家既有市場,Rather than 為新區服務。

人哋都係喺制度下盡量爭取最大利益,有邊間商業公司唔係咁?
九巴一樣有利用新線(900)整短途分段嘗試食對家客

啟德新里程搞左咁多年,受左咁多年黃公司氣, 請問沐安街班人會唔會搭巴士?全日有幾多班車行沐泰街? 唔係因為隔離開左個啟德站,肯定會比皇后山投訴得仲激動。

一句講曬
你覺得啟德交通差,定四彩交通差?
四彩無競爭wo,一定唔使受氣啦係咪?我想問九巴交咗啲乜嘢出來?

咁唔該放棄路線專營權,民生線就唔好再搞招標,係連九龍新界都唔好再招。

dennis28a: 招標一定要apple to apple,否則對會造成利益輸送,唔公平
Also dennis28a:唔好再搞招標,直接指派,理得佢公唔公平

castanopsis 發表於 2023-10-18 08:58 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-17 20:42
咁要諗嘅就係,用元朗站轉車有幾大吸引力啦。你部車一定要雙向停K65個總站或者出面東頭村口,如果唔係轉西 ...

今時今日,形點穿商場入元朗站
雖然都要行,但有冷氣又唔係真係咁差

重點係元朗喺輕鐵/西鐵以外,都係一個重要樞紐
單係去 元朗工業區、大棠/唐人新村/公庵路/流浮山下白泥 啲棕地,轉少一次車,已經好大幫助
呢啲位望落零散,但加加埋埋其實唔少客

單靠皇后山出元朗,未必夠客
但粉嶺做埋聯和墟,基本盤係有返咁上下

12Lane 發表於 2023-10-18 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-10-18 08:58
今時今日,形點穿商場入元朗站
雖然都要行,但有冷氣又唔係真係咁差

冇話去元朗有問題,只係回應去屯天完全唔實際。而你講果堆村落更加唔係一個元朗站轉車轉得晒,至少都要夾晒成條大馬路。
932gz6061 發表於 2023-10-18 09:08 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-10-18 03:15
睇黎你又平衡時空啦,以你咁留意我,
無理由唔知我鬧左黃橙巴港鐵 M 線駁腳差好多年嫁。
早排 73 條特別短 ...

其實冇人特別留意你,我都唔知你衝出黎做乜

姐係你覺得小巴做唔掂,然後佢地又唔比屎水開線,解決方法係引入新經營者?

咁用呢個Logic,如果有北葵去沙田線記得叫屎水入標先得。

78取消?係呀邊個話開51M?人地開埋51M係咪你貼錢比屎水做埋條78佢?78比51A同51S打咁多年又唔計數呀?

咩叫正正經經搶人地盤?D線屎水劃?專營權屎水諗的?你咪叫運吉自己死掂佢,規矩唔清楚就不嬲會出事。

56A爭議黎黎去去都係搶503單邊,同埋大家FF咩條線一世都係去54區,姐係44阻人開線又係屎水問題?

咁56A成世都係得幾班咪冇爭議囉,78B依家都係咁啦係咪呀?定56A就搶到503,78B特搶唔到503?

唔好講咩大家有疫情都蝕呢D廢話啦,屎水個陣嚴重偏向口岸線結局係蝕幾多話?厹又係蝕幾多?咁都叫冇得講?
castanopsis 發表於 2023-10-18 09:15 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-18 09:08
冇話去元朗有問題,只係回應去屯天完全唔實際。而你講果堆村落更加唔係一個元朗站轉車轉得晒,至少都要夾 ...

心目中都係行曬大馬路
天水圍轉輕鐵/K73唔算太差,不過我同意未必快得過503<>276A/B

932gz6061 發表於 2023-10-18 09:16 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-10-18 04:35
我求其亂噏,當東涌北填海區改做招標,開線去港島北,黃巴通過殺線重組做到摩頓台。
綠巴突然心血來潮想做 ...

收到晒,姐係你支持基本唔好再招標

監察機制睇下邊間做得唔好?好呀我都想知運吉會點比分

葵青區同南區個疊區會文件顯示兩邊都嚴重失班,一句講晒,北葵新樓有新線,你支唔支持招標?
12Lane 發表於 2023-10-18 09:44 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-18 02:11
根本巴公想食皇后山-上水
先得閒同你搞新西線

所以個人一直都覺得回歸基本步最簡單,就係搞掂皇后山去上水就已經解決問題,503又唔係全日都爆,咪針對性喺啲78B or even 79K線身上落手咪算數。咩野屯門線除左城巴特別想中個頭落去、九巴想保地盤玩埋一份之外,條261做二奶經屯市入埋粉中都半生不死咁,已經答左屯門線問題嘅答案。
cruisesnet 發表於 2023-10-18 10:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-10-18 08:34
100兄已經幫我講咗唔少心底話
呢度補充幾句

就比紅巴延長900去到東區再加返雙向分段"完善網絡",
新路段行二線道路, 保證無原有服務去到白石角
cruisesnet 發表於 2023-10-18 10:08 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-10-17 17:10
咁不如講下你到底想港島點招?

既然你講到黃鬼直接拎跑道區咁十惡不赦,又見到某D版友打字打到就爆血管咁 ...

屎水本來就係屬於港島, 自1933以來已經係
cruisesnet 發表於 2023-10-18 10:09 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2023-10-17 13:53
嘩你講到屎水係啟德趕左30年客咁,20開左30年啦已經?
掉轉問,啟德個班人有冇日嘈夜嘈?就係冇

我當紅巴減左一半線, 黃巴有能力食到?