hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 文匯報頭版講皇后山交通
開啟左側

[報刊新聞] 文匯報頭版講皇后山交通

dennis28a 發表於 2023-10-18 12:19 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2023-10-18 09:08
其實冇人特別留意你,我都唔知你衝出黎做乜

姐係你覺得小巴做唔掂,然後佢地又唔比屎水開線,解決方法係 ...

下,衝出黎果個真係你。

51M 係專營巴士黎?建議開果個係運輸署,唔係橙巴 Wor。
打咁多年唔計數?九龍新界大把線比綠小打緊呀,邊間公司最受綠小政策影響?

78B 小巴佬傾得掂,56A 小巴佬唔同意,明未?
唔係你同我覺得佢搶唔搶客,係個既得利益者點睇。
你黃巴搞唔掂小巴佬咁講咩,正確程序咪就係咁。

如果小巴佬為唔掂,佢無盡過方法解決問題,再引入新經營者有咩問題?
當中黃巴橙巴係點出現呀呀哥?

個個話去北區市場因為綠小做唔掂,點解唔可以比黃巴做?
綠小無投放資源嘗試改善問題?紅巴條 78A 狂加班加到黃巴投訴阻開車又無嘗試解決問題?
記住條 78B 開車,503 綠小唔反對嫁。

黃巴有咩基礙去做?眼紅紅巴開條 78A 同 278A 插旗?
唔好忘記多謝紅巴開條 78A 同 278A 插旗,成個皇后山紅巴先成功變成現有經營者,
黃巴係受惠於依一點有利佢中皇后山標,支標走線設計真係比晒極大化到黃巴有機會贏到。

黃巴係咁有心解決皇后山去新界西問題,
咪試下入 56B 龍馬路轉右直達兆康 54 區,再跟 50M 合併踩入屯市。
我敢肯定一定無人會嘈,有無出現過?

唔好講咩大家有疫情都蝕呢D廢話啦,屎水個陣嚴重偏向口岸線結局係蝕幾多話?厹又係蝕幾多?咁都叫冇得講?

真係無得講,真係打橫黎。
蝕錢政府無幫手救?蝕錢只係依間公司蝕?

咁以前黃橙巴邊過機場口岸線賺左幾多年錢?
上面區內蝕錢線要人計,機場口岸線賺左咁多年錢唔洗計?

如果你講到黃巴做機場口岸線咁大風險,
咁咪倒轉全個港島九龍新界新線本地比晒佢做好未?
叫黃巴交番晒 A B 線比其他公司做,你仲唔係打橫黎講?
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2023-10-18 12:22 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-10-18 09:16
收到晒,姐係你支持基本唔好再招標

監察機制睇下邊間做得唔好?好呀我都想知運吉會點比分

下,你無睇晒全部野?

以而家黃巴九龍新界中左咁多地盤,佢已經無既得利益者黎。
如果佢同紅巴有正面競爭,咪招標。

如果無,人地做緊個市場,你憑咩野係隔離開線新線搶人飯碗?

你唔同個監察機制,又怕疫情蝕錢,
睇黎只有取消路線專營權,收歸國有去做。
Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-18 12:25 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-18 09:44
所以個人一直都覺得回歸基本步最簡單,就係搞掂皇后山去上水就已經解決問題,503又唔係全日都爆,咪針對 ...

不過79K繁時自己都自身難保
上繁繼續俾78B分流學生客
下繁俾56A自己做飽佢
我估大致都已經夠做

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
dennis28a 發表於 2023-10-18 12:59 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-10-18 08:34
100兄已經幫我講咗唔少心底話
呢度補充幾句

我係想講個機制要一視同仁,
大家日日口口聲聲話運輸署條線畸形,難道唔係一樣「網絡都已經頗為完善」先出事?

而家講緊係條村出面條馬路就劃左個招標區,
安達臣咪招完標,石礦場又招標?

咁係咪他日皇后山一帶再起樓,可以唔洗理黃巴意見,
私樓果邊兩招標引入新經營者?

一句講曬 你覺得啟德交通差,定四彩交通差? 四彩無競爭wo,一定唔使受氣啦係咪?
我想問九巴交咗啲乜嘢出來?

紅巴有交其他野出黎嫁,運輸署因為上面無總站亦都 Reject 左好多野。
仲記得最初運輸署主任點同區議員講?

更重要既問題係,本身個網絡都已經頗為完善,要畫一條線唔同現有路線直接競爭,難度好高
最有條件,係駁鐵線,但港島啲駁鐵線AMS差唔多食曬

我又舉個例,石礦場再劃左條深水埗既新線,請問秀茂坪去深水埗點唔重疊而家網絡?
將南當年份標書路線設計,有一半都係同現有路線直接競爭。

港島區重疊有問題,但九龍區可以重疊?
難度好高呀,咁咪唔好招標囉。如果唔係,咪正面引入競爭,全港一視同仁。

如果真係開放市場決唔決定投放資源去做港島市場,係由商業機構決定。
而唔係港島市場細唔做,九龍市場相對大就做。

巴士公司覺得投標無肉食搞到一鑊泡,自然唔會踏入人地市場。

dennis28a: 招標一定要apple to apple,否則對會造成利益輸送,唔公平
Also dennis28a:唔好再搞招標,直接指派,理得佢公唔公平

混為一談,招標程序就要 apple to apple,有招標本義。
你都招得標開放市場就要盡量公平,唔可以開放市場唔該唔好扮公平,過度操作去搞招標。

咁不如唔好搞招標。
ahken 發表於 2023-10-18 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-10-17 08:24
招標無論如何都會有主觀成分
要拗,宜家個制度都已經可以拗餐飽
54區城巴中標,究竟新經營者加幾多分,BBI ...

路線碎片化嘅結果好簡單一句:市民受苦

市民往往因此得物無所用
ahken 發表於 2023-10-18 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-10-17 13:35
如果紅巴拎 277X 拆線玩呢?請問你點寫 Weighting?

又如果黃巴劃條新聯和墟、觀塘道 78X;油尖旺劃 79P ...

完全同意,一向都講話兩邊(尤其是屎水)唔好再阻人劃線拉去某啲區

咁市民想揀邊間嚟搭就各憑本事,咁先對大家(九/屎以及市民)公平
932gz6061 發表於 2023-10-18 13:52 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-10-18 12:19
下,衝出黎果個真係你。

51M 係專營巴士黎?建議開果個係運輸署,唔係橙巴 Wor。

小巴咁多條打78,78咪會做唔住囉,咁依家係你指責點解屎水唔做78呀嘛,咁係因為佢比小巴打,唔係佢唔做呀嘛

590佢有堅持過你唔講?最後590咩下場話?

我依家就係問,點解小巴做唔掂駁鐵就要搞JB搵第間巴士公司做,唔係運吉協調比原區巴士公司做?

係咪北葵<>沙田小巴做唔掂就唔好搵厹先,直接JB叫埋屎水玩?

你講到運吉好為屎水著想重要咩?重點係呢套唔work

你講個條56B可以開到幾多班車?車到幾多人?我都好想知。

依家個核心問題就係巴士公司唔應該下下都太偏重口岸服務,而區內線做得唔好。

你講得岩呀,係賺好多錢呀,所以咪一直比緊excessive服務港島,19年前幾多線載空冇人會提。個D service係咪又唔計?

變左基金佬+有疫情咪同你遂條執,然後就話人冇心做,

你要一間巴士公司嚴重偏向口岸服務,佢點會有心做市區?一係就淨係開一間做口岸

依家基金佬就係唔會再玩excessive服務,要斬就斬,起碼慳唔少

留意番呢套十年前厹已經用緊架啦,不知幾成功,所以佢咪蝕得少囉。

932gz6061 發表於 2023-10-18 14:01 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-10-18 12:22
下,你無睇晒全部野?

以而家黃巴九龍新界中左咁多地盤,佢已經無既得利益者黎。

下,你老屈?我話支持監察想睇運吉點比分的,你唔敢答我我都預左架啦,我答埋你又點話,如果聽日華富重建要重新開線,我支持重新招標。
咩叫人地做緊市場憑咩開新線搶人飯碗?喂呀生,運吉寫個rules係咁樣的,我可唔可以話613A搶屎水飯碗叫佢收檔先?

唔想有呢種惡鬥同混咪搞清楚個"路線專營"到底係乜野同埋改善開線模式囉,我講野好對題的謝謝。
UA2892 發表於 2023-10-18 16:40 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2023-10-18 16:44 | 顯示全部樓層