hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1989年5月九巴蝕錢路線統計
開啟左側

[歷史資料] 1989年5月九巴蝕錢路線統計

ky927 發表於 2023-12-1 09:15 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2023-11-30 23:51
講開隧道線,你睇104就知巴士公司有幾痛恨佢。
當年隧道線最蝕就係104,業績仲衰過110。
所以你睇繁忙時 ...

104硬件問題(位置、邨老化)推條線去死亡邊緣

但係,如果兩巴肯將條線加雙邊雙向分段,即係港島同九龍各自有分段做區內線,咁104嘅功能性會大啲。

白田客有條線落油尖旺;港島雖然好似分薄左1/5B/18;但成日話西區流水線無錢賺嘅話,用對家資源幫自己區內線慳車其實未必係壞事
JX9097 發表於 2023-12-1 09:24 | 顯示全部樓層
反而想知211呢類獨市唔做唔得
但不斷上山落山損耗大
仲要為咗佢買車行嘅線
究竟使唔使蝕錢
 樓主| KC3555 發表於 2023-12-1 09:34 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2023-12-1 05:09
想睇吓當年荃葵青去觀塘嘅 38 / 40 / 42 其實做成點,謝!

只有40號上榜,排第110,月蝕$66,600

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| KC3555 發表於 2023-12-1 09:49 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-12-1 09:24
反而想知211呢類獨市唔做唔得
但不斷上山落山損耗大
仲要為咗佢買車行嘅線

可能因為當年空調巴士定票價較高,幫補咗收入。
2字開頭路線,蝕錢之冠為202,排第115。
隨後為208,排第124。
然後是288S,唯一上榜通宵,排尾6,蝕$10,500。
最後是289,排尾四,蝕$9,400。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
yoho 發表於 2023-12-1 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2023-11-30 23:34
所以喺一個估唔到嘅遊戲中,我哋成日鬧巴士公司咁又減班,咁又插旗。
好多時唔係搬咗條數出嚟,都唔知官方 ...

86A咁多年九巴都冇攪過佢,沙田段同89B有學生客,但班次疏過89B,應該蝕得少過89B。 82M收得同89B/ 87A同一格(好似),九龍段勁短,回車快好多,應該賺

但基於89A打和咁滯但80蝕咁甘,連59m都蝕嘅時候,個結論都係估佢唔到😌😌🤓🤓

有時間唔介意麻煩師兄開估

yoho 發表於 2023-12-1 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2023-12-1 09:34
只有40號上榜,排第110,月蝕$66,600

42呢條線,咁多年都唔估到

將兩個唔係好關事嘅地方連埋一齊,4字頭但青衣得幾個站就過橋上山,走線又有少少冷門,以為佢慢但其實又幾快,好少見佢好多客;九巴咁多年都冇提議郁過佢 ,到2023全日都仲開到15-20,密過好多線,即係條數應該唔差

又係顛覆三觀

2023年冇白過😌😌 感恩

clivetock 發表於 2023-12-1 10:07 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2023-12-1 09:49
隨後為208,排第 ...

通宵路線竟然只係得一條蝕錢,當年夜晚真係咁繽紛?

全九巴得三百條線左右,當中超過一半176條蝕錢,咁當年九巴係靠咩搵錢?
JX9097 發表於 2023-12-1 10:20 | 顯示全部樓層
yoho 發表於 2023-12-1 09:58
42呢條線,咁多年都唔估到

將兩個唔係好關事嘅地方連埋一齊,4字頭但青衣得幾個站就過橋上山,走線又有 ...

42其實有唔少流水
密密食其實都幾和味

以前仲住順利嘅時候都見唔少人會上佢落彩虹/ 太子
(講緊29M同27都開緊個位數班次喎)
JX9097 發表於 2023-12-1 10:22 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2023-12-1 09:49
隨後為208,排第 ...

不過個表係89年5月
211就88年11月開
未出到「成績」都唔奇

今時今日仲要孭埋轉乘條數
真係唔知使唔使蝕
yoho 發表於 2023-12-1 10:23 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2023-12-1 10:07
通宵路線竟然只係得一條蝕錢,當年夜晚真係咁繽紛?

全九巴得三百條線左右,當中超過一半176條蝕錢,咁當 ...

商業世界好多都係80/20 法則:80%嘅利潤由20%嘅線賺返唻

300條線蝕176條,或者真正賺線嘅線估計得60條左右,其他100條線嘅都係打個和微賺

當做左咁多年巴膠點估都估唔到原來104/ 80蝕咁甘嘅時候,以後都唔敢有咩高見,費事7到上太空