hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 個人覺得BYD又唔係外界講到咁差
開啟左側

[車型及機械] 個人覺得BYD又唔係外界講到咁差

kei_hk 發表於 2024-3-25 14:17 | 顯示全部樓層

Togepi 發表於 2024-3-25 13:54
啱啱搭咗BED @82k
- 唔講樣, 廢時打碎人哋玻璃心
- 冷氣頗凉, 今日比較熱, 上到車幾舒服
臭氣熏天, 除咗有新車up味(坐Y牌E6M係冇乜), 仲有陣莫名嘅臭味, 唔知係咪因為附近啲人有體臭, 但成程車都聞到, 搞到我暈車浪

先申利﹐我未坐過這款車。

你講的莫名其妙的臭味﹐會唔會係發霉的氣味?
經歷早排濕濕凍凍的日子﹐基於電動車的空調系統缺憾﹐車內濕度控制較差的問題﹐車內/空調的filter開始發霉﹐未必係出奇事。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Togepi + 1 精闢見解

查看全部評分

Modern-stage 發表於 2024-3-25 17:32 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-3-25 14:17
先申利﹐我未坐過這款車。

你講的莫名其妙的臭味﹐會唔會係發霉的氣味?

請問電動車空調同油車空調有乜唔同,點解電車會啲缺陷嘅?
GK3258 發表於 2024-3-25 17:43 | 顯示全部樓層
Modern-stage 發表於 2024-3-25 17:32

柴油車壓縮機直接靠引擎拉,基本上免費能源,源源不絕,自然可以長行抽濕。
電巴壓縮機靠獨立電摩打,似舊式啲窗口機,一行就好凍,唔行就好濕好熱。

橫看香港巴膠
AVBWU291 發表於 2024-3-25 17:46 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2024-3-25 17:43
柴油車壓縮機直接靠引擎拉,基本上免費能源,源源不絕,自然可以長行抽濕。
電巴壓縮機靠獨立電摩打,似 ...

唔太熟冷氣嘢,想知電車嘅冷氣可唔以做到變頻式?
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
kitarolo 發表於 2024-3-25 19:29 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-3-25 17:46
唔太熟冷氣嘢,想知電車嘅冷氣可唔以做到變頻式?

要做變頻製冷嘅電動車
比燃油車更容易,但同樣
道理不要拿樓宇的變頻冷氣作
對比(祗要有$交電費能源不斷)

巴士,會經過日照範圍/上落客
開閂門,要冷氣要舒適到樓宇或
燃油車嘅程度,就祗好犧牲續航
里數,或車內空間擺放更多組件
kei_hk 發表於 2024-3-25 19:46 | 顯示全部樓層
Modern-stage 發表於 2024-3-25 17:32

看前文 #23,內容有影片詳解。

kei_hk 發表於 2024-3-25 20:02 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2024-3-25 17:43
電巴壓縮機靠獨立電摩打,似 ...

主要係油車的空調,其實係冷氣及暖氣同時運作,溝出一個合適的溫暖,又可以做到抽濕。

但電動車的空調,一係製冷,一係製暖,無得一齊運作。
在天氣涼/凍的情況,只要不製冷(包括只通風或製暖),就做唔到抽濕。
巴士人多,呼出的空氣帶濕氣,令到車廂濕度慢慢升高,即使係廿度鬆d,都會因為濕度高而唔舒服。

就係這個因素,比較涼的日子,車內溫度會變化好大。
冷暖氣要不停交替運作,達到抽濕(開冷氣),在車內凍的時間開番暖風調溫,無限loop。

解決方法係有,但會犧牲續航能力,所以車廠唔會用其他方法處理,只會在調校風調冷暖運動去應對。

不過,即將進入炎炎夏日,冷氣應該可以長時間運行﹐時冷時熱應該唔會出現。

judao92 發表於 2024-3-28 21:32 | 顯示全部樓層
YA2275  車底已經斷螺絲 避震機又漏油 行左幾多年 大陸野就極速收皮
TR1614 發表於 2024-3-29 01:01 來自手機 | 顯示全部樓層
judao92 發表於 2024-3-28 21:32
YA2275  車底已經斷螺絲 避震機又漏油 行左幾多年 大陸野就極速收皮

請問車底咩部件斷螺絲?斷裂會否即時影響行車安全?
Man@MFHK 發表於 2024-3-29 13:14 | 顯示全部樓層

051039 發表於 2024-3-20 09:49
有錢嘅就買日本/歐洲車
好自然係香港接觸到嘅都係又平又爛嘅級數疫情前啲細公司買細旅遊巴接細團嗰啲望到 ...

雙層BYD避震唔差,單層硬到咪埋眼都知係大陸巴士。
Volvo B8L