hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) T4公路撤回撥款申請
開啟左側

T4公路撤回撥款申請

sunhoo 發表於 2024-3-22 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層

GX6858 發表於 2024-3-22 17:25
仲話自己係工程師,根本兩單嘢都係MEET緊唔同DEMAND,沙繞上兩年先講,研究,設計都要翻五六年啦。你話貴 ...

佢係鐵路工程師,道路交通非佢專業。
我相信本港政界之中比佢影響力更大更德高望重又鐵路出身嘅前輩,都唔會在自己唔識嘅道路交通領域大放厥詞。
RyanPun 發表於 2024-3-22 18:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2024-3-22 17:51
T4都覺貴
沙繞更加唔應該諗起
不過沙繞對於北都嚟講係拉直左路線囉

沙田繞道起就預咗,畢竟吐公加埔公對北區影響係唔細、不過等沙田繞道起好、都足夠起T4兩次。愈遲起只會愈貴,不過立法會班友又點會諗呢樣嘢,依家起T4、至少現時會用埔公嘅北區、大埔、河東/馬鞍山,至少減走 河東/馬鞍山 呢批、都叫做捱到多幾年。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
kitarolo 發表於 2024-3-22 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2024-3-22 18:20
沙田繞道起就預咗,畢竟吐公加埔公對北區影響係唔細、不過等沙田繞道起好、都足夠起T4兩次。愈遲起只會愈 ...

當T4咁短都勁貴,仲要維持
現行車,隨時似瀝源對出,十年
都未完工,沙田繞道雖長逾10
公里,但近乎不用理會現有設施

個人意見: MPF內發債券讓在職
人士選購,成為一條收費隧道(易通行)
討論得嚟盡快讓沙田繞道動工
s3n370 發表於 2024-3-22 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2024-3-22 10:16
佢係鐵路工程師,道路交通非佢專業。
我相信本港政界之中比佢影響力更大更德高望重又鐵路出身嘅前輩,都 ...

你呢句因人廢言都幾大鑊下,若工程師嘅言論都無參考價值的話,
同一個邏輯恐怕係指向呢個討論區嘅一切言論都不值一哂?

不如先睇係佢咪真係唔專業。佢係土木工程出身,交通工程係必修。

規劃鐵路肯定有個階段,係必然從交通角度考慮,究竟起多條路好定係起鐵路好。

去到落實鐵路工程,亦肯定會諗建造階段點樣減少影響路面交通。
到通車後嘅日常營運,D客係從四方八面行路搭駁腳去車站搭車,
亦必然要諗點樣令到車站一帶嘅交通暢順。
咁你話佢有冇可能唔係專業?

其實今時今日解決交通問題,唔係剩係起新路/改善條路獨孤一味。
無數國際例子都證明佐不斷起新路,初期的確係順佐。
不過道路暢順更吸引公眾揸車,隨著車流增加最終都係塞過。

另一極端係整窄條路(除咗真係取消咁條行車線甚至整條路封佐佢,
整巴士專線同樣變相整窄條路)
,迫D唔係事必要揸車嘅上公共交通工具。

近年嘅方向,尤其是發達國家,人命矜貴+因交通意外造成嘅擠塞嘅金錢同時間損失,往往仲大過齊齊行慢D出少D事。齊齊慢D出少D事拉勻計仲有著數。

拋完書包我諗應該唔會有太多人同意,正如大把人會覺得減限速加燈號傻的嗎?

其實係想指出問題係在於視角,
公眾見日日塞車慢流唔好受,想條路闊D暢順D,絕對係人之常情。
假若塞車係因為意外,大多公眾只會嘆句唔好彩,而未必放在心上。

而做規劃管理嘅,就正正係要中間落墨。

回正題,假若沙田區內道路嘅擠塞,係源於主幹公路倒塞入區內,
咁有沙田繞道又的確解決到問題。

而樓上亦有板友提到,可以响T6起新支路取代T4。
舊日有個污水處理廠就話難起啫,而家都搬入岩洞重新發展,
改為起T6支路的話,效果同T4相若,但係明顯平過T4好多。

我倒認同一點,就係多年來搞佐咁多大龍鳳,若果件事真係拉到,前面嘅功夫就白廢,亦令公眾無所適從。
DR2458 發表於 2024-3-22 22:03 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2024-3-22 09:42
有本版賬戶嘅張欣宇議員可唔可以出來講下,你同傳媒講沙田繞道可以分流,呢兩項工程有咩關係?沙田繞道係令 ...

只有沙田繞道本身幫唔到T4,但同時要起 "沙田繞道+T6支路" 先有意義
就係要等沙田繞道起好,有效減少大埔公路沙田段車流,
先有空間俾更多馬鞍山車經T6南行落大埔公路沙田段
咁既話T4就唔洗起
RyanPun 發表於 2024-3-22 22:11 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2024-3-22 19:40
當T4咁短都勁貴,仲要維持
現行車,隨時似瀝源對出,十年
都未完工,沙田繞道雖長逾10

當年討論起T3、放棄起T4時候、都係因為錢問題而擱置起T4。由始至終真係單純係錢問題而再次胎死腹中?唔好忘記本來T3同T4係一個package嚟,當年又係造價問題拆開咗T3同T4。冇錯咁短路程70幾憶係唔值,要追究都追究返當年點解刊憲完又擱置,而最兩難嘅係居民係對T4係有期望,變相比咗一個假象人地認為最終會起得成。

Citcalag 發表於 2024-3-22 22:30 | 顯示全部樓層

其實會唔會喺大老山公路近馬料水秤車站附近加條天橋直駁吐露港公路,無需要繞經大學站迴旋處,已經可以解決馬鞍山去城隧或尖山問題
RyanPun 發表於 2024-3-22 22:31 | 顯示全部樓層
DR2458 發表於 2024-3-22 22:03
只有沙田繞道本身幫唔到T4,但同時要起 "沙田繞道+T6支路" 先有意義
就係要等沙田繞道起好,有效減少大埔 ...

重點係以依家埔公流量,根本冇可能捱到沙田繞道/T6支路直落馬場落成,仲未計成抽前期工程要做,就算發展局同你改哂啲標準、開快車極都要起碼要5/6年時間。而且依家埔公變3線工程目的係分開城隧同青沙車流、幾乎同T4嗰種分流概念完全冇關係。硬推T4的確唔理想,但現階段嚟講係別無選擇。

s3n370 發表於 2024-3-22 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2024-3-22 14:31
重點係以依家埔公流量,根本冇可能捱到沙田繞道/T6支路直落馬場落成,仲未計成抽前期工程要做,就算發展 ...

兩線變三線多佐50%,十年八載點都捱到嘅
RyanPun 發表於 2024-3-22 22:48 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-3-22 20:51
你呢句因人廢言都幾大鑊下,若工程師嘅言論都無參考價值的話,
同一個邏輯恐怕係指向呢個討論區嘅一切言論 ...

你可以話係倒塞/倒灌返轉頭,有機會可以留意下,放工時間大涌橋路近濱景入馬鞍山,放一轉燈、嗰成大抽車慢線直去落公路,你就明白咩叫做佔用區內道路網。以前係冇呢個問題,自從多咗青沙之後,次次放工時間一停咗濱景花園、就好難順燈直去沙田醫院,食完濱景盞燈再食埋翠湖盞燈,前後加埋第一城嗰盞、停兩個站食3次燈,車程就愈整愈慢。