hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 有關 89D 繞經黃泥頭的意見調查乙個
開啟左側

有關 89D 繞經黃泥頭的意見調查乙個

fuwing 發表於 2008-8-2 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 TPL 於 2008-8-1 18:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一.不應該
三.可唔可以由89C非繁時兜黃泥頭?(因為非繁時89c個客量真係唔係好夠,雖然依家89C己經夠晒兜)

可以考慮下o既
89C 始終有錦泰呢d 獨市位
唔會冇客得好緊要o既
而且燈位唔多 (不過返沙田汽水廠上廣源果度好耐)
不過會唔會乘機加價就唔敢講喇
fuwing 發表於 2008-8-2 02:26 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2008-8-1 22:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我反而覺得可以cut左89X,

83X全日經第一城、濱景,89C石門交匯處上公路做特快(而家D人都係嫌89C兜),

河畔有80X,富豪就加28483X轉乘取代(反正富豪都唔係咁多人搭),

沙田火車站的乘客請到大會堂站搭89(回程新城市廣場落車) ...

繁時83X 點負荷??
石門+威爾斯+愉翠苑全部都係放工時間o既大站
89X 可以上到頂閘
89C 都可以上到滿座甚至要企

仲有89 自己都已經自身難保
仲要做埋89X
觀塘道又無端端冇左條線去沙田市中心
要有完善配套先可以搞

而家89X 成日都食埋80K 去沙田市中心d 客
每人收多兩毫子
一日可以收多好多錢
九巴點會肯cut 左佢??
JX9097 發表於 2008-8-2 09:44 | 顯示全部樓層
原帖由 fuwing 於 2008-8-2 02:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
仲要做埋89X
要有完善配套先可以搞

89X喺鐵路站一向都冇乜客ga la
而且,89 cover到89X過隧道後嘅服務範圍
所以有極少人喺鐵路站上車
何況89比89X平
仲有,d人入沙田多數都係行新城市
行番上去鐵路站搭車都唔順路
所以d人mainly都會揀89X

小弟喺唔同時段搭過幾次89X(沙田鐵路站<>觀塘/牛頭角)
出觀塘時,基本上架車唔去到第一城都唔會有乜客
入沙田時,過咗第一城之後都冇乜客剩
喺沙田鐵路站上落嘅一向都唔多

所以即使cut 89X都唔係問題
只要第一城/圓洲角一帶配套做好d一樣OK

P.S.小弟都係因為貪89X<>98A先搭89X
      否則都會搭89
dtfaiwong 發表於 2008-8-2 11:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2008-8-2 09:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

89X喺鐵路站一向都冇乜客ga la
而且,89 cover到89X過隧道後嘅服務範圍
所以有極少人喺鐵路站上車
何況89比89X平
仲有,d人入沙田多數都係行新城市
行番上去鐵路站搭車都唔順路
所以d人mainly都會揀89X

小弟喺唔同 ...

但我見過假期係有唔少人係喺沙田鐵路站搭89X出觀塘,總站開車可以坐滿窗口位。
石頭 發表於 2008-8-2 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 fuwing 於 2008-8-2 02:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

繁時83X 點負荷??
石門+威爾斯+愉翠苑全部都係放工時間o既大站
89X 可以上到頂閘
89C 都可以上到滿座甚至要企

仲要做埋89X
要有完善配套先可以搞

...

83X而家班次咁疏,只要加班就OK

沙田有咁多路線出觀塘,部份路線資源重疊又無效率,
重組一下都唔係好過份姐
MM3033@281A 發表於 2008-8-2 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2008-8-1 22:22 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我反而覺得可以cut左89X,

83X全日經第一城、濱景,89C石門交匯處上公路做特快(而家D人都係嫌89C兜),

河畔有80X,富豪就加28483X轉乘取代(反正富豪都唔係咁多人搭),

沙田火車站的乘客請到大會堂站搭89(回程新城市廣場落車) ...

這個未嘗不是一個好建議

還可以加89<-->98A, 296A, etc...的轉乘

不過83X的定線也很難決定

廣源客未必想兜一餐先上隧道, and so as other passengers....
 樓主| 12A 發表於 2008-8-2 14:03 | 顯示全部樓層

有關83x 全日及走線問題

藍色政黨回覆 - 曾就83x 轉全日問題向九巴反映, 九巴以乘客量不足而拒絕
回應係要待帝堡城對面的公屋項目落成後才再有理據向九巴說服

個人意見 -
問題係呢個公屋項目係一拖再拖, 現在都係一片爛地
見大家想拉83x 落濱景, 一城, 但成真的話係會造成路線重疊
我又眼見石門鐵路站附近起緊公屋, 如果有番一定人口 ( > 3000)
可唔可以將全日化的83x 以石門鐵路站做起點
之後用安明街出, 一出已經係沙田廠出面, 再上廣源,

這樣做的話既可以方便到石門人 [公屋那處行出去濱景坐89c 都幾遠]
又可以減低對89x 客量上的負面影響
89c 還可能有機會轉到半特快 [走線和板友所言相若]

九巴十六 與你在 GA5505 相見
fuwing 發表於 2008-8-2 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 dtfaiwong 於 2008-8-2 11:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但我見過假期係有唔少人係喺沙田鐵路站搭89X出觀塘,總站開車可以坐滿窗口位。

撇開唔講轉乘
假期89 大會堂個站都已經成日排晒長龍
好多客都知道就算上到都要企
咁不如去坐89X
時間差唔遠
又可以舒服d
fuwing 發表於 2008-8-2 17:16 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2008-8-2 14:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有關83x 全日及走線問題

藍色政黨回覆 - 曾就83x 轉全日問題向九巴反映, 九巴以乘客量不足而拒絕
回應係要待帝堡城對面的公屋項目落成後才再有理據向九巴說服

個人意見 -
問題係呢個公屋項目係一拖再拖, 現在都係一片爛地
見大家想拉83x 落濱景, 一城, 但成真的話係會造成路線重疊
我又眼見石門鐵路站附近起緊公屋, 如果有番一定人口 ( > 3000)
可唔可以將全日化的83x 以石門鐵路站做起點
之後用安明街出, 一出已經係沙田廠出面, 再上廣源,

這樣做的話既可以方便到石門人 [公屋那處行出去濱景坐89c 都幾遠]
又可以減低對89x 客量上的負面影響
89c 還可能有機會轉到半特快 [走線和板友所言相若]

石門鐵路站果邊有冇位擺?? (我唔太熟悉果面d 街道)
如果公屋有番咁上下人口照計就有得諗

不過咁做89C o既客量會唔會有增長呢??
如果話改做特快可以吸引多d 客
咁而家89C 本身做緊都係如錦泰呢d 獨市位
除左鐵路就係揀佢
對客量好似冇乜大幫助
而且83X 如果改石門開
89C 就會連繁時都冇乜客
最後個結果就可能變左89C 變特快兩味線 (主要for 上班一族 錦泰<-->東九龍)
然後加85K 同89D o既轉乘
咁到時又會有幾多人反對呢??
所以係要認真考慮
cong 發表於 2008-8-2 19:30 | 顯示全部樓層