hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 分手了......
開啟左側

分手了......

pstommy 發表於 2005-8-13 17:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

同她拍拖將近一年,最終於30/7晚入camp前由她提出分手了。

(ps:個camp係音樂事務處的music camp,佢係其中的青年樂手,入camp的樂團training,我係音樂事務處的part-time staff,係樂團的助理,我同她一直是這個關係)

個晚佢係MSN突然話想同我做番朋友,佢覺得佢無左愛的feeling,唔想拖住我晒我的時間,唔想去到大家鬧大交時先分手,橫掂大家最終都要分手,寧願現在和平分手...... 而且佢話覺得我地的差距越來越大,佢見到我越來越愛佢,但佢就越來越無感覺。

我個晚無訓,喊左好耐,發生得好突然,完全無先兆,之前仲好甜蜜的去書展.......

入到camp對住佢好辛苦,唔知點面對佢;有一晚佢約左我出來傾,都係講下點解要分手,覺得咁樣係為我好....... 但我仍然係不甘心,放唔低,接受唔到,愛得太深,傷得亦太深了!!

我覺得唔甘心,係因為我地的關係仍好地地,我亦盡了努力去維持這段關係,無必要為這主觀negative的諗法,抹殺左發展的機會,我最初同她都有講,如果一路心裡認為會散,任何的一段關係都會失敗。

出了camp,開始係MSN同佢傾,佢覺得我唔明白佢,覺得我地唔夾,佢覺得如果真正了解佢,可以第一句便能安慰到她,但她知道沒權利要我這樣,所以唔想同我傾訴。

但點知永遠講唔到兩句就吵大交,因為佢覺得我係blogger的日記在唱衰佢,覺得我好小家小氣,其實我係日記只係講番我係camp入面的feelings,無去comment她,唔通我係日記到寫自己好開心咩!! 但我已即時將部份blogger的日記invisible左,同佢say sorry,但佢唔接納,覺得我係有心專登去唱衰佢。

佢開始好嬲我好討厭我,話係我唔想同佢做番朋友,但完全係佢搵交嘈,竟可一句句quote我的日記出來同我算帳...... 我都唔想咁唔開心,我唔想同佢連朋友都無得做,但現階段真係好難當咩事都無,無可能即時同佢轉個頭就好friend咁,我叫過佢俾時間我,但我唔覺得佢有體諒過我現在的感受。

我曾經搵一個同佢共同的friend同佢傾過,但連那個friend都覺得她好頑固。

依家我係msn/icq無理睬佢,因為唔想講唔夠兩句就無謂地嘈交,但我唔知接著應該點做,我唔想咁樣下去。

我依家的感覺好矛盾,心知自己仍未放得低,對佢仍然有感覺,但開始有d火,點解佢可以咁樣睇我,覺得其實佢都係唔明白我...... 我唔係想挽救呢段感覺,唔係想佢回心轉意,因為我知道佢決定左的野就無人可以改變到,但唔想佢誤解我(同時間佢都覺得我在誤解她),唔想佢討厭我,亦唔想令到自己討厭她,只少我真係唔想連friend都無得做。

大家可唔可以俾d意見我
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
307 發表於 2005-8-13 17:54 | 顯示全部樓層
可惜可惜...
希望你可以收拾心情啦...

睇黎呢篇同埋我自己件事的幾篇可以一齊睇...

嗯...
你的blog入邊寫左乜野,
我諗我唔會想剷上個blog到自己睇...
不如你自己交代一下啦...

我唔覺得你現階段要去即刻睬佢,
但係你做錯左一件事,
就係唔應該同佢即刻嘈...

可唔可以講下咩情況下講多兩句就變左做嘈交呢?

希望你keep住reply呢一條thread,
因為呢一條thread會俾到好多人好好的參考~~

PS: ICQ中add了你,可以談兩句嘛?

[ Last edited by 307 on 2005-8-13 at 17:56 ]
只罵不建議=不負責任
 樓主| pstommy 發表於 2005-8-13 18:25 | 顯示全部樓層
其實初時都無咩野,係當我同佢say sorry,因為個blogger令佢feeling bad,佢就開始成勢向我發炮,覺得我在做小動作,博同情,扮無辜。

或者我quote下我blogger寫d咩啦

今日心情好了點,醉心工作,但當晨早日營來參觀排練,我帶隊走去指揮旁,面對住佢,從心底湧出一股難受的感覺,好辛苦!好想轉身便走!好想逃離!
沒有去食早餐,獨自躲在排練室,扒在上很想大哭一場,但哭不出來…… 之後日營參觀,我站在鋼琴旁偷偷望你,最後忍不住扒在上偷偷的哭……
我真的不想再留在這個camp site,很痛苦,很想突然暈倒或病倒,讓我有藉口離開這裡……
今日嘗試走到你附近,那種熟悉又陌生的感覺,很辛苦……我不想這樣……
返到屋企,今日努力的迫自己過正常的生活,但事事都提不起勁...... 又在房內亂諗野,不斷諗起第一次同你拖手,諗起在電話聽到你很lum的說自己很幸福,諗起上年中秋節你send給我的SMS,諗起你整給我的朱古力 ,諗起在你樓下等你放學...... 心酸的感覺又再湧出來......

我都唔想同佢嘈,但在msn佢真係惹起我把火,好地地,佢就突然話好憎我,又逐句quote我的blogger出來鬧我。可能我真係做錯了,或者我俾佢發洩下情緒,我自己都控制下仲好。

ps: Jason兄,剛看了你在此以前的post,才知道...... 還記得當初你在此解決了我不少愛情的疑難,現在我們大家都...... 有點感觸!! 你都要振作啊!!

[ Last edited by pstommy on 2005-8-13 at 18:34 ]
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
18092001 發表於 2005-8-13 18:41 | 顯示全部樓層

又一個無先兆, 死得不明不白的 case#

你依家有咩可以做
基本上可以答你:無
連對方d fd 都覺得佢固執
加上佢又覺得你唱衰佢r
試下調轉黎諗一諗, 佢現在都應該對你印象麻麻地

要同返對方一齊, 唔係可見將來的事
放得低, 邊有咁快丫
愛得越深, 傷得越深, 呢句真係冇錯, 自己亦領教過
要忘記, 根本冇可能, 人係有記憶
只可以話一日比一日淡, 留待時間去處理啦

我有個朋友, 佢之前同女友拍左 3 年幾拖
之後個女仔有第三者, 所以同我朋友散左
大約兩年多後, 個女仔又再同我個朋友一齊
拍左一年之後又散過, 原因...又係個女仔有第三者
仲要同我個朋友散左之後, 唔夠一個禮拜就公開同新男友影既相貼上 xanga
我朋友話, 付出幾多又點丫, 熱戀中又點丫
根本好難知對方係唔係一心一意對自己
所以佢話傷過兩次之後, 唔會俾自己再咁認真
對與錯, 見仁見智
 樓主| pstommy 發表於 2005-8-13 18:59 | 顯示全部樓層
頭先她又在msn叫我,我沒理佢,但一陣後她說:"可唔可以理下我呀??唔搵交嘈啦...= ="

我就不忍心了,但努力地冷冷的回應她,不知為何自己要這樣,努力地在抑壓自己。

我知道只有時間可以幫到我,我都想佢俾d時間我。

回億是很痛苦很難受的,但我控制不了自己。

[ Last edited by pstommy on 2005-8-13 at 19:14 ]
307 發表於 2005-8-13 19:28 | 顯示全部樓層
嘩...我地的VA12又回來了....#

Tommy兄 (可以這樣叫你嘛?),我真的沒有事了,
只可惜我驚犯板規,
暫時唔敢將兩篇文link在一起,
但我真係好想俾各位好好參考一下唔同的處理方法...
亦都好好將兩隻case引以為戒...

嗯...至於你的事,
我會跟你說,
在適當的時候,
把適當的情緒宣泄出來。

如果對方係發緊大脾氣的,
真係要學習忍讓,
同佢嘈過真係唔會有好結果的...

呢次對你來說係唔係一個shock?
我相信係,
亦都知道要從shock之後復元不容易...
但,要記著,
如果你都唔幫自己,
老是想著一些往事的話,
你很難能夠走得出來的。

最好了,
連VA12兄都在此,
我諗唔到有邊一個比起VA12兄更適合去講更多...
只罵不建議=不負責任
18092001 發表於 2005-8-13 19:39 | 顯示全部樓層

[ref=337246]pstommy[/ref]  在 2005-8-13 06:59 PM 發表:

頭先她又在msn叫我,我沒理佢,但一陣後她說:"可唔可以理下我呀??唔搵交嘈啦...= ="

我就不忍心了,但努力地冷冷的回應她,不知為何自己要這樣,努力地在抑壓自己。

我知道只有時間可以幫到我,我都想佢俾d時間我。

回億是很痛苦很難受的,但我控制不了自己。

可能我有偏見
我覺得佢係悶, 所以搵你
我覺得咋, 唔一定係

你冷冷的回應她, 做得冇錯喎
唔好俾佢覺得你係隨傳隨到
雖然你抑壓自己一定會感到辛苦
但係你要識得保護自己呀

要回憶既時候都控制唔到
除非你有日失左憶, 否則不會忘記, 只會變淡
要經歷下先會長大, 換個角度來看, 你一定會學到野
我相信你遲下一定會覺得自己從中學習到不少道理
307 發表於 2005-8-13 19:44 | 顯示全部樓層
另一種結局的參考文章...

做得返朋友喇...

衰仔...亂諗野...

唔通進步得咁快?

由今天起...

雨過天晴

希望可以幫到大家
只罵不建議=不負責任
18092001 發表於 2005-8-13 19:46 | 顯示全部樓層
[ref=337268]307[/ref]  在 2005-8-13 07:28 PM 發表:

嘩...我地的VA12又回來了....

嗯...至於你的事,
我會跟你說,
在適當的時候,
把適當的情緒宣泄出來。

如果對方係發緊大脾氣的,
真係要學習忍讓,
同佢嘈過真係唔會有好結果的...

最好了,
連VA12兄都在此,
我諗唔到有邊一個比起VA12兄更適合去講更多...

你地先係師傅喎
我都係偷你地師架咋
冇師傅們既幫助, 又點會有我呢個徒弟丫

樓主唔知係咪初戀呢?
如果係, 又難怪佢會不知所措
想留後路俾自己, 就唔好同佢嘈, 唔好搵佢住喇
女人變左心/無感覺, 真係好難搞
現階段, 樓主應同下d fd傾訴/去散下心
307 發表於 2005-8-13 19:51 | 顯示全部樓層

好同意VA12兄的講法...
一係就係悶,一係就發現自己好似有野做錯...
我唔識得估係邊一樣,
亦都唔希望你去估,
你越估,害得你越深...

我可以話你知,
今日我路經一個地方,
都諗係同初戀女友的事,
但感覺只係淡然的一笑,
回憶係自己的,
開心就係開心,
唔開心就係唔開心,
但如果你要再從回憶起去做基礎,
任由自己胡思亂想的,