hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 分手了......
開啟左側

分手了......

307 發表於 2005-8-24 19:55 | 顯示全部樓層

同意倫兄的講法...

慢慢就會好一點的了。
多跟自己的朋友談談,
跟這裡的我們談亦歡迎。

PS:倫兄...你果日件事點樣呀?
只罵不建議=不負責任
18092001 發表於 2005-8-24 23:20 | 顯示全部樓層
[ref=349436]307[/ref]  在 2005-8-24 07:55 PM 發表:

同意倫兄的講法...

慢慢就會好一點的了。
多跟自己的朋友談談,
跟這裡的我們談亦歡迎。

PS:倫兄...你果日件事點樣呀?

表面睇, tommy 兄進度都幾好架喇

我件事, icq 講會好d
307 發表於 2005-8-24 23:26 | 顯示全部樓層
[ref=349720]18092001[/ref]  在 24.8.2005 23:20 發表:
表面睇, tommy 兄進度都幾好架喇

我件事, icq 講會好d

以無經驗者來說,
算係唔錯啦....

PS: 收到...
只罵不建議=不負責任
 樓主| pstommy 發表於 2005-8-25 02:08 | 顯示全部樓層

[ref=349728]307[/ref]  在 2005-8-24 11:26 PM 發表:

以無經驗者來說,
算係唔錯啦....

PS: 收到...

死啦!! 恐怕令大家失望

我呢兩日都好反覆,尤其是夜晚。

見到朋友好純真的愛,好羨慕人地,好想有個女仔都係咁樣愛自己。

其實我平時做野忙緊玩緊的時候,真係無問題,完全可以諗唔起,但
一個人獨處&臨sleep的時候,就開始諗番起,但唔知自己諗咩。

又唔係妄想佢回心轉意,又唔係想死纏難打,又唔係等佢回來,又唔
係癡戀,總係覺得有d野自己放唔低,諗左好耐,覺得自己放不低的是
對佢的那種感覺........

但我相信一句,我朋友同我講的:i believe that everything will be fine if i
got a new one

但絕不會短期內的事,對愛情的睇法唔同左,對自己需要的女朋友的
睇法唔同左,對自己的信心亦低左
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
307 發表於 2005-8-25 07:18 | 顯示全部樓層
[ref=349956]pstommy[/ref]  在 25.8.2005 02:08 發表:
死啦!! 恐怕令大家失望

我呢兩日都好反覆,尤其是夜晚。

見到朋友好純真的愛,好羨慕人地,好想有個女仔都係咁樣愛自己。

其實我平時做野忙緊玩緊的時候,真係無問題,完全可以諗唔起,但
一個人獨處&臨sleep的時候,就開始諗番起,但唔知自己諗咩。

又唔係妄想佢回心轉意,又唔係想死纏難打,又唔係等佢回來,又唔
係癡戀,總係覺得有d野自己放唔低,諗左好耐,覺得自己放不低的是
對佢的那種感覺........

但我相信一句,我朋友同我講的:i believe that everything will be fine if i
got a new one

但絕不會短期內的事,對愛情的睇法唔同左,對自己需要的女朋友的
睇法唔同左,對自己的信心亦低左

咦Tommy兄,
有無見到我個簽名呢?

我都仲係要自己唔好反覆,
唔係我做到一定會唔反覆。

見到d拍緊拖的朋友,
都不期然會希望自己拖拍。

我地呢度都有好幾個剛分手的板友,
自然可以交流一下。

放唔低感覺?
可能係因為我習慣左唔鐘意抹去記憶啦,
所以我回諗返起片段,
諗返起當時的感覺,
但會提自己,
她不再是我的女友。

拿,如果你朋友講的野係正確的話,
你真係會害左對方。
人唔係可以用來替代第二個人的,
亦唔係可以為帶來一些感覺。
開始的時候最多只可以有一少部份咁樣的想法,
但係一定唔可以長久,
甚至係其中一個誘因去開始。

你不如講一講你現在對愛情的看法。
只罵不建議=不負責任
 樓主| pstommy 發表於 2005-8-27 10:31 | 顯示全部樓層
我唔係要找替代的人,亦都好憎呢d人。

曾經被傷害了,當然不想去傷害別人。

愛情的看法.....

我以前會覺得只要我對她好,給她幸福,就會維持到一段關係。

但原來我永遠都唔會知道對方點諗,就連她自己是否愛我都未能確定,
這是我現在最痛心的地方。

我現在覺得需要找一個比我更愛她的女孩子,雖然我知道愛情不能如此
比較,但這次的經歷,令我覺得單方面一廂情願的愛,是沒有用的,是
不會長久的。

不過我仍然堅持,我對每段愛情都要是認真,不能玩玩下,不能見一個
愛一個,好感不等於愛情。

可能有些人會覺得我蠢,但這是我在之前段感情最驕傲的地方。

我知道她現在好想挽救她對我的傷害,係msn有問我的朋友關於我的近況
,係msn亦好努力的去關心我安慰我,但每次她安慰我勉勵我,我的感覺
就好差好差,呢d說話出自她的口,永遠都會觸動我的傷口,有晚仲因此
哭了出來。
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
307 發表於 2005-8-27 10:46 | 顯示全部樓層

[ref=352397]pstommy[/ref]  在 27.8.2005 10:31 發表:
我唔係要找替代的人,亦都好憎呢d人。

曾經被傷害了,當然不想去傷害別人。

愛情的看法.....

我以前會覺得只要我對她好,給她幸福,就會維持到一段關係。

但原來我永遠都唔會知道對方點諗,就連她自己是否愛我都未能確定,
這是我現在最痛心的地方。

我現在覺得需要找一個比我更愛她的女孩子,雖然我知道愛情不能如此
比較,但這次的經歷,令我覺得單方面一廂情願的愛,是沒有用的,是
不會長久的。

不過我仍然堅持,我對每段愛情都要是認真,不能玩玩下,不能見一個
愛一個,好感不等於愛情。

可能有些人會覺得我蠢,但這是我在之前段感情最驕傲的地方。

我知道她現在好想挽救她對我的傷害,係msn有問我的朋友關於我的近況
,係msn亦好努力的去關心我安慰我,但每次她安慰我勉勵我,我的感覺
就好差好差,呢d說話出自她的口,永遠都會觸動我的傷口,有晚仲因此
哭了出來。

咦....呢個都係我拍左咁耐拖得出的結論。

嗯...愛情其實係需要識得解決問題
但係problem-solving skills絕唔係愛情的全部。

應該係話...
人從來係好難去肯定的,
我地亦都唔會期望每個人都對我們相信的事有信心。

最緊要,
其實係學會點樣將過程同埋結果分開。
愛的過程係一件事,
得出的結果係另外一件事。
如果你可以學懂點樣分開來看的,
咁唔單止會開心好多,
件事亦都容易一點處理。

至於對方,
你覺得佢仲明白你的,
就多說一點,
如果覺得佢只係想減輕佢的罪過感,
而你又覺得可以接受的,
咁亦都可以多說一點。

但如果你覺得呢個人都唔係自己想要的朋友,
咁我諗你係可以俾佢知道佢對你造成的傷害係點樣。

但,真係唔好再為呢件事唔開心喇....
只罵不建議=不負責任
 樓主| pstommy 發表於 2005-9-1 02:09 | 顯示全部樓層
體會左一樣野,放低呢樣野,真係唔急得,唔係去廣州散散心就得,
唔係醉心工作就得,一個人呆在屋企無所事事更加唔得,但日日出街
找事做都唔代表會放得低。

所以我已經不再強迫自己去放低,反而會令自己情緒更差,順其自然
吧!!

但我仍不知道要怎樣做才會令自己舒服點...
307 發表於 2005-9-2 02:03 | 顯示全部樓層
嗯...
無得急,但係唔做就一定唔得。

你現在最大的問題係唔迫自己放低過去,
咁樣真係對你無好處。

唔好因為件事難做、辛苦而唔做,
你最後係會因為你的「懶性」而受害的。
只罵不建議=不負責任