hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關投訴私人訊息問題
開啟左側

有關投訴私人訊息問題

238X 發表於 2010-3-15 00:43 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

又好像不可以那樣對待。停板這個問題本身是板務人0 _/ ^% _; G9 j: G2 _2 I3 l! e
員的決定,性質上比其他站友的貢獻(如貼文或評分)* I4 i* ^+ n# c4 G: t6 g
嚴重,因此需要較嚴厲的措施去防止濫上訴。$ O; |+ i8 ^1 H. C) C1 i, V
, q3 h# ]9 ^6 [" Q% g& L  a; T2 Q4 l6 r3 F
站友之間的通訊比較平等,沒有必要搞得這麼僵,
# w# B8 e! z  c. s否則沒有人敢投訴,監管又有等於無。
: o7 [! k" S0 G: \
7 o3 j# |9 F% [P.S. 貼文和評分那邊好像也不會特意懲罰濫報者。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-3-15 00:39 發表
/ `. _$ \. q+ G$ E$ B
$ A7 y+ a* X, T7 r& k若果有既
" m  Q5 c4 T2 p, s而站友又真係咁唔想俾人睇到既時候3 Y8 f/ \5 K, R: H2 V5 w
佢可以選擇唔投訴

& ~/ r* m2 E0 B$ N現在只係想設立一個機制係可以讓真係想投訴既人有門去投訴1 R! s% d$ B0 W) l
而真係咁唔想俾人知道入面內容既亦可以選擇唔投訴
: n2 B: r4 A! o: U" w/ m. |等同人地評我分我可以選擇投訴定唔投訴差 ...

$ [+ o. a/ V: F2 z% J' p- i1 J1 ~# d1 `; P! ^
& d# k0 y& @( f# \
似乎你沒有留意我之前的回應, 我是講緊"被投訴者"的選擇wor,
4 l  o( M  p4 v, K3 V6 F請問佢可以選擇ma?
3ASV196.KE7270
gn3509 發表於 2010-3-15 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:42 發表 4 X; z: \6 n$ @* {, J6 _

, g. H: k/ l0 w, g8 K/ f. `
" `7 C7 p3 n2 U7 n' q. Z點了解"私人", 可以人人唔同, 我唔打算討論, 但客觀d去睇, 7 t5 V0 p  u: K/ g1 f) P: @
你建議的方法, 同現行做法, 是有大分別, 這是不能否認,
+ N: C3 U0 v* e+ x% J) E" |回應返早前, 難度你認為唔會影響到正常使用的站友? ...

% o4 A5 k4 @: k, K9 _: |2 d2 I現行做法係,站長係可以睇PM,7 ]# U7 y0 H' l7 x
否則請解釋下2 o$ `7 e& T4 z% Y7 [
站規5A.站長可因應系統資源之考慮把分板和「精華區」內之舊文章及站友的 iMsg 訊息刪去,站長在可行的情況下將事先通知站友有關行動。惟在系統故障或其他站長不能控制的情況下亦可導致文章及 iMsg 訊息損失。站友宜對其文章及 iMsg 作出定時備份。) {& S9 Q& h( q  ~  b6 X  T  Z
唔通站長有權刪PM,冇權睇PM?0 E6 H$ _) ~3 L9 h
2 d3 ]: q5 Z. K0 D
都係果句,如果有防止濫用機制,- w, i5 v0 I; S( t, V; A# R# R2 a
投訴失敗要停板30天之類既
: x7 A& S$ j( [$ q+ D1 w. ^正正常常使用邊個會夠膽無啦啦投訴?
0 D  U% {0 N$ f; G5 ?  V
. u/ @& A: _8 b5 F4 M4 ?: N[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-3-15 00:46 編輯 ]
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2010-3-15 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:44 發表 3 p6 V/ ~/ V+ x# O
; f4 u, J7 e# }; o9 O
5 M! Q( v; [2 m/ \/ a% N* h( c

! x+ ~. N; J1 b' D6 t; D7 K$ y似乎你沒有留意我之前的回應, 我是講緊"被投訴者"的選擇wor,
2 l& E* J" M/ L8 Y8 g2 @: g請問佢可以選擇ma?

) Y" h# P$ J& T0 _% a+ {" D) O有人send左封恐嚇電郵比我,# _0 [) F) N2 ~6 b( V# L7 ?2 q
我駛唔駛問下佢報唔報得警先走去報警?
238X 發表於 2010-3-15 00:47 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

站長有權睇,都算正常。但成立監管機制後,+ o: U+ c9 k8 B3 x5 U
我相信會多了站長以外的人有權睇...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:46 發表 0 D: r; `+ R/ d% d' N
" Z; _  ~9 L& F# u+ s
有人send左封恐嚇電郵比我,3 m$ H5 i: g$ |5 h( q9 Y
我駛唔駛問下佢報唔報得警先走去報警?

E, M* _/ `2 A  k: a7 a) }6 U+ m! R0 ^/ T& p1 q
如果受恐嚇, 閣下可以報警, 如果警方調查, 站方相信亦會協助,
1 d/ I" k9 ]! E站規唔係法律, 如果閣下受到威脅, 我都會建議閣下報警
: p: o: L; l  e3 x! J. ^% Y& b
# M8 i3 X7 G$ q. ~2 J都話, 如果閣下再用警方比站方, 我無野講  j7 g. W; s1 h9 V* \4 v( B

4 P* E) z1 @6 p6 z( S4 @[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-15 00:49 編輯 ]
3ASV196.KE7270
gn3509 發表於 2010-3-15 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:47 發表 # C% d$ G* [9 f$ z- s% d
2 p. o) w7 U! ^/ P! {

) p* x7 V" E% x0 r. ]7 l/ J閣下可以報警, 如果警方調查, 站方相信亦會協助,
3 T! H3 {! M+ y! `% n  I站規唔係法律, 如果閣下受到威脅, 我都會建議閣下報警

. t' r4 X0 Z. m' x; m0 K+ |PM係電郵?
% {! \- z8 P6 S) u$ R( O* q你唔知呢個係比喻?
2 p! {$ e- P% M+ U& k" q  X2 X! ~7 _" R, C4 C
Snoopy@FB8617 發表於 2010-3-15 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:44 發表 3 M  h5 M: s; J# l0 N" ]+ p% V! o- z

4 ?+ k# h9 y3 z2 s; D! r6 g$ [! u

( n7 z6 {$ T9 \似乎你沒有留意我之前的回應, 我是講緊"被投訴者"的選擇wor, - b/ I- K. ?& r5 @% U% L6 T
請問佢可以選擇ma?

; `5 x5 L# f% R5 ]9 s實際上當一個站友將私人野send俾對方時而對方又要走去投訴既; t* t; e4 F! Q( o* \/ x4 q, Z- [
會唔會太幻想化少少呢?
9 u, C2 S$ ?- F) D) ]- T2 B( {. D+ r! f# _/ m2 Z& O
咁亦希望你留意一下我既問題:/ L% G. D' K$ x+ |; F  H( X8 _
假若我send左一堆有色情成分既東西俾站友/你時
6 P, C2 U8 [. T8 M" Q咁唔知閣下站在站方角度又會點處理呢?
gn3509 發表於 2010-3-15 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-3-15 00:47 發表
0 `" H9 X& g: H+ i. ]站長有權睇,都算正常。但成立監管機制後,
0 r3 d4 N* e* u) [* K我相信會多了站長以外的人有權睇...

& M2 f/ E( ?* Q8 j+ {8 H1 K站長有權睇,站長當然有權授權其他人睇
) }; y  t. D6 r( p! C5 Y# e1 ?: X正如呢度所有板主既權力都係來自站長授權# v$ s7 Z+ `, T5 ?; W) v
至於授權比邊個就係後話! G8 E* |2 G) O* X
( Q( ~5 h! ^6 z8 p3 X
Snoopy@FB8617 發表於 2010-3-15 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2010-3-15 00:47 發表 1 u$ l; q* ^; [0 p! j9 b( ^
站長有權睇,都算正常。但成立監管機制後,
, \/ S/ n2 B' Q, E4 \我相信會多了站長以外的人有權睇...
" L" @6 C8 P: l, r2 Y+ b% z
反正都有人睇左既時候4 ?& D. n$ L: B( l, w
唔差在俾多一/兩個人睇到...