hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關投訴私人訊息問題
開啟左側

有關投訴私人訊息問題

3ASV196 發表於 2010-3-15 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:45 發表 1 Y4 D- V( i4 X# c
  ^& s4 R) m& S8 W& b- E0 ^: P& W
現行做法係,站長係可以睇PM,
; T+ n0 j; h! X$ G3 U8 t6 q否則請解釋下
  i! z% H0 V  V! @4 A站規5A.站長可因應系統資源之考慮把分板和「精華區」內之舊文章及站友的 iMsg 訊息刪去,站長在可行的情況下將事先通知站友有關行動。惟在系統故障或其他站長不能控制的情況 ...
; J- E- S+ l+ d4 _5 A
/ G6 _) N" m) s' J  N7 ^  @
都係要重覆, 我並沒有講過站方無權睇imsg, 不過現時係唔會睇, + G' R+ T! N" G4 P

2 W4 G6 W6 g- i0 s之前打左, 現時站長要睇:7 P0 }: ~) x0 F9 b  e
0 ~  w' b; C# L" h. f5 D; w0 C4 w
現時除非戶口持有人自願把戶口密碼給站方, 又或站方強行以系統: Q; I3 d+ X6 b& U/ m- g
設定形式更改某戶口密碼
, 而login入該戶口睇iMsg, 否則站方根本! |/ N5 ?4 m8 J0 v7 r" e
睇唔到任何戶口的iMsg
, ~. |% u  g7 c6 `; w' T& F
8 G1 K  G. a  a! j請問有無試過? 如果咁做, 有關站友已經 login 唔返... d) }0 O% h8 p4 i. {3 t

: }" Y5 w. W' u9 ]' R[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-15 00:54 編輯 ]
3ASV196.KE7270
gn3509 發表於 2010-3-15 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:53 發表
& L% D6 s- C1 d1 W4 v3 l$ g# D, K9 O
2 _, O+ O1 k, A4 i9 i* Q) N, ?* D
% x3 m- u" e+ l! Q8 A" x都係要重覆, 我並沒有講過站方無權睇imsg, 不過現時係唔會睇,
( n; @- a& L$ e4 v# C/ o, X7 n/ X) K9 S# R- p9 C: X
之前打左, 現時站長要睇:+ s8 z9 |5 L% _6 C6 I( R
4 q& P8 @0 k4 w+ A. B- F7 n
現時除非戶口持有人自願把戶口密碼給站方, 又或站方強行以系統; _3 O/ c/ e. C' [2 O& g6 H; y
設定形式更改某戶口密碼, 而login入該戶口睇iMsg, 否則站 ...

) Q& A( E. P8 h9 W8 n. J既然你講得站方有權咁就得,7 E2 o) m- t9 s# S
技術根本唔係問題,真正有心要做既CAP圖投訴已經得
& s5 a- B/ h. d6 L又或者,真係要深入調查的話,我相信個站友唔會介意借個acc比站方調查) b1 R. A8 N( }; h/ U: r2 K

1 ^: d8 I& M& I5 ^[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-3-15 00:59 編輯 ]
今期流行:690是原罪
3ASV196 發表於 2010-3-15 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-3-15 00:49 發表
" M0 h& A1 c- Q6 Y
7 R8 H2 x: n( i+ f0 X8 v2 q實際上當一個站友將私人野send俾對方時而對方又要走去投訴既: C1 U7 O6 j/ l1 T2 r9 p
會唔會太幻想化少少呢?
8 V. x1 _( L7 c* ~  M3 X% w7 Y0 U% C3 ]; W! c8 l
咁亦希望你留意一下我既問題:/ p2 J# ?  ?2 Q' j" p) ^, [
假若我send左一堆有色情成分既東西俾站友/你時) G! D" Q4 K' o0 b0 r0 @# }
咁唔知閣下站在站方角度又會點處理呢? ...

3 M7 z) [& ~8 y/ Y- w% b) n# t& t2 j# |, e  b( R
好直接例子, 如我用pm 與某一唔太熟的站友買賣巴模, 我唔想俾人知的, 9 d& x$ d2 I- h/ D. S
但之後被投訴, 我的買賣要被公開, 咁又點睇? 好常有ga 咋, 是否幻想?
! q8 K1 t# X, J  h: N6 j(買賣好多時都要個人資料ga wor)+ s$ E( d( P; o0 l
9 K. o/ W5 e* N5 i1 C
至於"send左一堆有色情成分既東西俾站友/你時", 我會block 左你lor, 9 K2 L& ^/ E% q2 O
如有違法內容, 我會報警處理
gn3509 發表於 2010-3-15 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:59 發表
, e! I1 C4 E) x: f1 X& [4 g% f9 M3 a3 R2 `2 k) S  ~
* J" X  V+ @: ]8 r! t: L
好直接例子, 如我用pm 與某一唔太熟的站友買賣巴模, 我唔想俾人知的,
1 D: E& q! V; U4 ?3 W, q但之後被投訴, 我的買賣要被公開, 咁又點睇? 好常有ga 咋, 是否幻想?
# ]/ m9 I7 F; o. S3 s7 i: t( X(買賣好多時都要個人資料ga wor)
* y# z7 b# k, a* Y6 g7 M4 M: ^) m; x0 V& a+ h; Z& S1 H# [4 N
至於"send左一堆有色情成分既東西俾 ...
) T8 J5 o7 ?" s% z
响度貼出既所有野,包括PM及貼文,
8 H3 o+ p: I  w/ p0 }: Z7 B: k# K- n站方都有權去睇(你講架). E. h! _% o6 N( z/ w
如果你覺得呢啲資料連站方都唔比得佢睇,  E+ D. D. B; {4 n
係咪應該另搵途徑商討?
3ASV196 發表於 2010-3-15 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:57 發表 " G( z4 P- o1 H4 B- d

* k/ y6 K! b8 A7 N0 z既然你講得站方有權咁就得,
1 o, W. {, a/ Y' ?. C技術根本唔係問題,真正有心要做既CAP圖投訴已經得
; Q' r5 F; @* l% {7 p又或者,真係要深入調查的話,我相信個站友唔會介意借個acc比站方調查 ...
* _7 W+ x' f8 u3 J) s
& C* C& i/ M' W* z! e7 s% G# E* t3 ^
ai.. 我之前bold 左一句咪講左, 我都講要查唔係唔得lor...只是要站友放棄"私人"問題咋ma...@@- h& T" k1 O% f& T- s; G) M: e6 d( `
; ~2 p# M% {2 C- K7 V* T
如果大家接受到呢樣野, 就無問題....
4 f9 w' H  d; X3 Y' B1 v
4 C' I5 W1 {# D5 V2 S& j, j0 Q除左有關內容, 如站長會知道個pw, 如果站長login, 亦可能會睇到其他無關的imsg
Snoopy@FB8617 發表於 2010-3-15 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:59 發表
, h! q1 E5 O! {& \! N6 \9 U
# Q5 `, G. X8 [# e6 S: x% V' b. [6 N  ~8 _+ q
好直接例子, 如我用pm 與某一唔太熟的站友買賣巴模, 我唔想俾人知的, 8 F) A7 y4 @5 G7 q: u" s4 K5 s
但之後被投訴, 我的買賣要被公開, 咁又點睇? 好常有ga 咋, 是否幻想? 7 V' d: Q/ x' K% |+ g/ I1 f
(買賣好多時都要個人資料ga wor)! E" a; v# T  P0 w  Q! S: s

+ M2 J" o  }2 \) s: t( v, o至於"send左一堆有色情成分既東西俾 ...
6 q) H5 S" |3 C' F3 Y- A
買賣時要好多個人資料??????. ], }& [+ s0 Q
真係十萬果大問號0 M. p, |/ x. F6 y. p! n* {
而之後又要被人投訴就更加大大問號
6 ~2 j) D' @/ F! C/ F% P5 y& ?. \8 |: t8 Z/ o: z/ K- X4 l
閣下可以唔擔保我send完俾你後再send俾其他人
& x0 x4 B* c6 n2 a9 r咁使用只可以使用忽略列表功能時
: m, j. x8 s) m* D' s會唔會有點被動呢?
5 s: f) M- W0 F4 @/ B( p而犯事者卻可以冇事
3 t5 s# n/ K4 K9 W* g' K$ d9 ^5 a7 l1 m1 S( {3 X
3ASV196 發表於 2010-3-15 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2010-3-15 01:01 發表
4 u% ^; U) o5 W% G/ m7 k  W3 _6 [9 X
响度貼出既所有野,包括PM及貼文,
9 ?9 U8 K6 M; w* d站方都有權去睇(你講架)! V& k, s/ E3 [- n  |7 f, J
如果你覺得呢啲資料連站方都唔比得佢睇,
( j; _/ p9 t2 Q" g4 B6 f4 W3 H係咪應該另搵途徑商討?
7 e+ _5 J; B2 W4 \5 d3 h
9 E6 Z7 i6 q1 @. \7 K
現時情況, 站方有權去睇, 但唔會去睇MA...
9 R; U6 z( J) u因為系統上要知PW / 要改PW...* Y: Y2 H. H* V. S, c

# Z* w7 v( W7 d* P, w; F另外, 唔俾個人資料, 點可以搵途徑商討?
; Y$ Y& r# Z6 C% K- t" c6 wMSN / 電話, 是但都要俾一個人, 人地先可以
* s1 M8 k0 v  r用另外途徑商討吧? ) X; G4 Y) j5 p! o6 B$ H8 I

0 Y! V4 V4 _& z" I+ [* i1 T5 V- O  J似乎不實際WOR
gn3509 發表於 2010-3-15 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 01:03 發表
; g+ Q2 M+ L5 b0 g+ O4 W6 ?" f( |- u- g" H& Y8 F3 b- u$ c
& L& F8 H% g& v# O
ai.. 我之前bold 左一句咪講左, 我都講要查唔係唔得lor...只是要站友放棄"私人"問題咋ma...@@0 R4 r" Y4 a* T9 L: R
, @5 r& t+ q7 E0 n& L
如果大家接受到呢樣野, 就無問題....5 Z5 ]0 v4 N6 j! |
; [3 e5 h) X8 T/ Z6 @# a
除左有關內容, 如站長會知道個pw, 如果站長login, 亦可能會睇到其他無關的imsg ...
' \, `: _* U# X4 [1 q
我都講左,响得呢度開戶,
8 T4 |0 g+ l1 M1 h) J: N9 c( u最低限度站長本身已經有權去睇晒所有野,+ ~  `+ X! a3 s0 n# o( N' l
包括所有PM及其所填資料# z' @/ }4 b* Y  w
所以就算有投訴機制,都只係站長授權人士可以睇可以查2 k- e; z0 w. P4 [/ r- J  y
如同站長本人去睇4 _4 w8 m  [" T- |! r$ n
而且,可以先改PW再交個戶口比站方調查,調查完就改番個PW7 @9 X; u: t: ?; f
記住一點,技術方面絕對唔係問題4 _0 T$ m3 b& v; A. K4 l

2 d2 a/ V3 G& {% {  A% f* U[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-3-15 01:11 編輯 ]
gn3509 發表於 2010-3-15 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 01:06 發表
  ^- T  U; i6 p4 ~; X, {4 T另外, 唔俾個人資料, 點可以搵途徑商討?
; H' p$ H/ {% e2 |0 ZMSN / 電話, 是但都要俾一個人, 人地先可以
* R# A9 A; h& J# p+ R3 ^# u+ [- ?0 |用另外途徑商討吧? 3 `8 r) L" L: T+ V! t, {5 v

* E/ d: i1 w3 \: |2 ?似乎不實際WOR ...

* z6 f3 i7 B! c如果連PM交低MSN都投訴,就擺明係濫用吧?
3ASV196 發表於 2010-3-15 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-3-15 01:04 發表 * o# r* u( k' M+ a$ n2 _) C
, v( P! i% u. Y0 L+ ?: [
買賣時要好多個人資料??????( P& h7 V% m' T! N" l+ M
真係十萬果大問號
5 l6 S: Z# Q" i; v0 t# {6 ^而之後又要被人投訴就更加大大問號
9 L. \# `' j. A5 n, z7 m
0 W2 \# w8 X  l$ p; |1 M4 I閣下可以唔擔保我send完俾你後再send俾其他人  u; {! p9 C% J4 Z) K. @
咁使用只可以使用忽略列表功能時1 o- c' Y% M1 q! [' t8 T( G5 N
會唔會有點被動呢?+ Z4 N5 Q; @# M6 \/ v. P
而犯事者卻可以冇事 ...
. w; z; R$ w- ~' L; y, r* W, l

" }& g' z! ?1 \2 H" I: z邊d 叫個人資料, 有幾多個人資料, 就見仁見智, 睇每一case la 8 y2 ~# g& n+ `. d* I" h

# R$ f' M3 }# I6 ?- Y直言, 你要SEND 俾其他人, 我無辦法GA WOR..: |# a/ T& M9 ]$ j( Z; }' ?0 @' _) l
如果你又無犯法..(但留意, 你例子, 發放色情資
& f6 ?$ V$ u. G9 B9 E訊可以係犯法GA WOR). \8 o3 N: n" N6 X1 B" c# Y
7 J  g9 [7 V/ D' V2 }
其他人一樣可以忽略列表功能, 但可能有人鍾意收呢...# _9 {3 f& ?" @; r# H
我點知人... 試問, 關我咩事呢? 我唔鍾意, block 左你, $ s1 T& v) ]% ?, }
就夠la, 至少你唔會再send 到俾我# u  h$ k3 e6 ^

% h7 h5 y% F  T( e* |' O5 `# Y[ 本帖最後由 3ASV196 於 2010-3-15 01:23 編輯 ]