hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關投訴私人訊息問題
開啟左側

有關投訴私人訊息問題

WinnieThePooh 發表於 2010-3-15 01:57 | 顯示全部樓層

3ASV196 發表於 2010-3-15 08:51 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2010-3-15 01:07 發表 ) ]' o8 d, ~- n+ |

: K: e- t' y1 \# h  \我都講左,响得呢度開戶,3 h1 w, H6 ~& t$ f$ q, l( q2 ^4 v9 e
最低限度站長本身已經有權去睇晒所有野,
" O  D( ]' J& B! x8 c包括所有PM及其所填資料
+ G* O/ }* W+ c) @所以就算有投訴機制,都只係站長授權人士可以睇可以查
% |: X  b* v; l2 ]如同站長本人去睇: ?- |4 L' K1 x0 r! U+ n
而且,可以先改PW再交個戶口比站方調查,調查完就改番 ...

3 U" `7 B1 @/ R- q9 A6 D) C* o+ \9 F! j; Q4 Q, f5 P
我想指出返, 有權, 同去做, 本身是兩回事5 T- S/ b2 x/ [. m* a0 q
9 `/ E" l9 p4 J# \- t0 V
如理論上, 站長有權不需要任何理由, 將任何站友停版及趕出本站tim,
4 d: F2 G( ^  J: x* v- K連調查都可以唔駛ga, 因為這是站長的網站, 但是否等於站長會咁做?  
4 f2 ], i; L7 O+ p如果咁做, 相信唔少站友都反對la
) h* g* U% W7 s
; m% F! H3 F& ]! O9 t! W/ u站長權力本身的確好大, 但問題係, 我地要睇站長權力的運用, 點先係
7 Y# D8 Z( Q* s4 [- J' V- G- ~對站友最有利吧.....
) Q. |, h# l, j2 C0 s% P  K0 J, S) ~. w! v' a% D/ A
而更重要係, 正如Winnie ThePooh  版友都提出有關技術問題, 在現時
7 @) i1 D) S2 Y/ I- H, h及過往, 站長並沒有運用過有關權力, 如果實施有關建議, 將這正式設立
5 n5 `: R4 J8 V4 Q( J具體制度, 不論是好是壞, 對於眾站友, 這都是一個重大改變
$ V- r# F/ i  `0 h7 _5 O
. n" e& ^9 _1 @0 ?8 l5 y0 |1 X技術問題, 仲有好多, 我唔反對有解決的可能性, 但似乎暫時未有較完善的建議, . ~- m% e7 c. r8 Y0 M  @0 ^& o
更加重點係, 現時更少問題/爭議的忽略列表已經可以解決有關問題...差在
( R2 N1 |, L) n2 {$ H5 G" N, a只是罰唔罰到搞事者..
& h- [% X: \, o
2 z+ S  C/ Z7 Q" w& J. e( T直言, 要講的理由, 我都講晒, 的確, 有部分正如你之前講, 係涉及你我價值觀
, @/ L* \( l  z1 l* ]不同問題, 尤其在於"私人"上, 再討論都未必有結論, 我亦無打算再講了...4 O+ V) U6 |! L/ h' g

# w% M* V: F+ E我係度回應, 唔係代表站方, 呢d建議, 要由站長去決定, 不過作為一個站友, 對
  |' o) ~" i$ G- p# r: C" V2 ]- }於z版的建議, 我亦有權講返我本身的睇法
3ASV196.KE7270
 樓主| 樂仔〞 發表於 2010-3-15 09:45 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 00:30 發表 5 ?4 ?% p3 G; j" b& C4 a
' h1 @2 P1 ]8 J* K; P  r! X- E

: I4 M1 Z4 o7 j; k之前文章係修改, 容許我重新一次, 我重點唔係站方可唔可以睇imsg, 或站方做唔做到,
! l3 S0 t6 Y$ N1 o  U" f而是:
3 Y2 P) {( B5 F, R6 c0 Z* H$ k. A& h' z
3 P9 S( i" o' z( T3 I' W本身pm 現時是私人, 問題唔係站方可唔可以睇, 站方當然有方法可以睇,
" K" f9 T, O$ B; ]8 @7 _5 \- c但問題在於, 如果你的建議實行, 係改變左現時ims ...
( r8 T# |& u% `, D! T
7 Z& n, G9 O$ S, c+ G2 `
投訴得 PM6 ~4 [1 T/ O+ x, [/ r; K
就預左冇「私人」呢回事架啦 ..
Snoopy@FB8617 發表於 2010-3-15 10:11 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 01:18 發表 ( ]  b" k& e: K" u( D

4 v0 w3 o) w0 N. ~5 @" _9 O7 d& P' D% f
邊d 叫個人資料, 有幾多個人資料, 就見仁見智, 睇每一case la , j' _" w' |: J3 u$ W. U: r# X9 [

, T1 B3 _6 Y% |6 U* R- `直言, 你要SEND 俾其他人, 我無辦法GA WOR..
: E/ A* W2 Y! T0 w  X  S如果你又無犯法..(但留意, 你例子, 發放色情資1 G2 Z. O/ E8 f$ Q* M& y+ o3 \; S5 q
訊可以係犯法GA WOR)
. \& q$ B* G3 S: u; W7 q2 I8 b! P. @! x" Z
其他人一樣可以忽略列表功能, 但 ...

/ E! U' e7 Z" @; n- H8 F6 f咁即係此歪風可繼續長~
/ y( F* e1 k$ L/ _4 H3 b5 k即係有人打劫既只可以唔出街去避佢& Q0 v- D" L" E& T$ b7 O$ k9 [
而唔可以去報警既& D3 L, f. ]6 M" m0 p( t* \1 G
Fine~明白晒
gn3509 發表於 2010-3-15 10:41 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 08:51 發表   O" g' ~" q& T5 K$ k5 E3 R4 S
) B+ X+ d" d, H1 a
更加重點係, 現時更少問題/爭議的忽略列表已經可以解決有關問題...差在0 d/ G1 [2 d6 l3 c. V( E4 L
9 l( o1 i- n, o! h3 w4 j只是罰唔罰到搞事者..
, w5 H9 X8 E( L6 L' z+ `! @
覺得忽略列表解決到問題既,只係斬腳指避沙蟲既做法% k6 R, r9 r) l) p
同唔執行站規,見到違規文章叫人當佢透明一樣+ {- U0 M5 I) i7 T4 E  r

: e: U/ H6 j; ?3 _[ 本帖最後由 gn3509 於 2010-3-15 10:48 編輯 ]
今期流行:690是原罪
3ASV196 發表於 2010-3-15 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2010-3-15 09:45 發表 1 J; A; t' `6 }# ]3 T) C

; P; H, S7 Z  F9 V
, E( _. U! l# R投訴得 PM
, ]& k& q; ]* R: I: v- u3 F就預左冇「私人」呢回事架啦 ..

, J' ^3 H" a. Q  X# y. G; E' ^2 l2 E1 c- v0 R
ahha 終於有人明我la... thats is my point!9 z" a8 A" R: Q, h: W/ q# T
1 o3 D: L4 m& d
問題就係我地應該點取捨, 要保留PM「私人」呢回事,
" u4 Z# a8 s' O3 `! K定係想放棄左佢(嚴格D講, 放棄一定程度), 由站方監管, 接6 a1 M% X5 c4 E9 a8 ]
受投訴...- ?2 S" B" E1 o) L4 t+ J
% O$ s+ z0 P3 H8 y' A& ]
我想這個取捨, 正正是不同人的價值觀/取態問題..5 K' I' ~: @( ?* |8 p- \
並唔只係單一方面的意見, 正如本文有d版友, 認為
6 i# R" }: z$ w! Q2 ~  a2 z監管係最重要, 唔管就有問題, 係避開問題等, 但同時, 9 v, |9 C5 m' d& h6 N" O4 D
亦可以有版友覺得, PM「私人」性質係重點, 要改變( v: p6 {3 _% S
就要好大理由...
. L7 [5 J: R# [! ]! u
" V8 K5 y4 [* @/ Z: K/ I% b) b: [我自己意見就提出左, 就唔會再講呢方面ga la...
3ASV196.KE7270
 樓主| 樂仔〞 發表於 2010-3-15 11:37 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2010-3-15 11:08 發表 $ g0 y, t( ]7 }" D0 \  H

2 N$ W2 N3 X2 ]2 o+ l3 o6 O' M, _& X% n9 @) y/ y& N
ahha 終於有人明我la... thats is my point!
# S) B( O. r: ~& t2 D7 f9 b  ~, _1 y9 t8 ~4 z
問題就係我地應該點取捨, 要保留PM「私人」呢回事,
6 p& S1 X+ i0 s  Y( `+ L定係想放棄左佢(嚴格D講, 放棄一定程度), 由站方監管, 接
5 h! W& q) W: _受投訴...  U5 y4 w% @5 D

/ a  u, R  U1 v我想這個取捨, 正正是不同人的價值觀/取態問 ...
& |0 P! c6 d$ i' e& n0 Y# W

$ z, n/ ]. z6 y+ m  `+ j+ {0 {如果咁介懷「私人」呢樣野$ L+ k* V; E! {2 v; v; m+ B
佢 port 黎做乜先 ? + U: p: A: M  _7 Q& [8 c
何況好多野只可以由「私人」中搵出黎4 e# P9 x+ `- z" W1 h

+ r5 U7 X- Y/ m6 H6 u而家擺明就係放棄「私人」啦 [ 其實 , 私乜人姐 , 爆粗都好私人 ? ]
WinnieThePooh 發表於 2010-3-15 21:30 | 顯示全部樓層
lok1032 發表於 2010-3-15 22:46 | 顯示全部樓層
倡議規管iMsg內容, 同中共網絡審查有何分別? 想變相在italk搞網絡23條嗎?

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
樂仔〞 -2 歪曲意思,主動同被動都唔識分 ...

查看全部評分

lok1032 發表於 2010-3-15 22:47 | 顯示全部樓層

你自已去報警啦& v0 m) W0 _. w: P4 Y) y' S3 _; K3 T. L
8 w. r" O& T. W5 [3 k# l! F8 Y
原帖由 gn3509 於 2010-3-15 00:46 發表 & X: C, z7 g7 K, @* A3 n0 g
9 j9 O' J, E; t0 V
有人send左封恐嚇電郵比我,$ S6 ?4 b- h/ F
我駛唔駛問下佢報唔報得警先走去報警?

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
WinnieThePooh -1 無建設性的回覆

查看全部評分