hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) R1 板主題 503014 判決事宜
開啟左側

R1 板主題 503014 判決事宜

cky 發表於 2010-4-24 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 091320906 於 2010-4-22 23:40 發表
" T6 d3 M6 L' F1 M. d% z你駛唔駛特登推幾日前既文,; Z4 C' u. u' {, a- _- p$ n
就係為左出黎認親認戚
% X2 C& D7 f4 ^! Q( _% n得鬼閒理你師兄係乜水咩..

' M$ f3 X$ M: G- u+ l
  i' J+ g5 J" y0 g1 Z同意
( n  C  ?1 Q" u: _" N) r; ]我想知拋某站友同另一站友有甚麼關係, 對於 Z23 板的論有何用處
% X- E( N7 j2 l3 w咁同古代那些刁民, 拋一個 "你知唔知我邊個邊個係做乜官" 有何分別?
7 S, C- ~* ^; t/ c- k- \
) x9 X0 s0 b$ f咁既內容, 根據站方定義, 又算唔算係煽動站友破壞討論秩序/氣氛?
cky 發表於 2010-4-24 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-4-19 13:22 發表 ; [; n! Q  d+ N( \$ T! p/ a

3 K* K' f6 l* x, ^2 c9 D仲有上訴機制,如果當事人不服,可以就裁決/刑期上訴,# ^. V' Q6 N1 X
呢個都係要睇當事人肯唔肯。
# r' T4 k1 r( e7 W) a* B

3 k  U2 Y+ [* U+ p& u: U) n同意, ?9 W: |& `5 ~0 ?& F. x
板務得 1 個人話事
! t" c  k. m; w上訴委員會 "話名" 都有十個賬號參與判決
/ O8 V5 |8 B. m. q2 B5 I覺得不是自己理虧可以試用這個方法
6 t& S6 x0 e3 @5 j: S: B當然要考慮埋萬一敗訴, 肯唔肯接受加刑 or belibala 話十個唔夠要夠一百個之類的說話! ?) [0 f  b' w2 c1 v

! ~  M0 V) X- W7 h話說回來# W8 m. I3 h8 ^, y- p
"癡線" 晌三四十年前亦被視為粗口: H; u8 J5 ]3 v# w7 S- ^
宜家當然無人咁睇4 ~+ `) w7 o  a

/ ^8 j- Q, q; o8 q4 ?* L如果 R1 的兩個字響三四十年後會被視為 "俗語"
' J& Y! \  [0 K. o0 Y2 v2 G" d咁我都無話可說5 [) @* y, f  v7 t
可惜是
# y3 o3 J7 }( |/ @呢三四十年仲未過去
2 H) ?: m% F: N, O' N現時呢一刻  I; _2 B2 ?& R& h$ E
我相信佔多數的人' Y+ A6 @5 |" y
唔理係唔係網上常客
* E7 V) `) I! Q5 \( @3 e& E; c( `都唔會同意呢兩個字只係 "俗語"
5 C9 J5 s8 n! T) g% C
& Z5 d2 q! u5 ~0 ]8 {- H+ X& q2 _# e某賬號夾硬將呢兩個字淡化及定義為只係一個俗語
  O* \  X! |, }( [- ~+ c我都覺得好遺憾
# w( r, U; Y0 w( v; P# J8 E4 Y. |2 z& b1 l* \/ ~
AL_71 發表於 2010-4-25 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2010-4-24 23:21 發表
1 u9 h4 \5 D1 A. i% F+ {- Q
) K+ X& D/ e9 v. \' Y/ T: O如果 R1 的兩個字響三四十年後會被視為 "俗語"咁我都無話可說# L* w8 p+ S: O1 W+ u$ W
呢三四十年仲未過去8 J- W# N- Q  @# M3 O  L
現時呢一刻- ~3 o  v9 a( p# `
我相信佔多數的人
8 c3 c! }  f# Z5 O$ X唔理係唔係網上常客
$ n+ E! U0 v: n& D) |( [- y都唔會同意呢兩個字只係 "俗語"

( s* z4 o6 a. E" B, G  C+ Q! f; D& S: \* @% B  `$ Q
而家網絡文化影響力甚大) G) |. Q8 r9 v" O. Z5 H: ?
根本短時間已經將呢d俗語普及化5 q, a4 \$ @! ]. s$ r
一般網民(特別係年青人)甚至係日常生活都用
# c& i! x- Q1 [佢地可能都唔知呢d俗語係italk係視為粗口) N2 {3 o: P% Z- ]- V  J
因為寫俗語而停版,似乎太苛刻吧
cky 發表於 2010-4-25 22:41 | 顯示全部樓層

"一般網民(特別係年青人)甚至係日常生活都用"7 y- ^) U  I; A3 W/ [1 c" h

- r" g7 G* l# A  j我對此真係有好大的保留和疑問
* E' ?# Z$ u3 C, |7 C
/ {; C* U9 R) B& S- H" L1 [可能閣下係其中一位潮人" i5 T/ Z1 \$ r9 A
同朋友傾計三句唔埋就叫人瞓街, 26個英文字母出齊晒兼且面不改容
4 D$ L0 ?0 k) t* E仲覺得自己走在時代最前線. q# X$ Y7 N( f* w* k
' `  z) _" ]* g& E
我本身工作接觸唔少青年人
6 \- C9 H. K9 L+ S9 v9 z2 G& ]3 N# z/ q聽佢地講, 佢地都認間唔中都會用呢類字
  c. s% Z5 I6 K4 c% `: h: \但只係一次起兩次止4 I9 `! }' N8 |% x$ R
而唔係如你所講, 將呢堆字融入為日常用語的一部份
$ L5 B- `2 r- ]9 z6 |因為佢地都知有相當部份的人係對此反感
. [  \6 {4 B+ O( Y: n% C- t* Z3 O6 p: n0 Y! j) A; B, N
網上點解可以咁?- H9 M1 \. q+ c$ |  K
好簡單, 網上咁多人都唔識, 又唔認樣* N. w% j% F( t  e7 m3 A
你唔知我我又唔知你
# B8 V4 ~  a' {. ?/ K所以咪自以為可以放肆咯
; C9 i- s( D5 `0 {" C1 u! U6 z, E5 b& x' ~) p) K
又舉番呢度某車牌帳號的例子# w' f7 Z! I" K! c5 a
唔順眼站友彈站方) o; E; E! O- Z3 w
就彈句 "食乜屙乜" "數字頭" 等用語俾我同某些站友& x; t0 o! }8 S  V
係呀, 你可以話前者唔係粗口呀
1 {, B' x' l# B1 ]咁就得喇咩?
+ U5 W% i. w; z4 m6 z$ _# Yrule of politeness 都唔識% C0 @& h& I- D% r
唔該唔好學人講乜鬼思想守舊云云
091320906 發表於 2010-4-25 23:04 | 顯示全部樓層
admin35 發表於 2010-4-25 23:30 | 顯示全部樓層

注意:091320906

冷靜少少,唔駛咁樣話人論點重複吧。0 t: i9 P, R4 `
# Z" w- i8 |  p3 t' w5 d; _
Z23 常任板主示
33XX 發表於 2010-4-26 18:17 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

你應該係講admin53啊...
, K# W4 z4 o( J) d' C* a4 ?; V( |( M; N* T7 r
不過我都覺得,如果真係咁唔滿意既,咪去第二度囉...唔駛係度話italk思想守舊,咩都唔好啦...對我地呢班"固執"既板友係咁發表偉論我地都唔會明架喇...
 樓主| edhong 發表於 2010-5-1 00:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KC3555 發表於 2010-5-1 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2010-5-1 00:52 發表 - B* s; i# O$ N& v+ Y
雙重標準 ??8 _) n% p+ M* v" J8 A1 W9 m' y
下面情況已經向 admin28 報告
; ]: p! F2 l( g  m( K; L( t) F但  不受理

- M* D0 f; c" `  [0 e5 k佢有無同你講如何不受理?
' @+ G; T+ |9 b* b  V8 U: @定係佢又話屋企部電腦壞左暫時受理唔到?
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| edhong 發表於 2010-5-1 09:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽