hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [中國的航空真恐佈??]CA108/107 HKG<> PEK +CA161/928 P ...
開啟左側

[中國的航空真恐佈??]CA108/107 HKG<> PEK +CA161/928 PEK<>KIX

~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

CA108 HKG> PEK CA161 PEK>KIX
而家又到左暑假去旅行0既時間,好多學生(包括我)
都一定會去旅行,家人已經03-4月開始plan定,仲落埋訂添!
本來去曼谷,但係政局混亂,所以放棄左,最後決定去日本。前幾年都去過,不過去東京,而家去大阪。但係d機票勁貴,國泰都要: $6440+$569=$7009,貴到離曬譜想平d就唯有搭大陸dla,中東(中國東方)
就要: $1690+$751=$2441,國航就要: $2320+$819=$3139,家人話對國航有信心d,即使同中東比國航貴d,又要坐耐d,都冇乜所謂。

其實兩間都係朝早0係香港出發,夜晚先到大阪,國航0係北京轉機,大約有兩個鐘頭0既中轉時間,到幾「敏」水,首都機場咁大……但係同國泰,ANA比,唯一能夠安慰自己0既就係遊飛機河,同埋用一半0既價錢換同直飛差唔多數量0Asia Miles

仲有,因為我驚d位俾人地劃曬,所以早1個月(17/6)
打去國航度,但係打左2個鐘都冇人應,第3個鐘先有人應,但係我0既心水已經俾人劃左,最後四程都揀左第18行。但係無意中發現香港去北京同北京番香港果程0A321 d座位同國航本身果d有分別,佢話幫我劃ABCD(Air Macau A321 0既坐位係ABCDEF),但係如果係國航A321 0既話,應該係ABCJ先係ga(國航係ABCJKL),所以我覺得我會坐澳門航空NX 0 A321 la ,唔知係咪呢?

(部分相片的質素不太好,請諒)
注意:
本報告之影片為擁有連結的使用者才能觀看

前一日18:00已經可以做online check in,但係我都已經打電話劃左位lo,所以我臨訓前先入我個Asia Miles同印boarding pass

國航叫國泰做國泰太平洋航空公司,大陸真係老套..

呢相就係boarding pass la

!
搞掂la

Air China Air Macau個編佈好唔同
但係我上網揾唔到Air Macau A321個座位表
咁而家等我showla

第日7:00a.m.
就出發

去機場途中

30分鐘後就到左
呢架係載我地架的士

之前一日又登記左短訊查航班服務
所以就有個message send 黎話0係邊度check in
Sorry, out focus

架的士0 Zone 4

今次終於0T1 check in la
好掛住ar

Zone 4

一入去左邊就係H

仲去G,F,E

隔離係Qantas…CX阿姐做地勤

經濟艙請在此check in,
但只得2個櫃位

檯面,
係冇任何通告話CA108轉用NX A321

行李有37.7 KG(地勤話落左機可以直接去轉機,
佢幫我直掛行李)

屋企print 0boarding pass+機場print 0boarding pass+CA108貼紙(應該係識別搭呢班機0既人)

兩張唔同0Boarding pass

背面冇磁帶同廣告

呢度就係CA check inla,
加埋得4個櫃位

隔離就係中東,
但一隻鬼都冇

MUFM有得自助check in -3-

中國小姐歡迎你

而家Qantas果邊都冇人la

真好彩,
delay

過完關就照慣例去大「快」樂食早餐
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:02 | 顯示全部樓層
食完早餐就依舊去行下
兩大勁敵

Cathay Pacific B747-400

CXKA 0既天下

似乎北衛星都係KA 窄體機泊多

CX A330-300 去澳洲

CX B777-300

B-KPJ

又黎合照

加多隻taxiing 0KA A320

離遠睇我要坐果架NX A321(今次係我第一次坐巴士出去)

國泰B777-300

國泰+華信

!!!!!!
大雜燴呀

港龍已經成立左25lo

Qantas B747-400 pushing back

之後就諗住去北衛星廊
一路行一路行

無論去北廊同上機都一樣行左邊

又向前行

行去512
櫃面一樣冇任何通告

航班資料
[IMG][/IMG]

然後先搭車去

近距離經過CX A330-300
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:02 | 顯示全部樓層
之後發覺落車位置唔同左
驚番唔到去
所以坐番原車去T1
架車得我一個

呢度係15號閘
變緊A380可以泊0既閘口

番到T1之後又無聊影幾張

行番上去影幾張
俄航A330-200

翠鳥航空A330-200

之後收到屋企人電話話開始boarding
就急急腳去閘口
!
好多人呀(Sorry,
勁震)

就到我la

第一次上巴士去上機
唔知會點ga????

是日航班:
日期:2010715(星期四)
出發地(中國)香港國際機場(HKG)
目的地(中國)北京首都國際機場(PEK)
航空公司:中國國際航空/Air China International/CA
航班編號
CA 108/ KA1108/ CX6108

航機註冊碼B-MAB(Air Macau)
航機名稱:蓮花號(澳航自己改)
航機機型A321-100
航機首航日期14/11/1995
坐位18C>18A
本航程預定出發時間10:30(香港時間/GMT+8)
本航程實際出發時間10:52(香港時間/GMT+8)
本航程預定抵達時間13:55 (北京時間/GMT+8)
本航程實際抵達時間13:37(北京時間/GMT+8)
本航程預定飛行時間03:25
本航程實際飛行時間02:45
到左la
B-MAB
Air Macau中最舊ge A321

本機命名為蓮花號
落車後有好多人都話點解會咁ga,
!
la,
澳門航空?
更有人攞住張boarding pass指住Air Chinad技術員「理論」

正所謂飛上枝頭變鳳凰,飛上國航變澳航ma(不喜勿怒)
而我同屋企人就好辛苦咁忍笑

一落到車就覺得都幾嘈下

凌亂的Air Bay

N145停機位

L1隔離有張貼紙話由Air China租用
(其實大家睇唔睇到CA個標誌用邊3個英文字組成呢??
我上維基先知)

只是換上Air China頭套
頭等則換上Air China款式
但用Air Macau的配置

18行坐

機艙一攝

Legroom ok

窗外一攝

娛樂系統

黃色燈

手柄

扣左安全帶先

而家係10:13
機倉冇乜人
仲有d香港人自作聰明咁叫人地亂坐
話班機唔滿wo

安全指示卡

Airsickness Bag
!
個耳筒好cheap wo

張凳爛爛地la

有架BR B747-400 Combi

影段片先
http://www.youtube.com/watch?v=IXFd2KaDhqI
最後你應該知我好急咁熄機
因為有個艙務長揾我
咁究竟咩事呢???
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:03 | 顯示全部樓層

佢係話機長俾我0係關左機門後入駕駛艙
仲請我坐住機組專座先
Legroom 勁闊ga

機門

有報紙擺ga

呢度就係機組專座la

摺枱

呢度係第7

真係闊到

出口位有張指引ga

行李櫃

空姐仲等下班車d人到
呢位空姐仲好唔好意思咁同我講呢度唔俾人坐
我同佢解釋果陣佢都蹲低咁聽我講
態度都唔係好差啫

而家係10:24,
架車仲未到

Econ第一行係勁闊ga

mins後又有人上黎la
頭先個空姐都有講你個位0係邊
有個人由Business 走左黎econ
d人上齊後空姐就開始講解
話要細讀
但我都係立下就算
我都唔係坐呢度
陣間就入去la

又幾分鐘後,
座艙長就叫我入去la

Captain係澳門人,FO係葡國人
(考驗我個語言能力
Cap講廣東話,
F/O講英文,
d CA講普通話)

原來國航租NX機同機師ga
Captain d英文仲好勁添
10:35飛機就push back la
都唔係網頁所講010:52
(push back 果陣個行李架都未閂
Taxi 左分幾鐘先閂番)

我正前方

右邊
唔知係FO定大Cap駁定個耳筒等我
係播機艙廣播
聽唔到佢地講咩

左邊

後面

Taxi to RWY 07R

港龍A320

HX A330-200…..

HX B737-800

兩隻A332同一隻B738

!
咩黎ga

聽到ATC同佢匯報風向,
之後係起飛指令,
再係引擎聲,
真係正

Haeco都泊滿左國泰機

之後係Singapore 8XX

再黎Con-tin-ent-al XXX

先到我地

http://www.youtube.com/watch?v=IStO5Ql2AG0
!
個圈兜得好大呀!

d雲真係幾多wo

右轉

補拍:
頭頂panel

前面冇咩雲

左轉

但係轉完之後條航道0既天氣唔係太好
所以就request航道
雷達紅色區域係原本航道會飛過ge
機艙都有話會有氣流
要扣好seat belt

穿過d
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:03 | 顯示全部樓層
開始平飛la
Seat belt sign都熄左

而我相機冇電,
所以要出番去拎個舊新電

landing前先入番去

機外

個個都好靜咁等野食

Video
http://www.youtube.com/watch?v=td1Uy7mCh_g
期待以久0既時間到----派野飲
紙杯2

開電視出黎,
寸大約為CXecon

期待以久0既時間到----派野飲

七彩顏色電視

播國航宣傳片先

機外

我個位上面有個三角

有野睇lu

我飲可樂

超難喝,
黏到似糖水0既蘋果汁

天空,
似舊那麼迷人

都唔知點解d人咁鐘意整後張凳

閂窗

影下Winglet

開定枱等食

又後左

電視做緊咩呢?(題外話: 0係國航上打開部電腦睇蝸居會點呢?)

有點兒舊ge panel

有野食la
呢個係海鮮餐
:
海鮮沙律+水果
麥包同海鮮闊條麵

餐車到la

今日有蘿蔔絲沙律+焦糖奶油布甸
麵包一個(好掛住之前港龍熱辣辣d包呀)

主菜:
噁心粟米羹海鮮飯

總括黎講,d野就一般la,
但係個蛋糕好好食

第一次睇A321隻翼

又唔知做咩戲

要扣安全帶(早前有PA話去到鄭洲會有氣流)

入雲la

機艙暫時冇咩事

仲未得

轉左,
但係仲要扣安全帶

無聊又影下頭套先

個節日做完lu

又入雲lu

出番黎
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:04 | 顯示全部樓層
有人起身去廁所(注意:
安全帶燈號尚未熄滅,
空服都冇阻止)

作為一個乘客,
當然要守規la

所以安全帶燈號熄左我先去
唔知係咪機尾登d
所以張相好亂

個天好清

好多人行黎行去

估下呢個咩黎0?

係兒童文具套裝

又係cabin同天

而家係12:56 la
仲有一個鐘到

Video:
機內情況(2)

http://www.youtube.com/watch?v=YspCC-TmNIc
又做電影

聽下音樂先

開始下降lo

要扣安全帶

下降中

仲播緊戲

毛毯Air Chinalogo

下降

去到呢個時候個purser先叫我入去
d雲好大,
好厚

Captain都未將個太陽簾拉番上去

(注意:
以下照片屬劣品,
看後請洗眼)

估唔到北京仲多紅色

架機好震

前面白矇矇,
仲有好多雨

仲開埋水潑

Landing video
http://www.youtube.com/watch?v=fJbeuTR90_Y
我冇留意到高度儀
遲左開機
仲睇唔到出面
真抱歉
以下照片為landing video1

好大霧呀
只能隱約見到T3d

停機砰,
好彩係泊橋啫!!!

Dragonair A330-300

Taxiing to runway

見到T3 la

好多小雨珠

Air China B777

Air China A330-200

見到534 la,
但係未入得

因為d0係度hair,
架機到左都未ready

要成機人等佢

黑色電線1

北京T3用電子版
唔用人手ga la

之後Captain叫我一家人影張合照
等人落ge同時
我就影下Air Macau上面0Air China First Class la

樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:04 | 顯示全部樓層

之後就要出去準備轉機

左邊係Air China B767-300

入境要上電梯

隔離0既登機橋

轉機請行左邊

行大約7分鐘就到呢度

樓底好似好高

之後就係海關,
但人手極慢

前面有十幾個人
但等左廿幾分鐘
過完關,check 完行李之後就可以去離境層
轉機過程少於1小時
唔係2小時

免稅店
順帶一提:
北京機場賣d百力滋味道有好多:

北京填鴨、上海蟹、四川麻辣、中國茶、荔枝同魚翅
好恐佈呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

要睇下黎緊去大阪班機先
E06閘口
delay

真係要讚下北京T3 0既浩大

泊得A380????

要差唔多一直行到尾@@

兩個CA
[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs022.ash2/34456_1534732332778_1368924699_31422929_4205929_n.jpg[/IMG]
機場捷運
去邊度ga?
T2?

仲有九個字先上機
坐下同上下網先
大陸真係大陸
剩係上得北京機場個網
坐下之後0既前方
[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs167.snc4/37703_1534732612785_1368924699_31422931_2060843_n.jpg[/IMG]
E05E06閘口
CA161去大阪

登機門旁的顯示屏

是日航班:
日期:2010715(星期四)
出發地:(中國)北京首都國際機場(PEK)
目的地:(日本) 大阪關西機場(KIX)
航空公司:中國國際航空/Air China International/CA
航班編號: CA 161/ NH5724
航機註冊碼:B-5175
航機機型:B737-800
航機首航日期:21/09/2006
坐位:19C>19A
本航程預定出發時間:16:05(北京時間/GMT+8)
本航程實際出發時間:16:19(北京時間/GMT+8)
本航程預定抵達時間:20:10 (日本時間/GMT+9)
本航程實際抵達時間:19:48(日本時間/GMT+9)
本航程預定飛行時間:03:05
本航程實際飛行時間:02:29
執飛的B737-800Winglet

Zoomd

國際航班顯示屏

指示牌

10分鐘後就boarding la
1個地勤負責- -
好長又高0既登機橋
透明,
紅地毯

之後就好快咁衝入去
冇乜點影相
因為第2粒電得番2
Legroom

舊式Panel(空姐有幫d睇緊書0既乘客開燈)

好似747 0既窗型

d雨好乞人憎

音樂播放系統

彎型天花版

隔離E05閘口
(用同一個橋)

冷清的機場

Safety Video
(同中東果個差唔多,
但有日文版)

話咁快就pushback lo

Safety video播映中

Taxiing

JAL B767-300先起飛

之後仲有1CA A330+1B738降落同1A320起飛先到我地
起飛video(有日文廣播)
http://www.youtube.com/watch?v=kTSZAuiZSt4
CA d花紋..

出面勁暗

15 mins後先見到太陽

有好多雲

TVAir China宣傳短片

仲有好多雲

而家我先影椅背後面d
Safety Card

[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs088.ash2/37737_1534736012870_1368924699_31422966_5896777_n.jpg[/IMG]
中國之翼雜誌
(有國航新聞同資料,
但冇免稅品

免稅品要等空姐攞住本野黍sell)

耳筒
(Logo轉左紅色,
單插變雙插

漂亮的引擎

雲兒,
並不迷人

整潔的機翼

睇下國航新聞先

仲有機隊info

一點輕輕像面紗

閂埋個窗擋(已經爛爛地)

開始派野飲

隔離張枱已經壞左
等我投訴下先

又喝可樂

解釋緊飛機製造靈感

派餐lo(我仲好飽)

酸瓜沙律+紅豆糕+
麵包

主菜:
雞肉飯(或鴨肉飯)

出面d陽光好曬
機翼

我今次飲中國茶

個太陽0係右邊
好猛呀!!!!!!

仲做緊飛機

而家係17:45(GMT+8)

d黑影幾靚bo

引擎係用簡體字ge

仲有d時間,
又睇下雜誌

出面真係好光

國航d國內,
港澳同兩岸航線真係好多

個行李架真係好高咁bo

又幫襯下廁所先

好似日出咁

扣安全帶???
仲有好耐先到bo

今次d人冇走出位la

開始下降

空姐派入境表同申報表

而家係18:14(GMT+8)

降呀降

金色0既一舊雲
幾靚喎

d雲好似一條河

機翼+黃昏0既天色形成左一幅美畫

金色0既引擎, 金色0既美景

有人去廁所@@

好耐冇見過呢d爆炸雲

誘人的黃昏

見到陸地la

右轉

棉花雲

播關西機場須知

太陽,
lu

好薄0既雲

又有陸地la

似乎就到lu

Wing Light on

la

衝呀!!!!

樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:05 | 顯示全部樓層

落呀

仲未熄燈

la( d CA 0landing前五分鐘先check完個cabin @@

Landing+Taxi Video
http://www.youtube.com/watch?v=QGER-iv6y7A
!
到左la,
走呀

走之前影下d位先

落機la(去到L1 ISM又係笑住咁同我講拜拜

客運大樓

之後就上電梯

呢度係南翼

要坐APMArrival hall

到左la

!
好少國際航班wo,3/5 0係香港飛黎

之後就去攞行李
我見有大部分人都係轉機黎

Arrival Hall

之後就出去搭巴士去難波(OCAT)

我個位

附上:Air China Transfer

~總結~

香港往北京(CA108):
呢班機個laoding唔錯,有95%,亦有少少外國鬼坐。整體黎講,個人覺得比我想像中好,以咁0既價錢算係咁上下la,不過佢真係用Air Macau d舊機,
但不大問題,可能係用Macau機師掛,國航d CA真係麻麻,安全知識不足,但笑容親切(尤其我落機果陣) ,基本上有求必應,硬件上也較遜色,Duty Free係空姐攞住本雜誌sell,係冇人會知有咩賣

北京往大阪(CA161): 架機雖然得4年機齡,
但內籠明顯殘舊,
窗擋更有裂痕(很小的) ,
座距較NX A321,
出入較辛苦,
但空姐都係安全知識不足,
又係笑容親切,
更有日籍空姐。雖然今次係我第1次搭窄體機,
但基本上穩定同A330,B777似同差唔多,
係空間感少d

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由