hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [中國的航空真恐佈??]CA108/107 HKG<> PEK +CA161/928 P ...
開啟左側

[中國的航空真恐佈??]CA108/107 HKG<> PEK +CA161/928 PEK<>KIX

樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:10 | 顯示全部樓層

太陽完全落山la

等左好耐都冇人serve
d人都去廁所lo
但係有個廁所狂漏水
用報紙索
出面地毯d花紋都冇曬..

個電視真係狂賣廣告

月光光

D CA終於肯出黎la

開始派野飲

Seat belt sign都未熄..

先生,
請問要喝點甚麼飲料呢?

空姐d手腳傲慢同唔夠醒目
英語能力欠佳,
好彩我識普通話啫

雖然唔流利

花窗同月光

開定餐枱等野飲

我都唔記得做緊咩…:smile_35:

終於熄左la

今次飲茶, 幾好飲ga
但係佢得中國茶

又係無聊之作

又講飛機la

d紙杯咩公司出ga

上下網咪知lo

月光

D CA又走曬lo
冇人收紙/杯添

d人都唔想郁

d空姐又消失左

又閂埋個窗先

出黎la

而家係八點10 la
派得餐黎都九點lo

1個人派

等呀!
d la

又開枱等野食

在黑夜中配上月光,
特別明亮

黑左畫面,
唔通等播花田囍事?

睇左3程都未到結局..

有野食la
餐單同CA161(PEK>KIX)一樣
頭盆,
主菜同甜品都一樣

係有鱈魚同鴨肉飯揀

!
我幾鐘意佢d, d魚好乾

鴨肉飯
好難食,d汁淡而無味,
連鴨肉都冇

得花椒八角味,
好淡果隻

今次就配可樂la

九點2, 食晚飯

食食下有d
以為係有人影相
原來係出面有閃電
我諗0cockpit影應該壯觀d
http://www.youtube.com/watch?v=A3LuN193lQs
食左兩程都唔知係咩cake
突然Captain行左出黎
係睇下個廁所咩事
但係我費事嚇親佢
所以冇影相

收餐la

請扣安全帶

收到我地la
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:11 | 顯示全部樓層
睇花田囍事

試下將張枱拉出d

Business Class熄左燈bo

咩都睇唔到

有好多電視

先生有咩幫到你

仲見到月光

較暗d

等降落

31分咋wo(PA話約於22:30到香港)

開始descend

暗左好多

月光+反光引擎

wo! 熄燈

特別明亮

得番電視d

好難影相, Help!

Ready for landing
http://www.youtube.com/watch?v=QoZWZbOCr1g

睇電影la

! 開番燈la

繼續睇

黑暗中的04

之後purser俾番張logsheet
仲用英文問我有冇興趣入cockpit
我緊係有la
之後就去1C Business Class度坐
gate 0既時候入去
我好奇怪點解會同我講英文
同我媽咪就講普通話..
去到Business Class我同佢講:
其實你說普通話就可以了
佢好愣然
咩我好似英文人咩
去到1C
有個大陸人坐0係我隔離
佢話黎香港辨事
商人黎ga
NXBusiness Class好硬
Econ仲軟過佢
好快就降落
LandingTaxi都冇影相/video
因為唔係窗口位
又有廣播話要熄電子用品
加上d空姐仲0係前面廚房執野
07L land, 沿途經過好多地方
Landingd hard
之後taxi仲見到好多野:
國泰進步精神, 泰東新翻油塗裝
好可惜冇得影相
仲有d business man taxi緊果陣傾電話
最後0N143停低
cockpit影幾張相
FO送左張take off data俾我
咁就走lu
仲見到有d0係我地影緊相果陣裝我地J
兩個機師都戴眼鏡ga(我都係)
D 人紛紛上車

自家A321

0係等家人出黎途中
D CA 問我係咪想做飛行員(大陸同臺灣人都叫飛行員)
話隻眼d視力要好好
再見了!B-MAJ

CX B773

第一次0HKIA搭車去客運大樓
搭車途中仲見到KA
週年金龍

去到之後搭電梯上海關

一上到去就到關口
幾快bo

之後就去拎行李

2號帶

多左呢d鐵馬bo

一件行李都冇

等下la

樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 17:11 | 顯示全部樓層
之後就去T2搭的士

閂曬閘

入夜後的天橋

T2

回家補攝: JAL 行李牌

Take Off data

0係酒店樓下買0既超好食豬扒三文治

~總結~

大阪往北京(CA928):
今程機除左坐到彩繪之外就冇其他驚喜,空服安全意識依舊的弱,笑容欠缺,友善度不足。有位乘客taxi果陣想要一杯水,空姐話冇辦法g a la,服務態度較差。飛機較新並配上Winglet,亦沒有太大的破損除左個洗手盆,較CA161好的是較多雜誌,電視亦有飛行路線圖。

北京往香港(CA107): Delay時間較長,但乘客理解CA112因航空管制延遲抵達北京,但係我覺得好可惜0既係NX要借出架東亞運彩繪。機上d人都話隻機好舊,但係冷氣好勁。機上有大量交流團及遊學團,所以我先會由18去到13行。D空姐比CA928d仲唔醒目,剩係掛住傾計,唔怪得知d人成日話大陸d航空服務欠佳la,不過下一次如果 CA票價平好多,我都會坐,最多揀坐租Air Macau d 機上北京果d航班lo

今次我唔會scan 曬個logsheet 出黎,
但若果有咩想查詢,歡迎留言!

(CA161CA928果程基本上係亂寫,所以係有=
但係CA108CA107果程好詳細)

希望大家睇得開心
暑假快樂!!!!!
stevenwc 發表於 2010-7-29 18:05 | 顯示全部樓層

多謝分享~
請問係咪要有回鄉證先可以係浦東/北京轉機去東京/大阪?
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 stevenwc 於 2010-7-29 18:05 發表
多謝分享~
請問係咪要有回鄉證先可以係浦東/北京轉機去東京/大阪?

Check in果陣個地勤話回鄉卡係驚班機有咩事都可以出境大陸
但係我估應該唔係咁簡單
因為過北京關果陣d公安都有問你有冇回鄉卡
老豆 發表於 2010-7-29 19:42 | 顯示全部樓層
好詳盡的報導, Nice report
好奇點解第1程機TAKEOFF 同 LANDING 都可以入去既?
你request左d咩?..:Thx~ handshake
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-29 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 老豆 於 2010-7-29 19:42 發表
好詳盡的報導, Nice report
好奇點解第1程機TAKEOFF 同 LANDING 都可以入去既?
你request左d咩?..:Thx~ handshake

多謝支持
上機前交張logsheet
之後要睇彩數:機師俾唔俾
rickywk 發表於 2010-7-29 21:21 | 顯示全部樓層
我只會講,國航西南分公司o既service會好o的
hosito 發表於 2010-7-30 13:05 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

logsheet 是否向空服員索取?謝謝。
AVD1 發表於 2010-7-30 13:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hosito 於 2010-7-30 13:05 發表
logsheet 是否向空服員索取?謝謝。

logsheet 係要自己做的 ~

基本上 Logsheet 其實即係你做左張 form
比個 captain 填的,
Logsheet 大約係有個班機 o既飛行詳細資料 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1