hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [中國的航空真恐佈??]CA108/107 HKG<> PEK +CA161/928 P ...
開啟左側

[中國的航空真恐佈??]CA108/107 HKG<> PEK +CA161/928 PEK<>KIX

AVD1 發表於 2010-7-30 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2010-7-29 21:21 發表
我只會講,國航西南分公司o既service會好o的

我只係知道而家其實國航飛 HKG <> PEK 係有班機用 A332
而該班 A332 係有 PTV (AVOD), 同埋係新機來的 ~

好多年前坐 CA108, 我仲記得係用 757 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| ~Benny~ 發表於 2010-7-30 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-7-30 13:17 發表

我只係知道而家其實國航飛 HKG  PEK 係有班機用 A332
而該班 A332 係有 PTV (AVOD), 同埋係新機來的 ~

係CA110/109
HKG>PEK下午5:30起飛
PEK>HKG下午1:00起飛
MichaelW 發表於 2010-7-30 14:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 30-7-2010 13:14 發表

logsheet 係要自己做的 ~

基本上 Logsheet 其實即係你做左張 form
比個 captain 填的,
Logsheet 大約係有個班機 o既飛行詳細資料 ~

請問張logsheet點做+點比個captain?
AVD1 發表於 2010-7-30 15:11 | 顯示全部樓層

原帖由 MichaelW 於 2010-7-30 14:19 發表

請問張logsheet點做+點比個captain?

上機時, 叫空中服務員幫忙送入去

至於 Logsheet, 可以參考 e 度
英文版
http://hkadb.com/forum/viewtopic.php?t=4414

中文版
http://hkadb.com/forum/viewtopic.php?t=19308

通常 Logsheet 係整英文的, 不過如果飛國內 (內陸航線), 最好就附加中文, 會方便些小 ~
(事先表明我自己唔係岐視國內機師之語言問題) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
OTIS401 發表於 2010-7-30 15:17 | 顯示全部樓層
自己都坐過CA去北京,兩程都係321
不過北京兩程都係要搭車出去上機,香港就只係番離先係咁
rickywk 發表於 2010-7-30 15:48 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-7-30 13:17 發表

我只係知道而家其實國航飛 HKG  PEK 係有班機用 A332

國航飛京港線,多數都用總部機隊,反而深圳o個邊就用西南機隊較多...

而NX濕租機,應該都係歸總部機隊,但有次o係成都見過NX隻燈塔號花機泊o左o係T3(國際terminal)

國航有o的機係殘,B733/B757呢兩種極品我都坐過,始終要o的時間refresh...

crew attitude亦唔係一時三刻改到,但so far我覺得ok,meal就撞手神
Mos_Lok 發表於 2010-7-30 17:41 | 顯示全部樓層

樓主
我早幾個禮拜就係坐左東航經上海轉機去名古屋
我就覺得比樓主你呢個國航經歷好...
四程用機有A319/A321/737
起碼架飛機都冇穿冇爛, 同埋普遍都乾淨D (見到有張相個椅背好似有漬? )
最尾個程用上海航空機但整體都冇影響到乘客既問題
D餐都OK, 去日本個程仲有鰻魚飯
crew都幾好禮貌
最緊要係四程上落都有橋用
所以其實東航都冇想像中咁差
(上次去日本係坐CX, 今次貪平用國內航空仲諗住好難頂...
不過其實除左冇AVOD之外其他都唔算大問題)

rickywk 發表於 2010-7-30 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2010-7-30 17:41 發表
樓主
我早幾個禮拜就係坐左東航經上海轉機去名古屋
我就覺得比樓主你呢個國航經歷好...
四程用機有A319/A321/737
起碼架飛機都冇穿冇爛, 同埋普遍都乾淨D (見到有張相個椅背好似有漬? )
最尾個程用上海航空機 ...

唔好講到大陸airlines咁恐怖,大陸airlines o係cleanless差D,雖然CX都唔好得幾多...

舊機要時間淘汰...
Mos_Lok 發表於 2010-7-30 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 30-7-2010 23:18 發表

唔好講到大陸airlines咁恐怖,大陸airlines o係cleanless差D,雖然CX都唔好得幾多...

舊機要時間淘汰...

我覺得東航cleanless有時仲好過CX
CX去程坐744有疑似用過既紙巾係地下
東航起碼都冇顯眼既污糟
rickywk 發表於 2010-7-30 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2010-7-30 23:26 發表

我覺得東航cleanless有時仲好過CX
CX去程坐744有疑似用過既紙巾係地下
東航起碼都冇顯眼既污糟

有時seat pocket會執唔清...