hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [中國的航空真恐佈??]CA108/107 HKG<> PEK +CA161/928 P ...
開啟左側

[中國的航空真恐佈??]CA108/107 HKG<> PEK +CA161/928 PEK<>KIX

ctb213 發表於 2010-7-31 01:42 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2010-7-30 17:41 發表
樓主
我早幾個禮拜就係坐左東航經上海轉機去名古屋
我就覺得比樓主你呢個國航經歷好...
四程用機有A319/A321/737
起碼架飛機都冇穿冇爛, 同埋普遍都乾淨D (見到有張相個椅背好似有漬? )
最尾個程用上海航空機 ...

我都剛坐東航去上海,去程用A321,回程用A330-300,兩程的飛機都乾淨整潔,服務到位,應該比你坐的國航好。

國內的航空公司其實都不是那麼差,可以有些地方未臻完美,但價錢合理,我認為是可以接受
AVD1 發表於 2010-7-31 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb213 於 2010-7-31 01:42 發表

我都剛坐東航去上海,去程用A321,回程用A330-300,兩程的飛機都乾淨整潔,服務到位,應該比你坐的國航好。

國內的航空公司其實都不是那麼差,可以有些地方未臻完美,但價錢合理,我認為是可以接受 ...
其實我自己黎講, 最唔滿意就係中國國內航空公司 o既娛樂不足
長程機連 PTV 都冇 ~

CZ 咁多架機, 得個幾架 777-200ER 有 (問題係新訂 o既 A330 竟然都係冇, 仲要話開拓國際航線)
CA 而家都叫好小小, 新訂個批 A332 / A333 開始有 AVOD ~
至於 MU, 真係全線經濟位都冇, 連 A346 都冇 ~

HU 反而真係服務到位
四星級係值得比佢 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
OTIS401 發表於 2010-8-1 00:41 | 顯示全部樓層
其實國內的航空公司真係一點都唔差
小弟以前對CA的印象不佳,不過坐過兩次又唔見有問題
坐的時候同行的人問會唔會爆炸...
只係...坐幾個鐘的航班真係可以悶死人
Mos_Lok 發表於 2010-8-1 05:22 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 1-8-2010 00:41 發表
其實國內的航空公司真係一點都唔差
小弟以前對CA的印象不佳,不過坐過兩次又唔見有問題
坐的時候同行的人問會唔會爆炸...
只係...坐幾個鐘的航班真係可以悶死人 ...

有同感
不過自己有notebook睇下片打下機都得...所以冇PTV之類都唔係咩問題
總之比咩價錢有咩享受啦
AVW56 發表於 2010-8-1 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ~Benny~ 於 2010-7-29 17:05 發表
~總結~

香港往北京(CA108):
呢班機個laoding唔錯,有95%,亦有少少外國鬼坐。整體黎講,個人覺得比我想像中好,以咁0既價錢算係咁上下la,不過佢真係用Air Macau d舊機,
但不大問題,可能係用Macau機師掛,國航d CA真係麻麻,安全知識不足,但笑容親切(尤其我落機果陣) ,基本上有求必應,硬件上也較遜色,Duty Free係空姐攞住本雜誌sell,係冇人會知有咩賣

因工作關係, 今年6月中, 我搭 CA 108 去北京, 用機同你一樣都係NX的A321
6月尾就搭 CA 109 返黎香港, 用機係CA的A330 (w/AVOD).

我個日班機(CA 108)比較特別,
因為當日北京有狂風雷暴同雷擊, 前一個航班遲左到香港,
所以由原定10:30, DELAY到17:00, 起飛講緊係18:15.

CA 108呢班機確實好特別架,
例如你所講的機師問題, 一般國航機師MAKE ANNOUNCEMENT,
都只係講普通話, 再由空姐用普通話同英文講返個內容.
但呢班機, 因為機師問題, 機師只會用純正英文MAKE ANNOUNCEMENT,
之後由再空姐用返普通話同英文講返個內容.

當日, 臨降落前一小時, 位於機尾的兩個洗手間, 都出現洗手盆塞左的問題....

至於空服的安全意識, 我又唔覺得有問題.
我搭的CA 108, 未起飛之前, 2位空少及4位空姐都不停穿梭,
不同叫乘客扣好安全帶, 而且所有行李室門都關妥, 完全跟足指引.
我睇返你的相, 其中一位入鏡的空姐, 當日都有在我搭的航班上.

空姐的笑容, 國航的TRAINING做得真係好好, 起碼好過國泰,
空姐們差唔多係有求必應, 全程都KEEP住笑,
其中一位空姐仲有幾分似李冰冰架!!!
作為乘客, 真係好開心, 好過CX個D黑面神.
畢竟, 國航始終係 "帶國旗", 服務我覺得係三大國內航空公司之冠.
AVW56 發表於 2010-8-1 09:48 | 顯示全部樓層
回程我就搭CA109, 用有AVOD的A330,
我自己就覺得佢個AVOD幾好, 選擇都幾多,
既有港產片, 又有國內及西方電影, 而且電影都好新.

不過, AVOD入面的電影,
港產片同國內電影一律都係配普通話音, 西片一律係英文,
我自己識聽普通話, 所以就完全無障礙,
但對於唔識聽普通話的香港人, 呢個AVOD可能會無咁好玩.

另外, 在京港線上, 國航的空服只會講普通話同英文,
部分空服識聽廣東話, 但亦有部分唔識聽廣東話.
當日我搭 CA108, 有雞肉飯同豬肉飯, 派餐的時候,
我見到D唔識講普通話的香港客, 對住個唔識聽廣東話的空少, 場面真係好搞笑.
AVD1 發表於 2010-8-1 15:55 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-8-1 09:41 發表

因工作關係, 今年6月中, 我搭 CA 108 去北京, 用機同你一樣都係NX的A321
6月尾就搭 CA 109 返黎香港, 用機係CA的A330 (w/AVOD).

因為當日北京有狂風雷暴同雷擊, 前一個航班遲左到香 ...

如果以三大航空公司計
以往多數見都係咁排的
CZ > CA > MU
而家就真係唔知啦 ~
rickywk 發表於 2010-8-1 16:05 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-8-1 09:41 發表

因為當日北京有狂風雷暴同雷擊, 前一個航班遲左到香 ...

國航雞頭而家都會做埋英文PA,不過好lur..

"Ladies and Gentlemen, here is your Captain speaking...We're sorry to tell you that due to (air)traffic control, we needs to wait about 1 hr........%$&@#*<>+...."

後面唔係講粗口,係佢太lur....

但起碼都肯出聲,以前全程只會有空服做PA
OTIS401 發表於 2010-8-1 16:17 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2010-8-1 16:05 發表

國航雞頭而家都會做埋英文PA,不過好lur..

"Ladies and Gentlemen, here is your Captain speaking...We're sorry to tell you that due to (air)traffic control, we needs to wait about 1 hr........%$&@#*+.... ...

係書上睇番離的
Good morning Ladies and the germen, This is Your cheap Purser speaking. On behalf of China Sudden Airlines............
It is a great pressuer serving you to-die. Should you need any resistant during the fright, peace do pest the call button............
Funk kill.

睇完都load左一陣
AVD1 發表於 2010-8-1 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-8-1 16:17 發表

係書上睇番離的
Good morning Ladies and the germen, This is Your cheap Purser speaking. On behalf of China Sudden Airlines............
It is a great pressuer serving you to-die. Should you need a ...

On behalf of China Sudden Airlines............
係唔係中國南方