hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) admin75憑甚麼話人灌水(站長曾承諾27號前處理上訴和投訴 ...
開啟左側

admin75憑甚麼話人灌水(站長曾承諾27號前處理上訴和投訴,但冇

kks 發表於 2011-1-21 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2011-1-21 01:18 發表 : C7 t6 u9 G! @: B4 C, }- f
至於對於ChickenTong既判決
  d3 ~9 Z9 J4 B( U9 K5 v係咪admin75唔應該由佢嚟判決呢?+ O/ o  ^1 S/ Z4 T3 r, a
因為呢頭Chicken Tong先至喺Z23呢度大肆批評admin75/ n7 ~! ^/ T' Z) L! s6 Z* ?8 z
果頭admin75就對Tong判停板
! H& ^; k: q5 M: k2 _; l難免令人覺得有公報私仇之嫌(當然我唔肯定有冇)7 t2 ~( X/ F7 ?% i6 @9 J  n$ e/ `
admin75係咪應該避嫌而另 ...

5 H8 j& i: i, N1 E: v相反,有板友不斷維護 admin75,結果參與罵戰就可以免責,理由極之牽強,未知板主判案有否加進感性因素?而且在板友追問前,該名獲格外開恩板友已有挑釁紛爭、破壞討論氣氛之嫌,admin75 未有對這個問題作出任何判決。原來在 italk 留言後,就算違規,只需在 Z23 板將功補過就可以?! o5 o% B! f- @; j  ^
" x+ q7 I: Y" V( y2 |( n6 b4 p- A
依 admin75 之理據,如果小明毆打我,之後我毆打番小明,難道小明到了法庭就會有罪,我就會因為「有人刻意挑起事端、毆打他人。我的情緒可能受到影響,我迫於無奈才作出還手」,傷人罪完全不成立,連基本的罰款也沒有?
2 a9 {$ v' C: C- }8 g 另外,甚麼是「也一直處心積慮地,希望找到其他站友的錯處,然後再挑起事端」?於其他停板通告,恕小弟從未見過如此之「讀心術」 。3 N9 Z  p; ^$ [+ z3 u
3 \$ b- j/ F: s' x' p
另板友發表難以令人明白的言論,有沒有板規約束?如果沒有,追問的其他板友又可否以「有人刻意發表難以令人明白的言論,我的情緒可能受到影響,為了搞清事實才作出回應?」辯護?
' b2 v( d7 u4 ~! M
: ?0 v' ^+ m+ P9 T7 {) R最重要的是,樓上板友已提及避嫌問題,我看站方應考慮由其他 admin 重新審視此案。
: y9 E/ L% O! X' V2 q9 ?# B9 m4 J& K* I
Snoopy@FB8617 發表於 2011-1-21 14:05 | 顯示全部樓層
唔該你la admin 75" \! T5 ^0 c7 w7 B: C! D
識唔識世界上有兩個字叫做避嫌?
5 s5 {+ f1 E- Y- N5 i, R你咁做法既我真係好驚我打完篇文後又俾人抽到停返十幾日
) _9 e$ P7 Z7 H' ]
, [: [+ H; A8 Q; e. ~* G. z* p1.追問的問題在那?% a7 i3 T) T* T+ I
連追問都唔得既肯定italk既發文數直線插水
4 a+ g0 \1 t/ y- |3 O5 n+ [" V人地唔答我係咁問又有咩問題?
+ e" @, s8 l+ n, ~; Z8 ~咁人地keep住唔答 ja ma
( p6 t: U1 G# S1 V% N! Q1 r$ k1 b對雙方有咩影響先?
# X) E! W4 U) q6 `追問不代表係強行要求人地答
) {; W3 k8 p4 `7 N) b% v若果我好誠懇好誠懇咁繼續問又係唔係有問題?, j( l. S8 u$ I, f/ E* w1 s
4 X% k, D6 c" e( y- T/ m+ s  m
2.ahbong可以連一個注意都冇?
7 U9 v7 g3 m# E做樣都唔該做得好D呀2 {- _+ P8 C. B$ f1 I* i' v
人地挑起事端/罵戰先就代表你去鬧佢既時候就免責?
: A( R& B7 X" m6 D- n咩道理呀?0 ]% K3 `7 y3 q5 M0 K3 w& l
人地用粗口鬧我我開佢一槍,之後一句唔該死左2 Q. L$ ?& I, @& G- h8 A
咁我係唔係冇罪呀?& r; [6 s. Q' u1 \0 W# c' y/ [
: g0 M& W8 \8 c) t# O
若果參與罵戰都可以冇事既話4 v' c+ s" w1 V. j$ H8 E# U2 }
咁要站規做咩?
5 u3 a  N  c2 Q9 e2 m0 k, w$ w/ A# b7 Q' d) W- e
3.處心積慮及有預謀地犯事?* v: V; ^/ j1 S  G" v
係唔係此文得罪你呀?" C, t* t% L( }, H! e1 N
就唔小心踩到你條尾
7 T. f: M9 T6 r" ~8 J0 v要成五至六日先判完一篇4板文既case2 X5 ~4 O$ U, z0 I. C
係處心積慮清佢袋
: S: E4 u5 e% p& [( }% k定還是工作效率真係慢得咁緊要?; Y+ ~' D0 T8 W/ S

- n! W: q- ?, X6 X  A! v最後一句
' |8 }4 ]; t3 g閣下咁判決既有D咩意思
, n# ^; m( ?, I" J+ q真係明眼人都睇得出
  b( m9 c6 d+ t! |. ^8 @# x) Y; {4 }( W' L" i  |7 @' ~
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kks 發表於 2011-1-21 18:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-1-21 14:05 發表
, ]- x4 j9 A. d  S% z唔該你la admin 755 C! @& V! y9 o6 k
識唔識世界上有兩個字叫做避嫌?  V, p! K" S5 P, k4 L% @
你咁做法既我真係好驚我打完篇文後又俾人抽到停返十幾日6 o# r+ ^& w, v
& s* m0 @) P: O' s3 R& K  {
1.追問的問題在那?
) Z% b# E  _, D* `+ Z% b6 @. y4 z連追問都唔得既肯定italk既發文數直線插水
% R% ^1 ~0 a6 k人地唔答我係咁問又有咩問題?
  \% D( e6 u$ O, M; i4 p咁人地keep住 ...

# c+ I; \" F# m1 `) o
" P& h4 {! t% K- e( \* f+ ?& w/ ]FB兄, 咁你又放心, 呢度唔係佢做板主,) y3 I5 Y( K, T' B; |3 i0 D% {% ]
不過返到R1講野, 就我同你都要小心d啦....
! o" f! Z' k4 F2 t- i4 T
2 O5 X- |' b' D6 Y( U望落個判刑講既野
2 ~8 E+ \1 R9 e. x' o! n同 ahbong 於某篇文章講既野一模一樣% R7 d( G% E, K7 l0 z
如果板主只懂一面倒裁決
$ J( [/ a1 s" ]4 N( |; d, n/ K$ `咁要版主黎做咩?* a1 |( q! {- m* }/ A! q
索性授權ahbong板友自行貼停板通告唔好?: `& J- H9 t8 ^2 P9 }

4 \$ \/ R$ J9 Q4 d9 c# `2 \0 }+ y再者
% ^& H# J1 c% C' k' @咁岩睇返R1板個罵戰主題,主要係兩個人罵戰,# j4 {" V6 c0 k" L- @
於呢個post插admin75果個就14日, 維護admin75果個,就完全冇任何刑罰,/ Q4 `) Z3 a( [) {
R1又唔係冇其他聯席板主/板助
3 v8 \7 q  H8 b5 V' @實在難以服眾
/ Q8 `$ \9 U, m. c1 V& F雖然ahbong 雖然犯規程度可能輕過chickentong (撇除態度破壞討論氣氛一點, 加埋話唔定唔止)
6 i( s. j( @5 V2 W4 v6 W& }% R但以其他板主的處理手法, ahbong 就算唔停板, 最最最最最最起碼都要收警告 (其實收警告已經算判得好輕)6 r5 ]8 @' I0 f

( E) c. [) y, x, _/ U/ K仲有其他講既野我已經於#91講左+ s( [& i- K& I+ u
" f2 ?, W$ [# x7 P
admin75可唔可以搵次判決係唔會引起爭議?% Y8 I; d) e1 e
今次咁既判決, 令我覺得同前任板主"全部貼文板友收注意一個"有異曲同工之妙
0 j) g" b/ h3 S但至起碼前任板主唔會咁大細超成咁5 ?3 r0 k& d4 g: L1 n& M4 O1 a
個人認為「厚此薄彼」比「判刑過重」更不能令板友接受+ h; N2 o; q# H7 w

' ]2 H( v  Q) x$ Y/ `# A[ 本帖最後由 kks 於 2011-1-21 18:20 編輯 ]
sea1986 發表於 2011-1-22 13:15 | 顯示全部樓層

原帖由 kks 於 2011-1-21 18:11 發表 5 L, I, n+ n4 W* \0 s- B: `* z
5 m- G, z( ~- A4 A4 {% B5 S
/ l6 H! J; d4 k2 \
FB兄, 咁你又放心, 呢度唔係佢做板主,, W* @% I8 Q" V. I% j
不過返到R1講野, 就我同你都要小心d啦....
7 g# K1 M/ m) F. u8 E$ u/ k: Y' X1 {3 T
望落個判刑講既野  m6 Z0 `# T: X8 E
同 ahbong 於某篇文章講既野一模一樣
  a. g1 B1 l! t5 S& J, ^: R  S如果板主只懂一面倒裁決! z' r2 y: j* h1 Y* @8 {% X0 O* ^
咁要版主黎做咩?
. ?6 z. d7 P$ {4 U9 m2 `3 ~+ ]索性授權ahbong板友自行貼停板通 ...
. T1 Q* k/ Y) K( x  k! R" J
9 y3 t# X/ p& R. M& K, e1 V
其實今次做法  B% T5 [0 V$ S6 j6 m$ u. [7 }
同之前某一個B0板主假借其他板主去公報私仇一樣4 O4 M- |9 I( z4 D6 W! q
都係非常錯誤# ]$ N3 \, m/ m) d, k% ]: r
咁樣厚此薄彼法
0 Z* }% }7 k) G$ Z& [" i- {$ S* W真係不能為大眾接受
+ ~! Z! o, p+ w1 M; l, p: ^  w! m) W- `3 ~  f* T: R
懇請站長可以再對呢件事再重新調查
1 b( b: U3 Y, q' l7 Q以及請admin75唔好學其他前板主一樣咁縮埋一舊, e4 H# R& @3 o0 t4 T' U
唔回應事件
# Z* t+ m7 ?4 j8 z2 k" h) Q& F5 X3 ^! J
都唔明R1板成日都咁多不公平裁決發生
3 _( w( P" o/ d3 h2 s, x8 T尤其以admin75上任以來! u; D8 M# P9 z7 Y' m9 j2 P( Y
冇一單裁判真係可以服眾
% Y& k! ?/ ?, E) Z到底係佢個人判斷能力有問題定R1板真係咁難管呢?
VA54-HN8897 發表於 2011-1-22 14:47 | 顯示全部樓層
呢位admin 講停7日o個位過去有唔少違規記錄,但咩紀錄又冇加以解釋,仲要同剛剛被ban 埋o個位會員所提出o既資料有咁大出入...結果冇再詳細論述之下仲要連呢D 資料都因為被ban 而河蟹
4 P/ n4 @7 G. L4 D0 s& ]咁都仲要企硬o個 7日o個度...我就靜係覺得咁樣o既admin 再做落去都冇意思...
1 H8 I+ P& e9 ~) H
3 K  [' ]0 t. B$ P5 A唔通真係退一步唔可以海闊天空咩...
$ B+ N: `: p7 |. ?" C# m! d
; g& O. Z8 `8 f9 m: M4 x另回上面幾位,被ban o個位會員對於呢位admin o既工作情況提出過咁多次不滿,成為眼中釘都人之常情o既,跟住又望下最新o既處分,隔左咁多日突然秋後算賬,罵戰呢樣野從來都唔係獨腳戲,最低限度都要兩個人先做到罵戰,不過最緊要有一個字 -
7 A; x. L/ o' E; g' u: _有個「」字,唔係獨腳戲o既罵戰都可以做到得一個人死,一個人負責o既結果,4 L" N1 ]1 h6 P* [
2 C4 K6 `5 ^4 y5 T  T1 l
) G: p7 i; ]& P! w- n
又再望望admin 又話雖然冇規範引文中加字,又點點點...點點點咁,總之都係7日啦...2 M0 `9 F4 N9 Y' }% K' R8 p

4 d# ^4 C# k7 L4 A) w4 Y3 h俾我個人o既感覺就係,呢度站規就好似變成虛設咁,一砌都由admin 釋法.....「『但字』神功」好似網上都有特區之中o既特區咁,上面都係自保好過啦; G/ Q9 q1 @; F! G3 N
% j, W3 D7 Q& ?2 G/ E  u  a
kks 發表於 2011-1-22 21:17 | 顯示全部樓層
岩岩望下 R11 @& w/ ~0 R. h4 H# j0 v! a
板主已經將個鎖文 post 解除置頂
0 @" i% V" \3 l4 y0 s8 @, e但呢度就視而不見
( n/ b" k) [! \$ w. C2 K6 F$ v呢 D 係咪負責任既表現?
sea1986 發表於 2011-1-23 10:15 | 顯示全部樓層

似乎admin75學某位前B0板主一樣視板友既反應為無物
* q/ j  c, \$ V如果係咁本人對admin75既態度深感失望
kks 發表於 2011-1-24 12:09 | 顯示全部樓層
又唔係淨係得我一個話判決有問題
4 t, R* O  k7 Y: `幾個板友都覺得實在太厚此薄彼, {% _5 Q2 U- U: U3 j

3 T$ o0 A* `2 N6 a$ X不過似乎 admin 75 真係唔想覆
; g0 u" H: v0 T4 Z* b+ S9 M其實我好怕要求站長作出交待, 之後又會被指「強迫別人回應」
0 I0 D1 c6 m! Y: B7 T. V好彩呢度唔係 R1, 我都安心d
! E' Y6 V( D& v8 `# K. k, [) \* P0 ~! j- Q' E
如果覺得冇野回應都不妨黎講句「無打算回應」0 L* S" R6 j2 ?9 g1 G
粒聲唔出等事情淡化- m3 C5 B3 g  W# J! R
咁樣既處理手法實在太不負責任. j- `5 q( R& C% i0 F! ]1 x# [
8 ?1 [7 G+ d# X) o5 z: t! |
本人懇請站長介入處理此事
6 P( t1 h/ f3 I6 s4 {( s3 p& s$ ^調查
* m- W  K$ f( p% {(I) admin75對兩個罵戰板友之判決是否恰當 (尤其罵完戰, 破壞討論氣氛果位, admin75一方面話佢確有問題另一方面又不作任何處分)
- c. m' g+ r4 j: p(ii) admin75 於板友對判決有質疑後, 其處理手法是否恰當
dongfeng 發表於 2011-1-24 23:40 | 顯示全部樓層

回復 98# 的帖子

你要同時將有關事情e-mail給站長,站長處理的機會會高些。0 d+ H0 U$ [/ E4 F. j
contacthkitalknet2007@hkitalk.net
에이핑크 대박!
ahbong 發表於 2011-1-25 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kks 於 2011-1-24 12:09 發表 + g* B% [# y1 X& Y5 y4 ?
本人懇請站長介入處理此事( h. R. P1 {% i2 c3 q4 j
調查0 `9 J- P8 T* z  E* ]/ `  x
(I) admin75對兩個罵戰板友之判決是否恰當 (尤其罵完戰, 破壞討論氣氛果位, admin75一方面話佢確有問題另一方面又不作任何處分)
7 i! @4 e5 x' n(ii) admin75 於板友對判決有質疑後, 其處理手法是否恰當

. S6 j" ]; i0 M在你請站長介入此事前,我建議你詳細閱讀admin75的判詞。( E- Z- _; E/ C3 r% @5 Y
4 V( t8 {0 }# Q. N  V: u
我的理解是,admin75只是指站友ChickenTong煸動罵戰,並無指其他板友有參與罵戰。
; Z! G% M. V* j5 H; V2 D0 X+ Z
) l5 [; `. C3 {( O0 a' M) j因此我不明白為何會出現「兩個罵戰板友」之說法。
; o- N7 }" X7 p, E0 \2 n) ?  D2 M+ V/ I, L4 g& n% j5 P
$ ?5 }1 I# b/ N
反而,我覺得admin75判ChickenTong違反站規第34條a、d項,有漏判之嫌,因為站友ChickenTong於回文#13有明知故問,惡意挑剔之嫌。我在回文#10已清楚說明所指的是站牌上的字體,而回文#12及回文#15,分別有兩位板友清楚理解我所指的是哪一塊站牌,並與我展開真誠的討論,偏偏站友ChickenTong就四次追問我是哪個字,我覺得有違反站規38條的可能性。
  E; R+ |5 f) E& N/ z: D2 S$ y% C$ n, b9 n3 P% F; i6 u" w; L$ `