hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) admin75憑甚麼話人灌水(站長曾承諾27號前處理上訴和投訴 ...
開啟左側

admin75憑甚麼話人灌水(站長曾承諾27號前處理上訴和投訴,但冇

ahbong 發表於 2011-1-17 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 33XX 於 2011-1-17 09:56 發表
+ V8 |) G2 W* c$ u2 t同意.  Q: _' Q, t& E  z3 j

& ?+ ~4 S- _  A% ~其實,大家不妨睇睇有關版友於43#的回應:8 S! w$ F0 |1 z+ _7 a

' ]% u! z7 V) e7 E! M5 L5 ]根據該站友的說法,我相信可理解成"不論灌水或惡搞,亦不一定有誤導的意思或意圖"吧.
. l- l* w( T9 s! J% p* I# U0 F6 v5 Q8 T' W' a' _/ s) h
既然如此,你如何得知|arco有誤導你的動機? ...

4 ~' F! y. I* g& k* Z1 F0 A) y9 t& V7 f
8 r6 w6 p. Y; a
如果看看你的句子的邏輯,似乎你也不能排除他有誤導的意思或意圖。「不一定有」,並沒有排除「有」的可能性。1 Z2 A9 s3 k0 J) O2 s

* X' I  o+ u" \- Y再看看我的原文:
4 ]: T; m. W# i. ]- p3 _6 X% g6 @
原帖由 ahbong 於 2011-1-17 00:30 發表
$ z" b) R( ~: Z  A  j7 A( I另外,我並無指該名板友「惡搞」我篇文目的係破壞我既聲譽。不論灌水或惡搞,亦不一定有特別的意思或意圖
) c$ `3 m6 ~/ p
特別的意思或意圖,是指「破壞我聲譽的意思或意圖」,例如批評、詆譭、揶揄、嘲諷等,但我並沒有排除他有其他意圖,包括「誤導其他板友誤將他引文中所有內容,都理解成是原文」的意圖。
4 c4 p2 r: k7 }, Y) ^; V

) z2 q, J  f" e: r& }, x4 z& f  F
其實越討論落去,我就發覺越想辯証該板友文章無問題越困難。而且要成立,一係要在站規中找出漏動,一係要扭曲自己的 common sense。

1 B3 L4 @* u4 p% n6 N- {9 p' ~9 ~! {
(1) 如果不想誤導其他人,為何該板友沒有在內文說明,而選擇在引文中插字。(common sense 係引文內容應該全部為原貼文者的所有,或部份內容)
(2) 如果不是灌水,為何內文中只有一個表情符號。(common sense係內文中要有內容才不算是灌水)
3 w! O: Q5 H$ n+ `
任憑其他板友如何在站規中找出漏動去為他辯護,或者企圖在我若干文章中找出我邏輯上的錯誤,都無辦法解釋到以上兩點。
% P  h4 x9 O; J0 r1 W
做法律既,都唔係只係識咬文嚼字,在法律上娟窿娟罅掛。一位板友內文用個表情符號,其意圖已表露無遺,差的只是站規以後如何應付一些「惡搞」的文章吧。

4 G, Q/ c8 |9 u1 g6 W6 a! M1 |! c% ^) ]' B
ahbong 發表於 2011-1-17 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2011-1-17 09:33 發表 " e1 J$ a! f8 ]8 g9 T  ^* \
你舉o既例子,本身已經係講大話o既行為。
$ B% p1 C. w6 m原本篇文,我頂多話佢有少少灌水,但係我完全唔覺得係有俾人誤導
; b" b2 m; r' Y  ?# wBut well,你話有o既話,我都懶得阻止你去告發人。) S" Y7 L5 ?8 x3 u$ {
$ n5 U3 {. i3 n; m( Q7 h
不過呢……憑動機入罪,你同喬治‧奧威爾筆下o既思想警察有咩分別?巴士,鐵路,生活. r) [# Y/ a! x5 v- k, d( N3 X* t: }/ o3 v& e
可悲。
6 n0 o8 m9 j( I: t1 b4 \* ^% K* D
3 H( u( h8 t+ ~0 _1 f) k6 M- T+ R- f
你的文章根本只有一個論點:「但係我完全唔覺得係有俾人誤導」。
5 y0 D9 L4 P) V
7 p" R' M+ n. G: {; z  l( F1 o咁就好奇怪,為何你覺得沒有俾人誤導,就不是誤導,而我覺得有俾人誤導,就要被忽略?) W5 w* I% {% y4 Q+ y' G; x0 N! Y

% e& ^0 H+ H- D2 [/ t& y, s  g另外,你又懶得阻止我去告發人,但又將我與 George Orwell 所寫的《1984》 內的思想警察關聯起來,我就看不出有什麼意思或對討論有任何幫助。
 樓主| ChickenTong 發表於 2011-1-17 13:31 | 顯示全部樓層
ahbong 發表於 2011-1-17 15:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ChickenTong 於 2011-1-17 13:31 發表 ) I" T- D( Z1 y8 U" h. ^
恕 我 無 能 ,成 篇 文 除 左 頭 半 part 講 誤 導 之 外 , 都 係% s* Q0 x, n9 N: {5 `/ X$ J
搵 唔 到 重 點 ,
. B. K9 W, B  W: \如 果 你 認 為 有 誤 導 , 不 妨 搵 站 務 人 員 投 訴

; l8 [* F$ P. Y7 _* T
' [- L) N0 v" H! v8 D* @6 L我覺得你真係相當有趣,講唔過人就叫人搵站務人員投訴,好喇,投訴完,站務人員判左,你唔滿意判決,又開呢篇文章黎投訴,然後又叫人向站務投訴,然後又唔服判決.....
6 z! w+ |1 D. `0 t, J/ I3 t0 O7 l2 s+ \: @  Q" C/ V
真係要嘖嘖稱奇。  B$ ^8 k2 Z# i$ R2 b
1 V) a4 }4 v" H( N1 a  c3 ]
 樓主| ChickenTong 發表於 2011-1-17 15:45 | 顯示全部樓層
33XX 發表於 2011-1-17 16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2011-1-17 12:06 發表
0 |4 t( t0 X6 A5 q
+ W% L% ?: I$ J  L# t% }
  z) k2 o3 ]6 F  {/ [5 N" N" A) E$ s9 Z% {5 t& B8 W- A, R" o6 T; g
如果看看你的句子的邏輯,似乎你也不能排除他有誤導的意思或意圖。「不一定有」,並沒有排除「有」的可能性。6 \0 G' l- b( W! y! S# W
$ i# S* U6 ~0 v/ l0 U( T9 z6 [
: X1 S. i  O% Q: y: |; U1 H
:
! D, C2 N( v& K3 e- |2 W:  l7 q. v) E% J
# E9 A4 y# g+ g! ^' s/ G7 n8 f. x
特別的意思或意圖,是指「破壞我聲譽的意思或意圖」,例如批評、詆譭、揶揄、嘲諷等,但我並沒有排除他有其他意圖,包括「誤導其他板友誤將他引文中所有內容,都理解成是原文」的意圖。
. `' Z* t! g, o+ X! g. N
( A5 c2 M' ?0 z5 y. ~9 e
首先,我既回文係引用閣下的文章,即根據閣下的意思去推敲,不存在我的看法...! W) J* D/ I6 l' o2 Y

& J( {1 s' y0 v" u" A其次,我對閣下的解釋,實在無話可說..."不一定有特別的意思或意圖",據我醜陋的中文水平,這是指沒有特別意圖,當中特別二字可省略.那麼如果有其他意圖,怎能說成"不一定有特別的意思或意圖"?其他意圖就不特別了?再者,旁人如何從閣下的回文得知"特別的意思或意圖,是指破壞我聲譽的意思或意圖"?閣下的回文的前後兩句,我看不到有將"破壞我既聲譽"和"特別的意思或意圖"扯上關係.
ahbong 發表於 2011-1-17 17:38 | 顯示全部樓層

原帖由 33XX 於 2011-1-17 16:02 發表 ; L  \+ C3 t4 C
其次,我對閣下的解釋,實在無話可說..."不一定有特別的意思或意圖",據我醜陋的中文水平,這是指沒有特別意圖,.
$ y* _, e& J" U+ d* A' c- v4 e: j

# ?1 b0 h" n7 C我的天啊。
! H: F5 [: n- b% K7 r: V
& _; z% t+ b# t$ s; I7 y+ z# o本來的句子是「不一定有特別的意思或意圖」,為何你要將之重寫成「沒有特別意圖」呢?
) q5 W" ^, Z" g: @, X- {1 V- p0 j' ^  w; k2 v  ^1 F; Y
你咁重寫法,根本等於我話「明天不一定會下雨」,然後你將之理解成「明天不會下雨」一樣,邏輯毛病顯然易見。
9 _+ N; @! B0 w8 ]. e+ Y7 G) l
! ]# q2 j6 U# d0 E1 ^「戴眼鏡的人不一定有近視」,你是否會理解成「戴眼鏡的人沒有近視」?& R: q0 \6 E7 S0 R1 d, H

- }4 O2 @2 u' n5 T( y我甚有興趣與你討論邏輯的,歡迎指教。
0 \7 ^, K* N8 I/ d& J$ y' ]% J" q" v
ahbong 發表於 2011-1-17 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ChickenTong 於 2011-1-17 13:31 發表
9 d6 d3 U2 R8 u! J另外粗體果句,我想知佢有咩意圖?點樣表露無遺?www.hkitalk.net8 R8 x! ?7 P+ z. {9 t% s' @
5 P" x, o, `/ b9 }2 I# {6 @點解要一口咬定果d係惡搞文?就算真係惡搞,又點?www.hkitalk.net% c6 }  J1 |; U( Z0 e5 S) [3 L, g3 M3 g; s" r  w
似乎一切都只係你既猜想,而且係毫無根據
- \- |( q- y/ b

) N3 i( [( N$ Q7 a( x我將閣下的一堆問題,整理為:
! V  S! k9 D  o(1) 我想知佢有咩意圖?, O# @6 s8 v* b
(2) 點樣表露無遺?, c( {6 ^$ _8 x# V+ l7 r6 q
(3) 點解要一口咬定果d係惡搞文?0 {) Y' c( j. F& F0 n
(4) 就算真係惡搞,又點?
: K- p0 N) _' D3 q0 g
: o8 n8 e. B6 q8 a# z- K0 _然後在我未回答之前,你就總結為:似乎一切都只係你既猜想,而且係亳無根據。% m+ Q& g9 K( \

0 j  i/ u7 E, L) T# s4 r/ d
, a8 d! O+ `# X6 ?  J結案陳詞的確十分之有效率,而閣下四條問題的答案,其實在被你粗體的原文中已解答了其中兩條,由於閣下不能理解,我再回答如下:# j: R( Q1 }8 X, q5 J' ]7 X9 M
5 E% p$ Q9 j2 X
原帖由 ahbong 於 2011-1-17 12:06 發表
2 d7 L8 e5 ~# B, U: K& s- i: K$ S
一位板友內文用個表情符號,其意圖已表露無遺,差的只是站規以後如何應付一些「惡搞」的文章吧。

3 F* b' M- f! Y" I) ?, T
(1) 紅字部份
(2) 藍字部份
( p  p3 |5 t( U7 K$ d" }$ {
(3) 為何要一口咬定惡搞:請注意,我不是一口咬定,如果你或其他板友認為這種不算是惡搞,亦可以提出理據去討論。由於站規中沒有定義何謂惡搞,我不認為我的意見有什麼問題。問題只是你尊不尊重我的意見而已。
(4) 如果係惡搞又點,呢點留俾站務人員處理,我暫未有意見。如果你有建設性的建議,不防在此提出,甚至乎,你可以大叫「惡搞無罪!」並認為站規不應規管惡搞的文章的。
( n* ]# _1 X: d2 X  O& n; [/ V2 K) `
; O, I2 v7 }! F$ z; g
VA54-HN8897 發表於 2011-1-17 18:21 | 顯示全部樓層
咁究竟投訴原本篇post o個位係認為佢惡搞...誤導...定係灌水呢?
% Y- e& r5 T5 D0 U- X& y$ X真係有D 混亂....3 h' t  M; j- O. C, F8 E
明知惡搞,咁動機亦都好明顯係惡搞,咁明顯o既動機又與誤導何干呢?...以呢個道理咁「起錨」惡搞成「超錯」又變成誤導嗎?實在不太明白  Q: }9 A) @1 `) s' J9 [
咁睇落去,會唔會係因為站規冇規範「惡搞」所以轉移為誤導? 可否實在一點說明一下如何誤導法,或者如何惡搞法,咁可以方便大家搞清楚問題...0 z# B# F  r; B+ z  F4 }! V
4 N" o5 v9 }# ^$ o* \
如果係惡搞,又講到去站規問題,咁一日冇規範的話在於「站規」角度一直都冇問題,咁呢度D admin 究竟跟站規做定跟個人諗法做好?
+ q* S# h* J5 }5 {& Q' Q0 S  u* {7 \$ @2 }0 Z% Q) y
然後話說回來,判左做灌水呢樣野先至係今次重點,咁點解呢幾版討論重點又轉左去惡搞同誤導, 而非灌水.....實在令人懷疑 admin 當初對文章o既判斷能力,同時令人懷疑係唔係因為灌水站不著腳,或者同處分不成正比,但用任何方法同原因都好,只求保留現有處分?
& u" e. e) C5 ]" T4 o: n; B最後啦,講到停版呢個舉動,跟返判決文章所講,又假設灌水真係成立,灌水呢個罪名同停版呢個處分黎計,實在過重....
5 y# T, y3 h. C/ A8 t
& a- f9 i: S. q! m8 k3 ?8 \/ A[ 本帖最後由 VA54-HN8897 於 2011-1-17 18:35 編輯 ]
33XX 發表於 2011-1-17 19:03 | 顯示全部樓層

回復 67# 的帖子

從閣下的文章,我覺得,不一定可以引申為沒有.
# t) d8 [, @' O7 }
, }+ `3 L+ [7 Z* u' l* r( [閣下舉的例子,將不一定轉為沒有當然是錯,但,並不是所有情況都不可以這樣9 ]4 |# u+ P( R2 }
' N5 F( x5 L% U
例如一篇文章"風光過後不一定低迷",為何我就不能引申/理解為"風光過後不會低迷"呢?
3 a+ }! f% W# J7 ^+ b
6 z+ O% A  k9 r1 g3 y4 i( G這是觀點的問題,你可以否認,但你不可以阻止我這樣想,除非閣下更改內容