hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) [車務討論] 3/11 城記係咪派出 22xx 行 A22 咁肉酸? (內 ...
開啟左側

[車務討論] 3/11 城記係咪派出 22xx 行 A22 咁肉酸? (內有建議)

miklcct 發表於 2011-11-6 19:22 | 顯示全部樓層

我就不信一般人會分得出3601及21XX/22XX都普躉。
ATE24 發表於 2011-11-6 19:39 | 顯示全部樓層
o丫唔知係 22XX 行 A22 肉酸o的,定係周不時都有o既 13XX / 15XX 行 A10 肉酸o的呢呵。
公器公用 香港早要有品
 樓主| leolaw 發表於 2011-11-7 01:17 | 顯示全部樓層
原本好想逐一回應, 不過都係一次過...

小事化大!?:

如果E車收$14, A車收$20 (隨口講齊頭數)
咁的確小事化大.

實情是, 佐敦道 E23 收 $14, A22 收 $39,
如果有人話係小事, 碎料, 咁不如你親身試下,
響佐敦道, 搵架 22XX, 唔好理佢係行緊 A22 定 E23,
跟著放 $39 落錢箱, 你肯咁做,
先至好講, 全香港只有我一個人這樣挑剔, 話人派車肉酸.
先至再諗下係咪講 "小事化大".

君不見有港島人對本文有反應, right?

間公司決定用車廂設備...配合 A 線車費高人一等/幾等既營運政策,
公司如此選擇, 車務組就要食得咸魚抵得喝.

如果唔想俾人鬧, 咁唔該減收A線車資, 就不會惹來批評聲音.
試下將全部A線巴士設備降格, 你估真係冇人批評A線...是否需要收咁貴?

我相信...巴士公司最唔鍾意像我此等缺乏包容既人...

講換座椅:

九龍新界最大間果間公司, 確實極少換座椅...的例子, 不過依家主要講另一間公司, right?

中巴時代...有換座椅, Leyland BR1, BR2, 對嗎?
唔知有幾多人睇得明 BR 是何物.
(我唔記得批車...原本係3+2定2+2, 抱歉)

講返近一點, 城市公司都唔係未試過大量將 3+2 車輛轉 2+2, right? 肯定要再做傾斜測試, right?
當然換座椅既時候, 架車未係太老...不過甚麼是老, 甚麼是車齡細...
又係d冇絕對答案, 可以有排講都講唔完既問題.

再講近D, 9041不是又換晒座椅嗎? 雖然唔駛再做 test...

如果有人對批 8203 同 8204...有負面意見,
咁最順理成章既想法...點可以再掩人耳目 or 做好d, 一係換座椅, 一係揀d非一般車殼...

如果有人覺得 "是是但但" 係冇問題, 我只能夠承認, 像我此等挑骨頭既人,
的確好難服侍...如果有機會要同我這等人交手, 或者是遇著我就倒楣了.

最後講普遍人識唔識得分21xx同22xx:

各位大佬...唔該啦,
2112-216幾果批...數量最大量果批A線豪華車,
上坐之後, 頭頂咁大舊"野" (放行李設施),
點會感受唔到ar...點可能感覺唔到 2112-216幾 同 22xx 既分別ar...

係, 如果去問10個乘客, 識唔識點樣拆解車隊編號呢?
可能99%機會唔識拆解, 除非遇著行家.
如果去問...知唔知邊間車廠製造, 或者車身供應商名稱,
答案也是一樣.

眾巴迷既其中一樣強項, 的確係 visual learning 很強,
處理數字能力可以超越常人/驚人,
觀察力可以非常細緻...
普羅大眾通常不會具備這些細緻特質.

話大眾唔識分 21XX 同 22XX...係, 佢地唔識講車型數字,
但眾大哥, 不如 layman D, 貴價車個 Seat 位上面頭頂舊野大舊好多,
係咪非巴迷就看不出先!! 兩者相比, size difference 咁大,
好易感覺得到 wor.

跟住, 貴價車放腳位鬆動得多, 係咪只係巴迷才有能力感覺得到??
細心留意下普羅大眾既揀位習慣, 放腳位有野頂著, 伸得唔夠自如既,
通常都係比較遲被 fill up, right?
當然車頭另計, 有人鍾意睇風景...

唔排除有人真係唔查問, A車同E車收費既分別, 只係拍card, OK, fine.
甚至那些 big & 容易感受到既 difference 都唔會去記憶,
或者這些 input information 很易被 flush away, 呢個認同.
巴士公司最鍾意這種搭客/難聽d講, 水魚.

講咁多, 只係想講一句: 貴車同平車既車款...真係咁難分?
唔識命名, 唔識拆解車隊編號, 都仲有好多其他容易識別既特質 bor.

我只想講, 未試過做心理分析 exercise 既人,
係無資格去提醒別人...普羅大眾vs巴迷既心理特質既異同.
冇辦法, 如果唔係有人 "提醒" or 以為我唔識分辨 "巴迷"
vs "普羅大眾" 既心理特質, 我都唔想打咁大篇野嚇親人.

最後, 駛唔駛我捕一張 A22 與 E23 一同到站既相片,
給那些 "講心理" 既人士體驗一下 "視覺官感"?
畢竟都...體諒: 純文字 VS 睇相, 傳達意思&效果可以很不同.
純文字...確實係比較難誘發想像.

sea1986 發表於 2011-11-7 04:46 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2011-11-7 01:17 發表
原本好想逐一回應, 不過都係一次過...

小事化大!?:

如果E車收$14, A車收$20 (隨口講齊頭數)
咁的確小事化大.

實情是, 佐敦道 E23 收 $14, A22 收 $39,
如果有人話係小事, 碎料, 咁不如你親身試下,
響佐敦道, 搵架 ...

A線個價錢貴啲除咗部份係因為個籠豪少少之外
重要嘅係個車程直接去機場,唔駛喺機場島上玩氹氹轉
我相信啲客俾錢搭A線,最大因素都係貪佢直接去機場姐
張凳靚唔靚、有冇頭頂燈,真係睇怕得閣下咁CARE話肉酸嘅姐
NE714@2A 發表於 2011-11-7 09:39 | 顯示全部樓層
我有些懐疑城記(以及龍運)混水模魚, 試圖把A車質素降格...派車已不外如是, 但至少已發現城記的21xx翻新後沒有頭枕套, 22xx翻新後約半年卻加上頭枕套, 普通人肯定以為22xx行A線很正常...
 樓主| leolaw 發表於 2011-11-7 09:59 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

都係果句, 請你先做一次, 響佐敦道, 登上22xx, 不理佢係行緊A線定E線入大嶼山,
把$39放進錢箱, 你肯咁做, TASTE下果種感覺, 先至好講, 得我一個批評22XX行A線肉酸!

sea1986 發表於 2011-11-7 10:11 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2011-11-7 09:59 發表
1. 都係果句, 請你先做一次, 響佐敦道, 登上22xx, 不理佢係行緊A線定E線入大嶼山,
把$39放進錢箱, 你肯咁做, TASTE下果種感覺, 先至好講, 得我一個覺得22XX行A線肉酸! ...

想問,39蚊搭22XX有咩壞感覺?
難道39蚊坐22XX個蘿柚會爛肉?
我自己最緊要個車程快到機場
其他都係bonus囉

用肉酸嚟形容一架規格唔合符A線嘅巴士行A線
真係好騎呢
如果係咁,龍運早肉酸N世囉
 樓主| leolaw 發表於 2011-11-7 10:39 | 顯示全部樓層

回復 47# 的帖子

不要紙上談兵, 請先親身從荷包拿錢出來試一次, 是否真的完全沒有壞感覺.
針唔桔到肉係唔知痛, right?

請不要用肉體 / 物質來轉移視線...或掩飾, 非物質既 "心理感覺".

龍運的確係肉酸左N世.
我N世耐之前, 都出過文章批評龍記A線派車.

當年A43新開線, 用純橙色座椅車輛,
已經遭受北區人炮轟, 從報紙, 點解A線派橙色座椅.
你可以話係巴迷所為, OK, 但這證明, 唔係只有我一個人挑剔.

係, A線係特快線, 但價格差距...係咪大, 是否合理,
又係D唔同人有唔同既觀點與角度既問題.

但只要選擇左用內籠規格, 作為商業策略
去協助把A線車資更加合理化
就請貫徹始終, 確保車隊有大量剩餘後備高檔豪華車,
去配合此政策, 不要把乘客看為水魚.

(當然有人會說, 因為係特快線,
單一因素已經足夠...把A線高昂車資合理化,
但請先確保係咪真係合理)

你覺得我修辭手法騎呢, fine, 我就覺得呢個詞用得精警貼切, 可以引起大眾注意.
當然文人應該有氣量, 容納大眾對某人文筆既評價.

不過呢度講巴士, 我就唔想多講...語言心理學既學問與效果.

樓主| leolaw 發表於 2011-11-7 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2011-11-6 19:22 發表
我就不信一般人會分得出3601及21XX/22XX都普躉。

3601 vs 21xx, 正正係一般人唔會分得出有分別.
因為頭頂都有舊很大舊既"裝置"讓乘客存放行李.

要分座椅, 確實要有仔細&敏銳觀察力, 唔係人人都有.

但都普21xx 比較 22xx, 頭頂咁大舊野, 普羅大眾靠頭頂 "行李存放裝置 installation" 分辨那些是貴價車, 那些是平價車, 唔需要敏銳觀察力, 都能夠意識得到.

sea1986 發表於 2011-11-7 11:21 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2011-11-7 10:39 發表
但只要選擇左用內籠規格, 作為商業策略
去協助把A線車資更加合理化   y) Y: H$ |; D) p" f. y
就請貫徹始終, 確保車隊有大量剩餘後備高檔豪華車,
去配合此政策, 不要把乘客看為水魚.www.hkitalk.net; r) J8 n: k5 {0 Y& O1 G% _
巴士,鐵路,生活4 P: |0 U' U0 T
(當然有人會說, 因為係特快線,
單一因素已經足夠...把A線高昂車資合理化, hkitalk.net9 V8 }4 _, F$ ~
但請先確保係咪真係合理)

我覺得就算唔駛親身試,都唔會覺得22xx行A線係肉酸
而且價錢合唔合理,大部份乘客都係以時間嚟衡量
只要有位坐、快捷過其他線到機場,唔駛企位企到入機場
相信乘客都會寧願俾貴啲都冇問題
正如以前有客由馬鞍山去大圍都寧願俾出九龍嘅價錢快啲到大圍都唔想轉車一樣

你唔覺得合理冇問題
但唔好講到22XX嘅規格真係對A線嚟講係一種垃圾、唔配行A線咁樣
小事化大先得架