hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) [車務討論] 3/11 城記係咪派出 22xx 行 A22 咁肉酸? (內 ...
開啟左側

[車務討論] 3/11 城記係咪派出 22xx 行 A22 咁肉酸? (內有建議)

樓主| leolaw 發表於 2011-11-10 12:17 | 顯示全部樓層

回復 78# 的帖子

如果響 410 - 426 康豪, 或 315, 或 427-429 ...派兩架至最多3架行 E21A
(當然盡量 fix 落一D, 夜晚唔駛調走去其他線既字軌)
咁其實都係 2+2, E線價, 冇乜所謂.

除非有輪椅客受影響 or 有何文田朋友唔 like, 就冇辦法.

最近就比較多見到 427-429 果批, 其中一架會行 E21A.
行既 "字軌" 就係愛民開 16:55 (照推算極有可能係愛民開 07:50),
或者再早一排用 315 就係派落後面果個 "字軌" (愛民17:15).

當然如果搞到兩架都連續非地台, 輪椅客又真係覺得幾無奈...

唔知 E21A 仲有冇其他字軌, 遠離上述字軌& 而夜晚又係唔駛調走行其他線 (E線)?
非低地台車, 都係隔疏D比較好.

就算剩返既其他字軌, 全部都要夜晚 E21 / E21A 交叉行走,
或者要調去其他機場島開出既E線,

其實借調一兩架市區低地台行 E21A, 又唔係太礙眼...
夜晚果一兩個單 (如果係E21)...咪輪椅區當行李架...

結論, 如果2架非低地台 + 1架市區低地台 (甚至其他款式既低地台),
派落E21A, 可以稍為舒緩暫時性既 "E線車務調動困難" , 真係OK.

樓主| leolaw 發表於 2011-11-10 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 656-HU3984 於 2011-11-9 11:33 發表
鐘意既, 咪將D半豪躉調黎調去, E23唔好要咁多ALX Flyer囉

可能 E23 既 ALX Flyer, 個別時間係同其他 A線互有車務調動 (不過唔能夠確定)...

現時 A 線呢個 farescale, 要那些字軌必須要派21xx, 又唔過份 wor...

又或者, 改一改更期表, A線字軌就只行A線, E線字軌就行E線唔會改去行A線, 河水不犯井水,
就唔會有甩漏 (如果呢個係有甩甩漏漏既主要原因)
da93 發表於 2011-11-10 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2011-11-10 12:17 發表
如果響 410 - 426 康豪, 或 315, 或 427-429 ...派兩架至最多3架行 E21A
(當然盡量 fix 落一D, 夜晚唔駛調走去其他線既字軌)
咁其實都係 2+2, E線價, 冇乜所謂.

除非有輪椅客受影響 or 有何文田朋友唔 like, 就冇辦 ...

咁你要明白,
唔係話調就調,
冇計,政策累事,
E21A勝在唔入機場煩少樣,
但又要走去同運吉申請,

入埋機場,
你整架非低地台入去,
又話再要問過機管局,
所以,
唔係話派就派
da93 發表於 2011-11-10 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2011-11-10 12:42 發表

可能 E23 既 ALX Flyer, 個別時間係同其他 A線互有車務調動 (不過唔能夠確定)...

現時 A 線呢個 farescale, 要那些字軌必須要派21xx, 又唔過份 wor...

又或者, 改一改更期表, A線字軌就只行A線, E線字軌就行E線 ...

改更表就去到涉及卡佬工時問題,
直接D講,
慳到錢就係,
俾多左錢你係公司你都唔會做
 樓主| leolaw 發表於 2011-11-12 14:30 | 顯示全部樓層

回復 83# 的帖子

Oh...諗漏左.

所以, 冇 permit 既12米豪就只能固定在...全日只係行 E21A 既 "字軌"...
不可以進入機場島.

所以派車工作, 比想像中有更多限制 & 難度比想像既大...

不過話時話, (年幾 / 幾年?) 前有段間有九巴電牌躉 (JN 牌), 係行 S64...
那輛會唔會當時都做了 permit??

換言之, 只能派落 R8 或 E21A.
咁即係...都好難再製造更多 既 "不用 order 入機場島" 既 E21A 字軌...

明白...即係, 城市公司現在既派車安排, 都差不多 "窮盡了"...最極限既辦法...
除非, 平日愛民開 16:55 同 17:15 那兩個連續字軌, 同時派非低地台車.

Well, 其實依家 427 - 429 那三架車, 相信都係可以進入機場 (島)...(行 S1 都一樣要 permit, right?)
另外 315 很久以前 (超過1年以上, 行過 S52), 唔知仲有冇入機場 (島) permit?
不過依家就通常都係抽有 permit 既非低地台行 E21A...

咁即係話 worst come to worst, E21A  最多只能食兩架非低地台...

無奈情況下, 現時既429 (或427 / 428) 可能就要迫著改行一個, 要攝 E21 或 S52 (或S1, 唔知有冇) 一兩單 or 轉既字軌,
(現在似乎未用呢招, 除非現在平日愛民開 16:55 既字軌, 原來都要抽走行機場島既路線一兩轉 or 單)

而另一架沒有 permit 既, 就行...平日愛民開 17:15 那個字軌...
GU9338 發表於 2011-11-12 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2011-11-7 13:18 發表
其實唔係話計唔計較個行李架,

要分清楚, 果句純粹係用來教導 / 點醒一D,
以為 "非巴士迷就唔識分貴價車同平價車有分別",
仲以為自己有資格判斷普羅大眾既心理聯想特質...的那一群.

唔介意 =/= 唔識分辨 =/= 貴價 ...

但事實上 , 不論係城巴定龍運 都無講過  A 線收費係包含左 "豪華巴士" 既服務 (注意 : 賣廣告 =/= 有承諾)
雖然城巴的確係口不對心 , 但事實上派 22XX 又未上過報紙 , 俾人投訴啵

如果樓主咁唔滿意個 farescale 同個服務 , 倒不知先投訴九巴 2C 同 203 了
請用文明來說服我。
teddybus 發表於 2011-11-13 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2011-11-10 12:42 發表

又或者, 改一改更期表, A線字軌就只行A線, E線字軌就行E線 ...

路面情況唔到巴士公司, 亦唔到你控制
塞車甩班, d Cityflyer返唔切總站, 得d 22xx 係度
唔通你打算唔開A線 死等Cityflyer 返黎?
呢d 先叫唔要得既服務呀...
da93 發表於 2011-11-13 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2011-11-12 19:46 發表

但事實上 , 不論係城巴定龍運 都無講過  A 線收費係包含左 "豪華巴士" 既服務 (注意 : 賣廣告 =/= 有承諾)
雖然城巴的確係口不對心 , 但事實上派 22XX 又未上過報紙 , 俾人投訴啵

如果樓主咁唔滿意個 farescale 同 ...

咁講,
如果要討論豪華巴士服務呢樣野,
反而應該追溯至冷氣巴士開始普及化既車種

最近上youtube,
無聊八卦,
睇番當年既電視節目,
有市民認為當年AT行208既車費過高,
當年九巴既回應,
按冷氣豪華巴士收費標準而定立,
然而,
呢個標準點樣出黎?
就係按當年機場通天巴士(AF)演變而成,
同埋當年九巴既解話,
亦歸究於整體成本高左,
亦有需要加價,
當然,
時代變遷,
冷氣巴士普及,
大家都唔會覺得點樣豪華,
但係亦解釋左後來既巴士線加冷,
去到全冷,
點解一定要加價,
亦一定既比例去加,
再者,
當年208出既AT,
冇減價的話,
咁樣,
全冷唔減價既始祖,
亦係208,90呢類線,
而且,
一直引伸出黎既豪華巴士收費價構,
相信亦一直使用至今,
只係話,
而家好多人會淡忘左,
豪華巴士呢4個字,

我打呢段文字.
並唔係完全否定你既睇法,
只係我覺得,
由呢個定義引伸出黎既收費結構,
我唔認為晌呢個時代會唔用,
但係,
亦唔會強調出黎,
反而會被其他野掩蓋
如果我假設呢個行左二十幾年既收費結構仍然存在的話,咁樣,
當年由AF引伸出黎既豪華巴士服務,
有行李架,座位舒適度等去作為一個標準的話,
今時今日既A線既收費,
又點會唔用豪華巴士收費結構去制定呢?

da93 發表於 2011-11-13 02:21 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2011-11-12 14:30 發表
Oh...諗漏左.

所以, 冇 permit 既12米豪就只能固定在...全日只係行 E21A 既 "字軌"...
不可以進入機場島.

所以派車工作, 比想像中有更多限制 & 難度比想像既大...

不過話時話, (年幾 / 幾年?) 前有段間有九巴電 ...

只能夠話呢幾架車只係純粹解決車荒

當年果三架金巴借車唔講,
就講當年801-803,
冇行李架果陣一樣只係行到E31同R8,
或者加多條S64,
所以我估計,
應該呢幾條線巴士公司黎講係未必需要"捉得咁緊"
尤其是E21A,E31,R8呢D唔入機場範圍既線,
S64可能係俾機管局酌情處理咁解囉~不過只係純粹推測
gordon 發表於 2011-11-14 12:03 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2011-11-13 02:21 發表

只能夠話呢幾架車只係純粹解決車荒

當年果三架金巴借車唔講,
就講當年801-803,
冇行李架果陣一樣只係行到E31同R8,
或者加多條S64,
所以我估計,
應該呢幾條線巴士公司黎講係未必需要"捉得咁緊"
尤其是E21A,E31,R8呢 ...
其實當年果三架九巴都普電躉多數都係行E31多, 係租用初期行過S64咁解
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法