hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) MCV車身雙層巴士(配香港未曾有既底盤),年內登陸本港 ...
開啟左側

MCV車身雙層巴士(配香港未曾有既底盤),年內登陸本港

GW5498 發表於 2014-1-19 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 HW8373 於 19/1/2014 06:54 AM 發表
VDL DB300,算係香港少聽既品牌,而英國有 Arriva 既地區都算常見,但嚴格黎講都唔算一個獨立底盤 (定係 Wright 唔再用 VDL 部件砌底盤之後 VDL 自己做返淨底盤賣?)

師兄講得無錯, 呢條所謂DB300只係Arriva內部既稱呼, 其他有試用既公司, 都無咁樣稱呼, Go Ahead既編號係WDL1, FirstGroup(現Tower Transit)既係WN35001-4, 都無指出其底盤有VDL成分, 唯獨是Arriva既同款車既編號就同Wright殼DB250LF一樣係DW, 咁就好明顯係知道呢部所謂Wright 雙層Integral係用VDL既零件, 只係合作模式唔同, Wright今次就同時包辦底盤設計同生產, VDL只生產零件, 咁VDL就能夠節省一筆開發成本, 而且佢只不過係過渡期產品, 生產年期只有六年, 比超豪稍長, 最多都只延長多一兩年以便用家掌握歐六引擎技術既同時, 又唔使驚無車買, 但佢又未響香港市場立足, 香港既用家又點樣取信於一間毫無經驗既品牌呢?

至於VDL會否自己做返淨底盤賣, 我諗就好微喇, 佢對英國呢個最大雙層巴士市場都咁懶, 又點會為一個斗零咁細既香港市場(0ㄚ)
93A_S3_6:30am 發表於 2014-1-19 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-1-19 01:57 發表

高載ASU

只希望唔係再配騎離葡萄牙車身.......
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
rickywk 發表於 2014-1-19 17:12 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2014-1-19 17:10 發表

車身問題事少,執一執震避先好,硬到死
NEO_962 發表於 2014-1-20 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1644 於 2014-1-19 04:46 發表
請問大家講緊既VDL全名係咩牌子?
VDL Groep
wrightap 發表於 2014-1-20 10:08 | 顯示全部樓層

回復 61# 的帖子

師兄講得無錯, 呢條所謂DB300只係Arriva內部既稱呼, 其他有試用既公司, 都無咁樣稱呼, Go Ahead既編號係WDL1, FirstGroup(現Tower Transit)既係WN35001-4, 都無指出其底盤有VDL成分, 唯獨是Arriva既同款車既編號就同Wright殼DB250LF一樣係DW, 咁就好明顯係知道呢部所謂Wright 雙層Integral係用VDL既零件,

arriva london的車隊編號師兄你都應該知道係點樣制定,
跟返上一批DB250叫DW都係意料中事,
同樣其他巴士公司都係差唔多,B7TL同B9TL用同一編號,
你估好似9記咁改少少野又開新編號咩...
至於WDL同WN係點解就不得而知,
但呢5部車同樣都係唔屬於巴士公司,車主依然係VDL或ARRIVA.

*VDL新出的coach都唔錯,不過買家都係少之有少....
stagecoach。megabus。citylink
3ASV3-JE1672 發表於 2014-1-20 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 wrightap 於 2014-1-20 10:08 發表

arriva london的車隊編號師兄你都應該知道係點樣制定,

至於WDL同WN係點解就不 ...

WDL 應該係解 Wrightbus Gemini DL
GW5498 發表於 2014-1-20 17:53 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 19/1/2014 05:10 PM 發表

我又唔係好介意用番Caetano車身喎,佢差極都好過馬來殼吖,同樣都係KUD,配馬來殼嗰堆都造唔到全低地台,反而Caetano就得,如果得呢兩款可以揀,我寧願要Caetano。

當然,如果有其他車身可以選配嘅話,譬如Volgren,甚至Bustech,ADL等就另計

離題一講,我唔理解九巴堆B7RLE(AVC)唔跟K230UB(ASC)一樣用Caetano車身或者Wright車身,一嚟可以共用車身零件(如果用Caetano嘅話),二嚟空間運用方面稍比MCV好,座位數量已經話咗俾你知,AVC用盡輪拱位裝坐椅都唔夠ASC嘅總座位數量多
GW5498 發表於 2014-1-20 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 wrightap 於 20/1/2014 10:08 AM 發表

至於WDL同WN係點解就不 ...

我都覺得九巴啲編號好戇居,要標示嘅嘢又唔清楚,你睇吓啲單層就知,ASC同AVC嘅C係指咩呢?車身品牌定係某啲板友所講咁,係指長度?真係眾說紛紜。

外國只係用五位數字嘅編號就可以令人大概知道佢嘅車型同品牌,以Stagecoach為例,佢哋嘅車隊編號係有固定規律,我相信wrightap兄一定好清楚,譬如雙層係一字頭,大單層係二字頭,中型巴士係三字頭等等,所以雙層Scania,佢哋嘅編號一定係15XXX,單層富豪就一定係20XXX至21XXX,E200就36XXX至37XXX等等。

至於WN點解,我諗應該係指於倫敦(London)服務嘅Wrightbus雙層巴士。FirstGroup未撤出倫敦嘅時候,其位於倫敦嘅巴士嘅編號都係咁,於是喺倫敦嘅ADL雙層係DN,富豪雙層就VN,但奇就奇在同樣喺倫敦嘅單層車嘅編號都無個N字
93A_S3_6:30am 發表於 2014-1-20 19:31 | 顯示全部樓層

回復 67# 的帖子

SBS架SBS7888K同紐西蘭架同款車唔係無梯級嘅咩?

葡萄牙車身唔係佢唔好,主要只係個樣怪怪咁........
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
GW5498 發表於 2014-1-20 19:48 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 20/1/2014 07:31 PM 發表
SBS架SBS7888K同紐西蘭架同款車唔係無梯級嘅咩?

葡萄牙車身唔係佢唔好,主要只係個樣怪怪咁........

我既意思係架車既地台自中門後被升高一至兩級,即係好似九巴AMN咁, 唔係講緊架車係咪一級踏步

SBS7888K: http://1.bp.blogspot.com/_rAUMif67x_s/S-9t_5Wwz6I/AAAAAAAAAcc/pKeqInrk9zg/s1600/SBS7888K-Int-LowerOverall.JPG

紐西蘭Ritchie's既同款車: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Ritchies_(640)_Genilang_bodied_Scania_K320UD_on_display_at_the_2013_Australian_Bus_%26_Coach_Show_(8).jpg