hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 98S,98P,98D特班適合轉為全日嗎?
開啟左側

98S,98P,98D特班適合轉為全日嗎?

Ravenclaw 發表於 2014-3-10 12:29 | 顯示全部樓層

原帖由 CTB690 於 2014-3-9 21:09 發表
都唔知點解TD只係比紅隧線轉入老銅.東隧線就唔得.我記得之前有人話690想轉入老銅.不過TD唔比

所有長途落客線都唔應該/唔會放佢入怡和街,長途線西行落客的,將來基本上都系會內告見,即系話601/680過多幾年都應該系內告見...

佢個concept好簡單,上客,門口招呼你,落客,行去第二度落...

禮頓道呢d位,應該系叫人轉流水入去,而唔系比條長途線入去塞...

東隧線的主要目標系做金鐘、中環等地,最大舊客通常系翻工客,咁行內告順手可以食埋灣北客,所以西行內告系未來的做法

而東行乘客未必好趕時間,加上下繁同晚上有唔少人系銅鑼灣走人,咁所以東行內街,西行海皮對東隧線黎講系最理想的做法...
GW5878 發表於 2014-3-10 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ap132 於 2014-3-10 10:51 發表
98P 全日的話, 總站應該坑口尖東,即係好似而家下繁98P咁
非繁班次建議30分鐘一班,視符情況再加密

早上98P康盛開落隧道先出尖咀比98A>215X更慢,所以唔太吸引,
如果坑口開上山出尖咀,寶仁樓至寶達一段可以受惠,
唔駛 ...
98p上繁冇乜可能行山走喇,現時定線有優點
1 可幫手清新都城班客
2 幫手做296m,講真靠296m正字軌,景嶺d妹妹實遲哂到
一方面唔使私牌上山一方面新都城班客忠實到將隧塞車都搭
根本冇誘因俾九巴改行山走,佢心諗話知你慢
GW5878 發表於 2014-3-10 15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-3-9 22:17 發表
296D至從減班後載客率算是有所改善
望著條98D/13X/219X個非繁,我很懷疑條98P全日後能否做得好過296D
尤其當條線下繁只是坐滿而已

296D的確有改善空間,但我覺得不是拉入坑口
更加合理的是拉入調景嶺(296D/796X九龍服務 ...
如果要行山走,咁無可能殺296d喇,尚德連692走線都會反,上埋山實同你開火
運吉都唔好意思行政指令做d咁唔合理既走線喇(692走線或者會)

重組98d以成全下繁版98p全日都冇乜可能
現時98ac坑口搭出觀塘旺角既客,加埋都未必夠98d多
足以證明坑口都想要隧道線

如果真係要行山,唯一可以做既係放棄93k或者95,比較理想係改93k上觀繞機隧,跟215x由科學館,再入返彌敦道上旺角
 樓主| kuro 發表於 2014-3-10 18:10 | 顯示全部樓層

Eragon 發表於 2014-3-10 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-3-10 18:10 發表
其實不如直接張95縮短鑽石山站,93K取消,98P,全日化,走線翠林>康盛花園>寶達>觀繞>佐敦>尖東,繁時開番2002年取消左既293P,多客既加回程,夠客就全日

93K殺到嘅,一早就殺左啦。93K牽連太多垃圾議員嘅利益啦。
 樓主| kuro 發表於 2014-3-10 21:26 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2014-3-10 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kuro 於 2014-3-10 21:26 發表
93K同296m應該難逃下年RDP,296m客繁時廣明>寶林多客,加車比98P全日或將荃算啦,非繁吉車遊街, 或姐93m整回程補償景嶺學生lol
洗乜啫,將荃分段咪得囉
只要93M加密至開上繁6:45-7:45每10分鐘一班,已經可以殺296M,
其他時間請搭E22A
GW5878 發表於 2014-3-10 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-3-10 18:10 發表
其實不如直接張95縮短鑽石山站,93K取消,98P,全日化,走線翠林>康盛花園>寶達>觀繞>佐敦>尖東,繁時開番2002年取消左既293P,多客既加回程,夠客就全日

理論上點都要留返條流水旺角線,如果唔係迫人搭98C實俾人嘈
取消哂兩條先開到新線(唔理條新線幾吸引都好),真係好易俾人反枱

所以之前又話取消93K同95換將沙山上版+山上尖咀線,
我覺得只會開得成一條
(將沙山上版就算數喇,FF下將來會唔會有798特車好過喇)

取消95應該難D,因為95比較平
93K難在上路得佢去旺角雖然其他路都算有替代,不過只要補償上路去旺角既問題,要改93K應該好易成事
castanopsis 發表於 2014-3-10 22:00 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

296M客源有四堆
1. 山上-寶林
2. 山上-尚德
3. 寶林-尚德
4. 尚德-坑口

4. 可以直接改108A解決
無論巴士公司定小巴公司都會歡迎這個建議(296M虧損減少,108A賺多好多)

其他幾個位並非93M/E22A就能解決的
不過我覺得296M條線 山上-尚德一段 有潛力招標條小巴線完全代替
296M 縮服務時間/路線:開尚德-康盛 只限早繁
至少不用做非繁20分鐘一班,區內線首要條件是要密車

GW5878 發表於 2014-3-10 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-3-10 22:00 發表
296M客源有四堆
1. 山上-寶林
2. 山上-尚德
3. 寶林-尚德
4. 尚德-坑口

4. 可以直接改108A解決
無論巴士公司定小巴公司都會歡迎這個建議(296M虧損減少,108A賺多好多)

其他幾個位並非93M/E22A就能解決的
不過我覺得296 ...
1就唔該93A啦
(講真未有2蚊黨時代,好多七老八十同師奶既人搭93A/93K/98C落新都城飲茶買餸,3個鐘內搭296M走人,因有BBI會比搭兩程15平)
3就應該地底見

當然E22A+未來將荃都唔係取代296M既好方法,但係冇辦法既情況下,似乎咁做唔洗用車既情況下做哂去係最好既方法