hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青怡發功,來勢洶洶
開啟左側

[經歷分享/報告] 青怡發功,來勢洶洶

樓主| GU9338 發表於 2014-3-11 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytse126 於 2014-3-11 23:16 發表

如果得番44,唔加車以依家的情況一定不行,就算計埋一半的旺角客流失去41A度,繁時至少都要加幾架車至得,仲要計埋九巴會收車脫班。根本依家44加44P下繁平均都是8-10分鐘一班,cut咗44p又是同樣班次,但客量因無咗41,41A一定會 ...

平均的確係 8-10 分鐘 , 但實際上絕對唔係開緊 8-10 , 而係 15 分鐘連開兩架
問題出於兩條線係旺角東站既開車時間過於接近 , 結果手拖手好快就頂閘
好多時要 41 做清道夫
如果合併完真係做到 8 分鐘一班 44 , 相信加車壓力無咁大
請用文明來說服我。
tonytse126 發表於 2014-3-11 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-3-11 23:34 發表

平均的確係 8-10 分鐘 , 但實際上絕對唔係開緊 8-10 , 而係 15 分鐘連開兩架
問題出於兩條線係旺角東站既開車時間過於接近 , 結果手拖手好快就頂閘
好多時要 41 做清道夫
如果合併完真係做到 8 分鐘一班 44 , 相信 ...

就當旺角東真係開到8分鐘一班,但落到亞皆老街一定塞車,加埋埋站之後往往好易比人頂死出唔番嚟,去到深水埗唔脱班至奇,所以唔加車唔係唔得,但都係勉強搞得惦,一出事就實企喺度
FBI2 發表於 2014-3-12 00:02 | 顯示全部樓層
我前日行去街市買花,都見到呢個banner.不過,我可以給大家定心丸,41A和44重組今年上半年一定會實施,運輸署已表明落實,現時只是就一些細節上處理.

今次青怡拉晒BANNER,都係做樣,佢地一早知道44要拉走,同時笑文哥都收到不少街坊支持41A/44重組,所以原本係青衣村掛既反對BANNER都收起左.

講真,青怡,青衣村,偉盈呢三區既政治野,呢個板入面冇人夠我熟.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 + 1 You win

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
tonytse126 發表於 2014-3-12 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-3-12 00:02 發表
我前日行去街市買花,都見到呢個banner.不過,我可以給大家定心丸,41A和44重組今年上半年一定會實施,運輸署已表明落實,現時只是就一些細節上處理.

今次青怡拉晒BANNER,都係做樣,佢地一早知道44要拉走,同時笑文哥都收 ...

我也希望改得到,因為次次尖沙咀返青衣都要差不多成個鐘,講真係有d難頂
rusf101001 發表於 2014-3-12 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2014-3-12 00:11 發表

我也希望改得到,因為次次尖沙咀返青衣都要差不多成個鐘,講真係有d難頂

另一邊廂35A仲dum緊波鐘
張偉沖 發表於 2014-3-12 09:18 | 顯示全部樓層
原帖由 skpracta 於 2014-3-11 20:47 發表
只要九巴繼續漠視青衣(無論山上山下)來往荔枝角長沙灣上班人士的需要,莫講話反對44搬總站(涉及兩個選區間的爭奪資源),我連41A改特快都反對。

利申:若果區域重組成功,會失去所有來往上班地點巴士服務的青衣居民。 ...

終於講出心底話了, 山頭主義, 自私到極,
41A 改特快已經有44, 抱住41A 係極為自私的行為,
你要記住, 青怡行去青衣邨只係隔離咁近, 唔肯行就去搭鐵, 唔好阻住地球轉.

強烈建議閣下出錢開旅遊巴送青衣乘客去長沙灣荔枝角返工.:lol
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-3-12 09:21 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytse126 於 2014-3-11 21:38 發表

其實改快41A唔係問題,延長44都唔係問題,甚至縮41都唔重要,最大問題是將d客倒哂落44度,但又唔加車,唔加密班次,人地青衣南一條42A都25架車,仲有條43C幫手,但成個山下得一條44行美孚至太子,派17架車邊可能做得嚟,今次 ...

42A 出到佐敦, 44 只係去到旺角, 有得咁比?

再講, 41A 特快左, 唔係賺左咁係咩?
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-3-12 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 skpracta 於 2014-3-11 22:16 發表

有村巴唔係大晒的,翠怡也有雅高的特快村巴去尖沙咀,若果我建議41A改特快時不入碼頭,你又會怎想?

而家係九巴加運輸處聯手玩謝全青衣的居民。 ...

44唔入青衣邨總站, 青衣邨總站上車班客只係行出少少就有車搭,
碼頭行出去比青衣邨總站行出去青綠街遠, 咁都有得比?

所以你都係算吧啦, 山頭主義就山頭主義啦.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
PZ8988 + 1 神早要噤做啦

查看全部評分

盲目反對 香港已死
eric278 發表於 2014-3-12 09:51 | 顯示全部樓層

回復 43# 的帖子

請問會否連同2014年RDP的44P取消方案一同實施?
(即最終方案是41A改特快、44延長至青衣碼頭、44P取消)
還看香港公交
eric278 發表於 2014-3-12 09:55 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-3-12 09:18 發表

終於講出心底話了, 山頭主義, 自私到極,
41A 改特快已經有44, 抱住41A 係極為自私的行為,
你要記住, 青怡行去青衣邨只係隔離咁近, 唔肯行就去搭鐵, 唔好阻住地球轉.

強烈建議閣下出錢開旅遊巴送青衣乘客去長沙灣荔枝角返工.

運輸署現時政策已好難再批新居民巴士線
還看香港公交