hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃

GW5878 發表於 2014-3-14 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-3-14 19:30 發表
山上無客你都講得出

算啦,係山上錯,錯在區議員山頭唔夠大唔夠高
錯在啲客焗搭九巴等九巴大安旨意頹做

95相信全日客量大多數時間好過將南雙C
98A加埋93K,95M觀塘上嘅客,都比296A,796S加296C觀塘上嘅客多

偏偏98A,9 ...
咁如果山上係hea做,咁坑口叫乜?
條條線唔快但扮哂快收特快價

山上可以選擇已經好過坑口n倍,特別係上秀
係有d上秀人有13系,包括經將軍澳道既特別車,唔坐,係要死同將軍澳人迫,迫唔到就話冇資源,仲要用將南比希望拎將南車服事佢地,咁同山頭主義有乜分別?

咪話我話,呢類人等沙中線通車,實叫將南放棄坐796x,然後仲要死保住條93k
GW5878 發表於 2014-3-14 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-3-14 15:16 發表
我都知
咁問題係有quota制
一係就諗辦法令政府廢咗quota制
如果唔係就要資源再分配

296c同796c客源近乎一樣
而296C就算做埋九龍東
亦唔見得好用

我真係睇唔過眼話秀茂坪有6樣野選擇,而將南得296C,796C同鐵
仲未計 ...
咁去旺角唔係有以上六種車搭咩?

係95都算多人
但下繁95頂閘同時,796c都頂緊架
唔好矮化將南
GA6072 發表於 2014-3-14 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2014-3-14 19:30 發表
山上無客你都講得出

算啦,係山上錯,錯在區議員山頭唔夠大唔夠高
錯在啲客焗搭九巴等九巴大安旨意頹做

95相信全日客量大多數時間好過將南雙C
98A加埋93K,95M觀塘上嘅客,都比296A,796S加296C觀塘上嘅客多

偏偏98A,9 ...

今日數過,下繁頭1750
95M已經一單已經有70人

四點至八點已經通常可以見毎車60~80人

早繁有時會頂到閘

係非繁下下都跟係98A後面開至得10~20個客左右
castanopsis 發表於 2014-3-15 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-3-14 15:16 發表
我都知
咁問題係有quota制
一係就諗辦法令政府廢咗quota制
如果唔係就要資源再分配

296c同796c客源近乎一樣
而296C就算做埋九龍東
亦唔見得好用

我真係睇唔過眼話秀茂坪有6樣野選擇,而將南得296C,796C同鐵
仲未計 ...

講真,無論山上定山下
大部分版友都覺得296C/796C現時的定位有問題
F1版出現過無數個建議去改善這個問題
不見得將南的版友覺得重疊是一件好事
只是將南人/山下人會比較傾向留兩條線然後在將軍澳/西九落手分工
而山上人/部分將北版友會支持cut 296C留796C
兩個方案都解決到重疊
我覺得又唔使嚴重到要將將南的訴求直接標籤為山頭主義
3ASV174 發表於 2014-3-15 00:12 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-3-14 14:02 發表

咁有地鐵就代表唔使巴士服務?

好似某人咁講,兩條C要重組殺一條既話,將來只係搭MTRor其中一條C,
但你山上仲有1A,13D,93K,95,98C,紅小六樣野去旺角,即使CUT走93K仲有5樣
邊個山頭主義高D先? ...
將南兩條 C 線最大問題係路線重疊得黎(80% 以上路段一樣)根本最主要既客源就係同一批人,
根本無需要搣開兩條線黎做。

相反即使上秀有咁多條路線出旺角,但佢地根本互相有明確分工,講緊唔係去 A 站搭車定行多兩步去 B 站搭既分別。
而且針對上秀多線係無意思,人地有客量支持,
單係講你之前話山上有 3 條線出旺角,但你 296C 同 796C 加埋都唔係多人地最少客既 93K 好多,人地多一條線,但做緊將南雙 C 三倍以上客流。

睇左咁多篇文都無見到有人保 93K,
大家反對佢改動既理據,除左斬走人多無替代服務既路段之外,最重要係改完仲衰過唔改,因為改完反而同其他路線更重疊。
93K 係可以變做其他野,相信好多人都唔會反對,但唔係斬手斬腳變成一條更廢既線囉,如果你成條執左佢變成另一條線反而仲好。
castanopsis 發表於 2014-3-15 00:53 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2014-3-14 17:41 發表
雙C重疊其實真係不容存在,特別296C根本食唔得飽,而且796C已經清到296C啲客,留番一條餵哂兩區,班客要舒服可以要條巴士公司營運能力內既796C,又可以保鐵。98C唔同,下繁爆而且寶琳坑口潛力好大,又做到特快,拆一條做長沙彎經98C ...

如果大家試過搭98D/297然後架車同98C/98A平排上將軍澳道,再坑寶落車等番架98C/98A
會發覺一條隧道直插寶林再如坑口的巴士線只快過兜山5-8分鐘
所以如果條線先兜坑口入寶林
寶林客隨時仲慢咗,變相無得益
未必是一個好方案

如果條線先坑口再寶林
就輪到條線無論坑口同寶林都只快咗5-8分鐘
98C無一個地區可以做到車程上拋離港鐵,兩地都只有些微得益
無辦法,寶林本來就要行一個大之字先上到隧道

以上兩個做法,山上都是淨損失
因為山上能否獨自維持一條班次不變的98C成好大問題
現時98C山上:山下本來就是7:3至6:4
無咗成個山下是3-4成客量的蒸發
98C本來已經唔密車+經常脫班
一條只服務山上的98C情況只會更差

拆線要全部人得益,應該點?

第一,話我自私都好,個人認為坑口有逼切性直出公路
原因?
寶林線如果唔直出隧道兜山唔系慢好多,8分鐘到
反而坑口唔直出隧道慢咗成接近20分鐘 = 半程車時間
點解?地理位置問題...
況且,寶林已經獨攬5條直出線(98D/297/798/694/690)
坑口要巴士直出?盛惠$42,搭A29
路線設計應該:
98C寶林開上山
拆線出來康城開坑口出

第二,客量分配/各區甜頭問題
寶林:現時要搭98C出旺角要行出外圍,毫無吸引力
將縮短後的98C擺寶林總站+可以減價,是給寶林的甜頭

山上: 價格應該可以降一級,條線入寶林市中心應該可以keep住班次

坑口:直出,比現在的98C快20分鐘
車程上贏港鐵,參考98D特班客量,新線應該可以在坑口吸引70-80人上車

康城:多了一條比98S快的新線出旺角西九
仍然有機會快過港鐵,班次同港鐵相差無幾,有吸引力
ctb8107 發表於 2014-3-15 02:22 | 顯示全部樓層

如果你分析埋乘客既乘車模式,就會明白巴士公司點解會咁做:
山上正如大家所講先天上冇地鐵,所以所有客都冇得揀(無論點揀都係落九巴袋),所以巴士公司偏向爭取"打爆每一班車"。
另一邊廂,山下本身有地鐵競爭,乘客會期望巴士公司有更舒適/直接既服務,所以巴士公司偏向用班次/直達/車程去differentiate from MTR,所以班次同定線上唔會亦唔可能做到"班班爆",正如版友所講,296A好多時都做唔到頂閘,因為班客會寧願等下一班,倘若巴士公司為求打爆部車調低班次,班客只會流失。

所以單從載客率去恆量資源運用,係未必反映到實際。
呢個亦涉及到price elasticity,所以山上會有"捱貴車"既情況,而山下就睇住MTR黎打(e.g. 296C,296D幾年前加少左一次價)

kay 發表於 2014-3-15 08:17 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-3-15 00:53 發表

如果大家試過搭98D/297然後架車同98C/98A平排上將軍澳道,再坑寶落車等番架98C/98A
會發覺一條隧道直插寶林再如坑口的巴士線只快過兜山5-8分鐘
所以如果條線先兜坑口入寶林
寶林客隨時仲慢咗,變相無得益
未必是一個好 ...
同地鐵比,寶林直出外區同坑口直出外區,邊個地方優勢大d,好明顯

個人唔反對將南、坑口、寶林交通重整

但區區都要直出巴士,實際上可唔可行,就另一回事

只怪坑口做左夾心餅中間個件
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2014-3-15 08:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2014-3-15 02:22 發表
如果你分析埋乘客既乘車模式,就會明白巴士公司點解會咁做:
山上正如大家所講先天上冇地鐵,所以所有客都冇得揀(無論點揀都係落九巴袋),所以巴士公司偏向爭取"打爆每一班車"。
另一邊廂,山下本身有地鐵競爭,乘客會期望巴士公 ...
我覺得同路線盈利能力有關

通常有個奇怪現象係,無鐵路既地方路線賺錢能力係差過有鐵路

客量同盈利唔一定係成正比
世界很簡單 人類很複雜
張偉沖 發表於 2014-3-15 08:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2014-3-14 14:30 發表
唔洗到時,而家已經上唔到 (而家連康城車都開始多人,清客能力下降)
你所講既野正正係政府向鐵路傾斜既錯誤想法,係咪一定要逼哂啲人落地鐵?你當地鐵係運人定運鴨車?人唔係貨物,人係有權揀舒適既交通工具,好似去旺角咁,巴士一 ...

唔知692 呢條垃圾線又平唔平得過, 快唔快得過港鐵呢可?
盲目反對 香港已死