hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2014-2015年度 西貢區巴士路線發展計劃

GA6072 發表於 2014-3-13 20:44 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-3-13 20:34 發表
其實今年 95M 改只在繁忙時間服務但開 15 分一班,
加埋 93A、93K、98A 合計,下繁觀塘經山路入將軍澳既巴士一小時最多係有 21 班車,比現時仲要多,
證明根本舊年合併個 Plan 就唔 work。

明顯 93K 減左班後,98A 係更唔夠載 ...

係95M爆到部扒既時候改入AVC
係有D問題
但四部車15MIN一班似係CUT時
係非繁有無辦法要返30MIN一班既服務
~誰@359~ 發表於 2014-3-13 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-3-13 20:34 發表
其實今年 95M 改只在繁忙時間服務但開 15 分一班,
加埋 93A、93K、98A 合計,下繁觀塘經山路入將軍澳既巴士一小時最多係有 21 班車,比現時仲要多,
證明根本舊年合併個 Plan 就唔 work。

明顯 93K 減左班後,98A 係更唔夠載 ...
但係下繁七點打後就會冇左95M救命,其實即係進一步將D車谷晒落七點前開走晒,而放晏少少既人就唔洗旨意順順利利咁
返屋企
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2014-3-13 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-3-13 20:55 發表
但係下繁七點打後就會冇左95M救命,其實即係進一步將D車谷晒落七點前開走晒,而放晏少少既人就唔洗旨意順順利利咁返屋企
7 點後會得返 20 分一班 93K(黎到觀塘可能變 10-30 分)同站長都唔知幾耐先開一架既 98A 咁囉……
S3BL100 發表於 2014-3-13 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-3-13 20:38 發表
但到時 93K 主要服務將軍澳至秀茂坪,
要轉乘,98A 去到觀塘已經做到,而可以轉乘既線好多都經九龍城,而且觀塘路線覆蓋比九龍城更廣,
93K 如果真係做埋轉車站駁腳,功能根本就同 98A 重覆。

而觀塘道亦唔需要用 93K 去九龍城 ...

最多只可以話九龍城轉車站空間比觀塘大…

但事實係,九龍城轉車站似乎都係俾人轉車去紅磡、土瓜灣、何文田、深水步、油尖旺居多。
就算縮左或者取消93K,將軍澳山上至秀茂坪亦只係去紅磡土瓜灣何文田要轉車,
但係新93K轉紅磡/土瓜灣/何文田線,行既路同車程根本同而家98A無分別,一樣要塞觀塘。

而且將軍澳山上至秀茂坪仲有大大條98C,唔使塞觀塘,快一截去到轉車站。

轉車站要發揮最大效用,就一定要用直接路徑將乘客由各小區運到轉車站,
而我睇唔到一條要兜九龍灣至觀塘,又同其他路線重疊,又有替代品的93K,到底有咩用…

搵95做九龍城轉車線都好過93K,至少95行山唔使塞觀塘…
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-3-13 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 n281 於 2014-3-13 13:37 發表

重組路線係有原則
其中
-- 減省蝕本及重覆
-- 避免再額外增加資源

問題係,如果直接將93K變將尖線,的確可以減少重疊(有咩線同山上將尖疊?),
又唔使額外增加資源喎…
kay 發表於 2014-3-13 22:25 | 顯示全部樓層
796C個人覺得係來回九龍城唔停站
往將南應該過左眼科醫院就不停站返將軍澳

如果同296C死過既話,以少站,特快去吸班客過去
比九巴一個機會KO 296C都唔錯
世界很簡單 人類很複雜
~誰@359~ 發表於 2014-3-13 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-3-13 22:23 發表

轉車站要發揮最大效用,就一定要用直接路徑將乘客由各小區運到轉車站,
而我睇唔到一條要兜九龍灣至觀塘,又同其他路線重疊,又有替代品的93K,到底有咩用…
轉車站要發揮最大效用,仲需要有頻密既駁腳路線,密車轉密車先有吸引力
觀塘本身有人流同客量基礎,而九龍城係乜都冇
即係九龍城根本養唔密一條駁腳線,亦即係九龍城呢個地方係唔適合將軍澳同埋觀塘半山去做轉車站

觀塘塞車,九龍城疏車,咁我情願要塞車,最少仲可以賭佢唔塞
字大只顯得人自大
neosan 發表於 2014-3-13 22:55 | 顯示全部樓層
796C/796X 咁兜法, 唔加車既話即係要減班..
S3BL100 發表於 2014-3-13 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-3-13 22:45 發表
轉車站要發揮最大效用,仲需要有頻密既駁腳路線,密車轉密車先有吸引力
觀塘本身有人流同客量基礎,而九龍城係乜都冇
即係九龍城根本養唔密一條駁腳線,亦即係九龍城呢個地方係唔適合將軍澳同埋觀塘半山去做轉車站

觀塘塞車 ...

如果係密車轉疏車線(約15分一班)的話,只要條疏車線用最直接行法,避晒塞車位,
都仲可以抵銷到班次疏,仲有一定吸引力。

但係93K既唔密,亦唔快,咩條件都無。

如果要推秀茂坪/將軍澳山上居民去九龍城轉車站轉車的話,一係行山,一係行觀繞。
但係行山的已經有條95,行觀繞又有條密的98C,當然98C已經載唔晒,推晒班客落去只會令情況更壞。

同埋,真係要轉車的其實係得秀茂坪/將軍澳山上去紅磡/土瓜灣/何文田,需求真係好有限,亦養唔起密車駁腳線。
transbus 發表於 2014-3-13 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-3-13 23:00 發表

如果係密車轉疏車線(約15分一班)的話,只要條疏車線用最直接行法,避晒塞車位,
都仲可以抵銷到班次疏,仲有一定吸引力。

但係93K既唔密,亦唔快,咩條件都無。

如果要推秀茂坪/將軍澳山上居民去九龍城轉車站轉車的話,一係行山, ...

秀茂坪去土瓜灣紅磡仲有11x.

我初頭以為會係93K合併11x, 間接變將山尖線,
益將軍澳服務, 屈九龍加車費.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣