hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014年以區域性模式重組沙田區巴士路線服務的簡要 ...
開啟左側

[服務調整] 2014年以區域性模式重組沙田區巴士路線服務的簡要

leolaw 發表於 2014-4-2 21:54 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2014-4-2 21:10 發表
即日優惠儲完客可以取消,收平左就一世,好似 281A 咁好客都蝕,我係九巴都驚

好句!!

不過, 當年281A開線打低城巴62R既時候,
仲未係油價貴左的快樂時代,未預料到10年後的境況罷~

蝕錢, 只怪營運成本高左, 之前收平左又追唔返...
edhong 發表於 2014-4-2 21:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nelson72A 發表於 2014-4-2 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-4-2 10:42 發表
先利益申報,小弟住在富豪花園
睇到份RDP真係呆左,一次過冇左74A、81C、86C、86K、89X,但多左249X上青沙
同埋感覺上把重疊路線的範圍轉移左去沙田圍路

74A老早已經預左佢cut
81C同86C我當可以搭249X去青沙轉車,但咁做我不如搭鐵
86K冇左仲可以搭小巴803
但89X點算

睇番九龍城區既RDP
81C縮短到富安,但係Cut到20分鐘一班
夜晚往富安方向係佐敦隨時上唔到車

另外取消86C後可以搭85A->86A
問題係85A,86A班次唔密

89X改以石門做總站唔單止令富豪花園冇車出觀塘
連早繁特快往沙田港鐵站既方法都冇埋
剩係可以等15分鐘先一班既67A,67K小巴
或者284,299X,83K同私家車慢慢排隊入沙田市中心巴士總站

至於803/804小巴再係大圍轉港鐵...非繁就可以
但係早繁上到803/804小巴嗎?
就算俾你上到...去到大圍要等多3至4班車先上到港鐵
GK9636 發表於 2014-4-2 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2014-4-2 21:50 發表

當年287x唔係事先揚左個 $6.8 之類既全程收費咩??

如果佢陰81, 源禾焗搭280X啦, 肯定貴過以前

大圍246X貴81 幾毫就算啦
GK9636@ATENVIRO
edhong 發表於 2014-4-2 22:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nelson72A 發表於 2014-4-2 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2014-4-2 20:15 發表

但...大埔公路塞車會唔會較難獅隧例子難發現導致改唔切路?

以城巴88R西隧特車既經驗
早繁286C往九龍方向唔駛諗住用原線入青沙
否則唔塞車只淪為bonus
leolaw 發表於 2014-4-2 22:45 | 顯示全部樓層

280X收$9.5...咁應該唔駛咁大風險搵架12米3AD上去試路lu
(可惜未能親身證實網上說法)

咁繁忙時間都可能會慘淡到得25-30人一班車...
不過, 由原有80M車隊 (歐2短龍+歐2低地台) 變全低地台/環保化的時候
籍口改用10米單層都夠載...

做少數乘客貴價特快, 同時又慳到油,
果然進可攻, 退可守.

當然, 如果E400的耗油量, 同E200 Dart仔 / ASB 既耗油量比原來相差不遠,
咁大量E400掛牌上穗禾苑既日子應該會提早來臨~
(甚至派兩軸VDL試試跑連翔道+穗禾路爬坡既 fuel performance?!)

除非議員覺得收費太貴, 力阻重組建議...

S3BL100 發表於 2014-4-2 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-4-2 22:10 發表

83X、88X、89X三線分配我覺得合理嘅,邊個叫啲人唔想轉車上藍田呀,茅辦法哇~分囉,車數一樣但二拆三睇下點~.

但搞到兩條X線上沙田巿中心/火車站,點解唔索性合併83X/88X,改雙邊總站,提供合理班次,效益亦似乎更佳?

仲有,巿中心X線唔併第一城富豪,但併黃泥頭,我真係唔知為乜…
如果你話跟798行就話姐,但行黃泥頭就要食沙田圍路下面堆燈,再兜一兜上去,
我覺得比起而家89X應該慳唔到時間,咁改來做乜?
改完仲要將83X變循環線,真係不知所謂,佢地係咪唔知觀塘可以有幾塞?
fb.com/scientisthk2usa/
mak5052 發表於 2014-4-2 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-4-2 23:01 發表

但搞到兩條X線上沙田巿中心/火車站,點解唔索性合併83X/88X,改雙邊總站,提供合理班次,效益亦似乎更佳?

仲有,巿中心X線唔併第一城富豪,但併黃泥頭,我真係唔知為乜…
如果你話跟798行就話姐,但行黃泥頭就要食沙田圍路下面堆燈 ...
呢個方案,可能仲好:
89X延至平田,沙田跟798,九龍跟277E及15
83X延至沙田圍,轉全日,沙田經富豪、濱景、第一城及廣源(有83A時段不入廣源)
89B拉上水泉澳(非繁入秦石,80X非繁停開)
andy92 發表於 2014-4-2 23:09 | 顯示全部樓層

272X 旺角道做總站 ?!

邊度有位泊 ?