hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014年以區域性模式重組沙田區巴士路線服務的簡要 ...
開啟左側

[服務調整] 2014年以區域性模式重組沙田區巴士路線服務的簡要

edhong 發表於 2014-4-2 23:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2014-4-2 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-4-2 23:13 發表

雙向總站效益先差呀,你去數下朝早有幾多新界車私牌返新界;或者下段時間幾多私牌車出九龍?有效運用資源分三段時間做循環先用車用到盡呀~

淨係識得睇住地圖亂畫,我覺得一男子遲早聰明反被聰明誤
fb.com/scientisthk2usa/
OTIS401 發表於 2014-4-2 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 nelson72A 於 2014-4-2 22:01 發表

睇番九龍城區既RDP
81C縮短到富安,但係Cut到20分鐘一班
夜晚往富安方向係佐敦隨時上唔到車

另外取消86C後可以搭85A->86A
問題係85A,86A班次唔密

89X改以石門做總站唔單止令富豪花園冇車出觀塘
連早繁特快往 ...

86C現時既班次都唔係好得去邊
新既286C拉到去奧運咁老遠唔知為乜

我心諗plan呢個垃圾都不如既RDP果位人兄
你係咪見個站有富豪呢兩個字就當左全部住係呢度既人,都係有車有樓既富豪,就諗住拆左個站?
但又唔覺你見到第一城呢個名,就塞哂全沙田既路線落去成為全港巴士路線數量第一既屋苑喎
BlackBird 發表於 2014-4-2 23:43 | 顯示全部樓層

回復 280# 的帖子

學271玩泊街?
錦玩有班次=無班次......
P960早日摺線
edhong 發表於 2014-4-2 23:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2014-4-2 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-4-2 23:43 發表

一藍先生係為左盡用私牌車者,起賺錢角度無錯嘅,新界九龍東路線客流係單向,開十架出五架私返新界五架載空氣,不如紅小化仲實際喇。

88X路線係可取的,下段觀繞藍田出口根本無塞車,行完藍田滿足下啲大帝落山接客其實同私牌車 ...

問題係,沙田巿中心往返九龍東的路線,客流唔係真係咁單向囉…
fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2014-4-2 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2014-4-2 23:43 發表

一藍先生係為左盡用私牌車者,起賺錢角度無錯嘅,新界九龍東路線客流係單向,開十架出五架私返新界五架載空氣,不如紅小化仲實際喇。

88X路線係可取的,下段觀繞藍田出口根本無塞車,行完藍田滿足下啲大帝落山接客其實同私牌車 ...
但雙向總站,最多咪多客方向開密o的,然後私牌返轉頭;
轉左循環線,就無得玩單邊密車,如果照樣私牌行半程,無總站一邊就永遠無班次,架架行全程,用車咪仲多過以前,其實唔覺得著數左。

83x 行車路線太受塞車影響,繁忙時間會出事;
至於 88x,最大問題係一日三走線,講緊藍田唔止落客站唔同,連上車個站都唔同,仲要係循環點一邊玩o的咁o既o野,普通乘客點記得咁多?
咁搞條線只會做到熟客,生客根本唔會識搭亦唔會想諗要點搭,唔想做起條線都唔係咁逼自己蝕錢卦?
ksmbh 發表於 2014-4-3 00:18 | 顯示全部樓層
之前40大改都坐不改名
87D只係改快一小段
又走去改名87X
真係奇怪!
edhong 發表於 2014-4-3 00:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
samson92 發表於 2014-4-3 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-4-2 23:39 發表

86C現時既班次都唔係好得去邊
新既286C拉到去奧運咁老遠唔知為乜

我心諗plan呢個垃圾都不如既RDP果位人兄
你係咪見個站有富豪呢兩個字就當左全部住係呢度既人,都係有車有樓既富豪,就諗住拆左個站?
但又唔覺你見到 ...

富豪花園遠離港鐵站,十分需要巴士服務,實不應該cut長途巴士線