hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 難怪DA66退役後好似後繼無人 - 15C 最新營運安排 ...
開啟左側

難怪DA66退役後好似後繼無人 - 15C 最新營運安排

FD5410 發表於 2014-3-21 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2014-3-21 19:49 發表

講真..幅圖寫乜野我冇睇
我只係知樓主已經將大致內容列出黎
我引用有咩問題嗎?

又一個人唔識中文..
何謂之"固定"?

唔知頭唔知路唔好出聲
你能唔能夠講出確實行走時間?
定係將15C堅麗閣特別班次當左15C正線?
...
得喇得喇,知你中文能力係宇宙最強
知你對新巴既認識係全球最深

但你串少陣,態度好返少少係咪會死?
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
mingfai31 發表於 2014-3-21 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-3-21 20:13 發表

咁我就要quote 晒你覆人地o既野,同埋你答o既野啦...

從以上言論,可以得出
1. 你打D野一舊舊...「永遠無可能」....主體在那??
2. 你打D野一舊舊...「永遠無可能」....主體係指43X呢一兩年取消,
呢 ...

好..我下次會留意打番完整句子囉
當然原因係可以暗示到主體出黎

至於#25你所講既需唔需要係講求成本效益
有某條(暫時以我所知有1條)線係一至五全日出單層都夠載有餘個隻
已經有理由去買單層(我而家俾個理由你囉)
而石澳居民既出入係需要一個合理既班次..亦都夠客
而六及紅日更加唔駛講(當然呢句唔係講突發事情)

另外..係有人用D咁勉強既例子我先回到D同樣品質既野..
不過算啦..小區既事你都唔關心
EH2674 發表於 2014-3-21 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-3-21 21:22 發表

有某條(暫時以我所知有1條)線係一至五全日出單層都夠載有餘個隻
...

講真,就算新巴無晒單層,急起上黎向老冠租(如上年既塌樹),我就唔信運吉唔批個臨時牌出黎...

P.S.就算買,20架內應該夠...
強人所難,不可一不可再
kiwai 發表於 2014-3-21 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-3-21 19:27 發表

(但15C確實是旅遊線嗎?睇編號已可告知一二吧)

憲報說是
mingfai31 發表於 2014-3-21 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 HeyKan 於 2014-3-21 20:43 發表
第一:幅圖我真係要超級集中先睇得到 低炒到咁根本機乎睇唔清楚

圖你都識話你自己冇睇到
就唔好打埋咩(大大幅圖(/張紙)寫左主要用單層黎行)呢句說話la
冇睇到你又知(大大幅圖(/張紙)寫左主要用單層黎行)??

因為係樓主講
要插插樓主..關我咩事

另外岩岩睇番幅圖
乜真係要你所講超級集中先睇得到??
除左因為夜景而令成幅圖矇少少外
我離我個MON 50CM(即正常睇電腦既距離)都可以閱讀得到

PS.我冇放大縮小幅圖架..不過放大左可能先睇唔到..因為更矇

原帖由 HeyKan 於 2014-3-21 20:43 發表
我明白
全世界只有你一個識中文
你唔洗下下重點推介自己識中文既

我唔清楚新巴會固定 定 客串
而且我係問:
(你能夠100%肯定新記唔會揾人力車客串15C?)
你中文咁叻 冇理由睇唔明架?唔好問非所答

第三:我覺得閣下態度好有問題 難道你是新巴既話事人 所以態度可以寸得起?

呢一條答案在哪?

固定同客串好明顯係兩個不同既字
我答得就當然係唔會固定啦
因為出左通告..所以正常半年內都唔會改變
(你話唔正常又點?我只能說巴士公司唔可靠..以後所有通告可無視)

唔會固定其實已經係暗示
咁你咁想我答你我就明示啦
15C係可以客串(我一直冇否定過...)..如果客串既話相信係特見

第三個條我基本上唔想回應你
我只能說講錯就可以話我姐..講岩都要俾人話串..真係..唉~~~

PS.#20個種已經唔係冇爬文..係#1都冇睇
所以我係需要反問下佢..不過咁樣叫串..無言
至於#19我既回應係辨論
我唔認為用佢既思維諗一個例子出黎對比有何不妥
我只係知道漠視某村權益就有不妥
(除左勵鬼城冇人搭既線(6字頭個條)都要死霸爛霸個D就當然例外)
mingfai31 發表於 2014-3-21 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2014-3-21 21:25 發表

講真,就算新巴無晒單層,急起上黎向老冠租(如上年既塌樹),我就唔信運吉唔批個臨時牌出黎...

P.S.就算買,20架內應該夠...

因安全為由(除非單程雙線)
石澳道唔建議行10.6米以上既車
更何況遠水能救近火嗎?
ccicoltd 發表於 2014-3-21 22:15 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2014-3-21 21:45 發表
因為係樓主講
要插插樓主..關我咩事

另外岩岩睇番幅圖
乜真係要你所講超級集中先睇得到??
除左因為夜景而令成幅圖矇少少外
我離我個MON 50CM(即正常睇電腦既距離)都可以閱讀得到

看這張吧

不過為何新巴沒把這通告上網,是不是「剛好」漏放了?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
VA54-HN8897 發表於 2014-3-21 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-3-21 21:22 發表

...

我唔介意自己對號入座,但你同人講品質未免太冇說服力...
「不如巴士公司買單層唔買雙層啦」,你自己轉牛角尖,用一個勉強而且離譜o既例子,將正常o既野變到extreme
套返你同一套想法,衍生出黎o既extreme 包羅萬有,既然有勉強o既例子你先回到D同樣品質,
不如你試下問下自己,點解最初會有咁樣o既品質,然後帶來你認為係勉強o既例子,再調返轉頭話有D咁o既阿媽就有D咁o既呀仔??

什麼「不過算啦..小區既事你都唔關心」,你用D 咁o既品質自我陶醉,呢樣又真係同事實相乎?
我並唔介意用一個理性角度討論,但冇道理之餘講悔氣說話,你會好滿意自己o既見解?

出單層都足夠有餘o既線大把,要數亦唔只得你暫時所知o既一條...但有時冇需要否定人地,到頭來其實自己太過表面
特別係以新城角度黎講,講路面限制,類似城巴11呢D 現時為止一定用唔到雙層o既線少之又少,而且就算以11為例,用唔到雙層呢個問題亦都唔係完全解缺唔到o既事...
講完路面限制講客量,就算一條線足以用單層黎做,亦唔代表用單層合乎效益,部分路線又要顧及車務安排,例如797M 四點寧連人帶車order 798,796S 早上要做796C,為求方便調動,呢兩條線個別班次就算冇客都要出雙層,
油耗同客量當然係考慮之列,但當中仲有好多背後只有巴士公司先能夠全面了解o既原因要考慮,

如果單憑你所謂一條半條線o既客量問題,或者一條半條線要預備D 無法預計o既野所以要留返單層呢個角色,真係咁兒戲的話人人都可以做巴士公司。
我不否定單層o係新巴黎講都有佢o既角色,但係咪可有可無就見仁見智,
何必一開始就一口咬定「永遠冇可能」? 講得中肯少少好難?

mingfai31 發表於 2014-3-22 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-3-21 22:46 發表

我唔介意自己對號入座,但你同人講品質未免太冇說服力...
「不如巴士公司買單層唔買雙層啦」,你自己轉牛角尖,用一個勉強而且離譜o既例子,將正常o既野變到extreme
套返你同一套想法,衍生出黎o既extreme 包羅萬有,既然有勉強 ...

第一段:
我係唔滿意你乜都話有機會有可能
同自己買個保險..就算岩同唔岩都唔會對你影響太大姐
係就係幾中肯呀..咁同冇講過有咩分別

我個例子係用你個方式寫出黎既
好明顯我係好唔BUY啦先會咁講啦
我就睇唔出點解你會理解為我轉牛角尖

第二段:
你既回帖中係完全漠視小區(石澳)既利益
樣樣都只係從巴士公司既利益出發
我唔係話賺錢唔岩
但中間攞個平衡點好難?
4架單層..係4架..要求完全唔算過份姐
81都大約用緊4架單層啦
如果有塌樹..81堆單層同9號車隊互掉又好難?

第三段:
我知道11有路面限制
亦唔需要你轉述
我亦唔明白你係呢度講平時既路面限制有咩用
另外我重申一次
由始至終我所講既係要用單層既時候係發生突發事情既時候
所以係唔會存在車務既問題
就算唔係泊廠既
我用番上面例子..81同9號互私唔係好耐姐

PS.我講個條係25..我自己觀察唔出佢要私去做咩線..煩請賜教
VA54-HN8897 發表於 2014-3-22 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2014-3-22 00:14 發表

第一段:
我係唔滿意你乜都話有機會有可能
同自己買個保險..就算岩同唔岩都唔會對你影響太大姐
係就係幾中肯呀..咁同冇講過有咩分別

我個例子係用你個方式寫出黎既
好明顯我係好唔BUY啦先會咁講啦
我就睇唔出點解 ...

唔滿意唔懂得以理服人的嗎?唔滿意代表可以將人地講o既野兩極化,然後調轉槍頭話人兩極化?
我話有可能 = 咩都話有可能?
啦...又調返轉啦,你一句「永遠唔可能」係咪講緊咩都唔可能??
用一隻手指指住人o既時候,先望一望有三隻手指指緊自己....

什麼漠視?其實有一部半部單層係咪代表好關心呢??唔開善堂就係黑心?
由頭到尾都只係講緊單層係咪有需要或者冇需要,一樣野...何以變成「樣樣都只係從巴士公司既利益出發」??
打完風,巴士公司一早搵人入去相關地區睇,拿拿臨清理得幾多得幾多啦...又算唔算關心呢?

賜教就唔敢當,特別係對住你呢D 咁既態度,又配合埋我呢D 咁o既態度,絕對唔配合教與學呢樣野
25朝早有特車單向往寶馬山方向,跟住要做埋798...再做埋694...全部連人帶車做
車務呢加野,講彈性之餘仲要合理,就算係一部半部o既車務調動,對於車源緊張同繁忙時間大量乘客o既情況之下,用車o既靈活性都好關鍵

講o既時候,諗諗先...唔滿意,咪俾D實質資料出黎大家討論下囉,務實少少,悔氣說話,與事實不乎o既立場講出黎都冇說服力,再講亦晒氣