hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區域性模式重組之好與壞
開啟左側

[服務調整] 區域性模式重組之好與壞

skpracta 發表於 2014-4-9 23:06 | 顯示全部樓層

在市民(以及代表他們的區議員)的眼中,對於減少巴士服務(班次/覆蓋/走線)或增加收費的觀感,一直以來都是重組最大的阻力。

這並不代表重組路線改善服務的部份不受注視,但因為要向選區內居民交代,各區的區議會都會以「害者,取其盡輕,後得利」方法去處理巴士服務重組的咨詢。

有些時候,放棄對居民有益的重組方案,也是無奈下的選擇。

相對區議會的影響力,巴士公司和運輸處應盡責地擬定好巴士重組方案,令居民得益同時,巴士公司也能改善效率達致盈利,路面情況也能得到改善。
yoho 發表於 2014-4-9 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-4-9 22:13 發表
你知唔知今年重組其實張傳統油尖旺大線拆線,同時削埋傳統線81C,87D,68X除左張會87D提速,81C,68X會削到半死狀態!

借問聲重組完嘅68X點叫半死?

PS:或者不能對議員要求太多,因為有點樣嘅選民就有點樣嘅議員
jonathanngan 發表於 2014-4-9 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-9 09:35 發表

人地澳門特區政府邊駛諮詢立法會做重組路線架, 學下人地澳門啦,
政府話改就改架啦, 行政效率都不知幾高.

區議會都不知幾有權力, 連運吉官員都可以趕走,
又唔諗下自己係重組路線的角色只係諮詢, 政府已經好尊重你 ...
“仲要發動全個區會力量不惜推翻部份對乘客有利的建議, 真係唔明點解部份板友咁都可以忍得到.“

係”部份對乘客有利的建議”定”對部份乘客有利的建議”
仲有特快綫理應跟番里數收,冇理由比巴士亂加價,甘樣 區議會反對應該會少D
張偉沖 發表於 2014-4-10 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2014-4-9 23:03 發表
無可否認有o的山頭主義區議員係為一己私利亂否決,
但單憑哩點就打死埋會平衡各方利益合理商討o既區議員,
我唔知持哩個論調o既人, 係單純武斷,
定係故意製造虛偽相反意見, 意圖低手地打輿論戰.

不過既然講到係綑綁式 ...

呢句咪正宗飯民的思維囉, 明明基本法寫到明話要有提委會,
點知班飯民一定要堅持公民提名, 否則就否決政改, 用佔中威脅政府,
你唔好同呢班人行得咁近先得架, 拿, 你咪鬼拍後尾枕囉, 寧遠全部人無得益都唔可以有人先得益囉,
飯民思維真係飯民思維.
盲目反對 香港已死
流星☆雨 發表於 2014-4-10 05:12 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-10 00:45 發表

點知班飯民一定要堅持公民提名, 否則就否決政改, 用佔中威脅政府,
你唔好同呢班人行得咁近先得架, 拿, 你咪鬼拍後尾枕囉, 寧遠全部人無得益都唔可以有人 ...

可以係第一城站行返去富豪/沙角既張生,你唔好諗住衰左就歸咎於咩飯民思維
我唔知咩叫飯民思維,我靜係知你呢啲係支持「先通過後檢討」
「先通過後檢討」?你覺得九巴可信?
唔講九巴,講你最憎既區會,
你知唔知上年北區重組就係「先通過後檢討」
結果?劉國勳個啲人先整衰啲服務,話成功爭取373A全日,然後再成功爭取埋70K/73改路

如果你真係反區會霸權,唔該你反對下啲無恥議員搞到區內交通「先倒退後進步」!
kuro 發表於 2014-4-10 06:42 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2014-4-10 06:58 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-4-10 00:45 發表

你唔好同呢班人行得咁近先得架, 拿, 你咪鬼拍後尾枕囉, 寧遠全部人無得益都唔可以有人 ...

呢句咪正宗商業霸權的思維囉,
明明民意講到明話要有合理改動同補償,
點知九巴一定要堅持瘋狂加價,
否則就否決路線改革,
用瘋狂減班陰乾至半粒鐘一班甚至零服務威脅市民,
你唔好同呢間公司行得咁近先得架,
拿, 你咪鬼拍後尾枕囉,
寧願支持九巴賺盡市民輸多過贏,
都唔願考慮其他啲雙贏方案,
好難唔令人相信你假如反對九巴大計會失去某啲利益。

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
ap132 發表於 2014-4-10 10:27 | 顯示全部樓層
我覺得會令一些輕度路痴直接轉左去搭鐵,
輕度路痴係指一D認路較差但唔係盲目保鐵既人,
佢地會盡量選擇直接既方法搭車,
重組之後,多數又要轉車,
轉車又要記住邊條線轉車有優惠,邊條線轉車無優惠,
對佢地黎講係一件好複雜既事,而且好無安全感,驚轉錯車
yoho 發表於 2014-4-10 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kuro 於 2014-4-10 06:42 發表
如果過左分RDP68X早晚繁同非繁都30mins一班,班客出去轉鐵啦,議員若果唔反對,之後就冇人投佢架啦!好再元朗冇過份RDP,其實運吉想削68X既,不如張268B搬去洪元路啦 ...

"如果過左分RDP68X早晚繁同非繁都30mins一班" <== 朋友, 訓醒未呀?
張偉沖 發表於 2014-4-10 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2014-4-10 05:12 發表
可以係第一城站行返去富豪/沙角既張生,你唔好諗住衰左就歸咎於咩飯民思維

係可以行, 呢種天氣之下沿住城門河去行都不知幾舒服添, 行多少少對身體都好d 架,
正如當日30X 建議提速唔停大河道, 我建議大河道乘客行去福來邨上車, 因為行少少就有快車出旺角係絕對值得.

我當然衰, 第一我唔係議員, 第二我只有我住那區的選票.
但當然就算我有票我都只會投白票, 因為區議員山頭主義的思維根深蒂固, 完全唔會考慮整區的利益,
而且italk 唔少板友係支持區議會, 得我一把聲, 自然勢孤力弱.

區會阻撓重組的例子, 導致重組延遲, 擱置的例子多不勝數,
有電視新聞報章為證, 有italk 舊文為證,有區會紀錄文件為證, 你可以攻擊我,
只不過, 可以還區會的清白?

我唔知咩叫飯民思維,我靜係知你呢啲係支持「先通過後檢討」

唔知的話唔緊要, 看看"寧遠原地踏步, 都唔要行差踏錯" 呢句係邊個講就得.

我淨係知, 飯民日日罵政府, 玩拉布, 只係識得叫民主自由就覺得香港從此有飯食.

政策如果唔真正實施, 點會看到真正的效果, 如果效果唔好, 檢討就有必要,

北區區域重組就係例子, 宜家咪就係爭取番277E 全日囉.

如果當初區議會否決北區路線重組, 北區邊有全日過海巴士搭.

「先通過後檢討」?你覺得九巴可信?
唔講九巴,講你最憎既區會,
你知唔知上年北區重組就係「先通過後檢討」
結果?劉國勳個啲人先整衰啲服務,話成功爭取373A全日,然後再成功爭取埋70K/73改路

如果你真係反區會霸權,唔該你反對下啲無恥議員搞到區內交通「先倒退後進步」!.

270A 南行入彌敦道, 有270S 返北區, 呢d 叫整衰?
73/73a 縮短, 提供穩定的班次, 善用資源, 呢d 叫整衰?

北區民建聯做得非常稱職, 不會全面否決RDP 騎劫整體利益, 有咩唔妥當就傾, 讓步,
真係要學下北區區議會咁合作啦.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
流星☆雨 + 1 面皮厚到可以拎去整避彈衣,服 ...

查看全部評分

盲目反對 香港已死