hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如九巴81變新巴做
開啟左側

[問題] 如九巴81變新巴做

mingfai31 發表於 2014-4-12 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV3-JE1672 於 2014-4-12 20:48 發表
講到線王點可以冇8P份
4-8分鐘等等吓變10-25分鐘

同樣問題
邊度咩時間咩方向?
238X 發表於 2014-4-12 22:49 | 顯示全部樓層
呢種討論其實等於「中共同美帝邊個衰啲」。

個人認為,
九巴 / 中共啲手腕有時真係好唔掂,
新城 / 美帝相對比較識做偽君子。

當然,本質一樣,係人都知。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
AD118 + 1 + 1 good comparison

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
tridents 發表於 2014-4-12 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2014-4-12 20:14 發表
經過新城總廠門口既8仔同85;甩班同脫班既實力都不容忽視
再唔係又講下線王788,4~8分鐘都成日15mins先有車

華富假期日間定點 15 分班 94A 實力不容忽視, 有日等 45 個班成班無左, 最後係 30 分班.

另一日仲堅 15 個班無左到 30 同樣無, 變陣等 48 佢話 12 分班等左 20 分先有車黎架大 8 企到黃線出華富落田灣, 以為香港仔塞但嘜事都無.

住對家地頭既友好不停護短話新城南區係香隧塞死症無計, 嘜 48 94a 95c 轉左行香隧? 我都想新城南區條條做到 798 級數呀, 不如收返新記 798 比返 d 車入南區, 我就讚你有錢吾賺正宗良心企業.
tridents 發表於 2014-4-12 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV3-JE1672 於 2014-4-12 20:48 發表
講到線王點可以冇8P份
4-8分鐘等等吓變10-25分鐘

講到南區薄扶林道非過海線皇點可以無 90b 份, 最新一單晚繁 8-12 時段上環文娛等黎架大 9 企到黃線上吾到, 下一班大 9 隔左 30 分先到.

然後對家友好護新城話中上環塞爆 90b 跑吾掂係死症,  又係喎, 咁又吾見 968 半個鐘無車出?
s3v12 發表於 2014-4-13 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-12 21:01 發表

請問你邊隻眼見到85甩班同脫班?
另788你係幾點係邊等緊咩方向?

你邊隻眼見到85準時

由朝脫到黑

個個卡佬你有你全程踩地板油狂飛

我有我輕輕hi落個油門度慢慢碌

仲要又長途多燈位

到寶馬山換司機又吹足成個字

何來唔脫班吖

お可愛いこと~
HB00610 發表於 2014-4-13 02:49 | 顯示全部樓層
原帖由 THomas20010808 於 2014-4-11 00:44 發表
1.新巴服務較好(eg wifi)
2.車輛保養較好和車較新
3.只要新巴使用定時班次,大多數也準時

第二點我笑而不語
第三點定時班次同準向來唔係等號架。
0920班722唔止一次無故失蹤你又知唔知?

唔好無理反九好嗎。
AD118 發表於 2014-4-13 03:08 | 顯示全部樓層

原帖由 s3v12 於 2014-4-13 00:02 發表

你邊隻眼見到85準時

由朝脫到黑

個個卡佬你有你全程踩地板油狂飛

我有我輕輕hi落個油門度慢慢碌

仲要又長途多燈位

到寶馬山換司機又吹足成個字

何來唔脫班吖  ...

爛gag:條線收費咁平緊係脫脫脫光佢脫到冇野剩啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3v12 + 1 + 1 脫到冇野剩~

查看全部評分

EH2674 發表於 2014-4-13 11:38 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-12 21:01 發表

請問你邊隻眼見到85甩班同脫班?
另788你係幾點係邊等緊咩方向?

我兩隻眼都視力正常,兩隻眼都見到,你身體係唔係有缺陷?咁樣問法都有既?

兩個月前我每次食完中午飯就搭85返公司,咁你話我知唔知

下午五點,中環方向

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
Brianonly + 1 + 1 我兩隻眼都視力正常
s3v12 + 1 + 1 我兩隻眼都視力正常,兩隻眼都見到,你身體係唔 ...

查看全部評分

強人所難,不可一不可再
s031096 發表於 2014-4-13 11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2014-4-11 17:23 發表

咁又不妨企係深水埗觀察下大西北堆X線作過比較啦

咁又不妨企係將軍澳道觀察下大796系作過比較啦
真係同六合彩一樣嫁
3ASV3-JE1672 發表於 2014-4-13 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2014-4-12 21:02 發表

同樣問題
邊度咩時間咩方向?
下晝四點幾至六點幾小西灣方向,至於前後幾個鐘有冇脫我就唔知喇

不過其實俾你知道咗又點?等你可以臨急臨忙幫新巴諗個籍口?