hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K廠可以消化咁多大白龍嗎?
開啟左側

K廠可以消化咁多大白龍嗎?

MZ3101 發表於 2014-4-23 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 PF2802 於 2014-4-22 19:11 發表

大佬 我答你d point 你又要我問九巴又要話唔答我, 咁你想點?
你自己話整體感覺係趕客嘛, 咁係問都係你問啦

什麼己所不欲呀, 批車係元朗咁多年我都好鐘意喎
你唔鐘意既野就人地要哂?
以閤下既角度去睇, 大水牛會令九龍東既路線班次大亂就唔得, 屯元天亂就得?
對我黎講唔緊要架, 問題係對閣下黎講呢d算係己所不欲勿施於人嗎?
什麼忍唔忍受, 己所不欲算唔算係自打咀巴?

我無話過咩小問題唔講得, 但係請問唔同車有唔同表現算係乜野問題?
而我亦唔覺得你係淨係想提出問題咁簡單
又唔係話行到著火, 係著都係批躉著先啦, 又唔係你話批躉唔應該留係九廠?

似乎係閣下對呢堆大水牛有偏見多過我
你話返我走向極端?
我無興趣嬴你, 只不過我覺得"人地受就得, 殺到埋身就唔得" 呢種如此公平既態度好不該姐
閣下早就對大水牛呢批車有偏見, 是持平討論嗎?

又唔係你坐堆車爬將軍澳堆山路
難怪閣下咁口響嘅
正所謂己所不欲 , Must 施於人 ......

依家就係出現大白龍唔適合行九廠線 , 特別係將廠線嘅問題
批車行大西北線冇問題 , 唔代表行九廠線冇問題喎

唔同車有唔同表現係冇問題
問題係 , 大白龍行將廠線表現 , 同其他車嘅差距已經大到忍受唔到
就連普遍慢嘅大豬都快過佢一截

唔通真係學局長講 , 等多班車?

6 年前已經有 Carlo 同主任投訴大白龍唔適合行將廠線
6 年後嘅將廠 , 淨係 98A 都可以最少一日有一架
不如你日日繁時嚟坐 , 你認為大白龍打爆上將軍澳道 / 寶達 / 翠林比起其他車冇大分別的話

我即刻比你嬴又點話

另外有江湖傳聞
當年掛 692 部 ATR6 燒左之後
將廠即時因為咁而將大量同批 ATR 調走哂
兩者關唔關事我就唔清楚 , 至於你信不信 ......

TankKingEH9697 發表於 2014-4-23 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-4-22 23:46 發表
若果唔tune,你認為豬可以有開龍同熱豪既表現?
比起大廠超豪 將廠o個批真係超晒班 平路重爽過正常既重口味
btw 以將軍澳道做標準 超豪都可以講係中上 半滿上都可以有es既表現
坦克王EH 9697
GR1473 發表於 2014-4-23 03:25 | 顯示全部樓層
kmb_gu657 發表於 2014-4-23 06:18 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-4-22 23:23 發表
隊4部俾621囉, 每班車多7個客有位坐, 返工線冇乜幾可有輪椅客, 麗港城應該唔會抗拒吧!

就算坐果個唔抗拒楂果個都會port車
日日做柯打換牌換到傻
zheng_nian_1993 發表於 2014-4-23 08:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-4-22 23:46 發表
若果唔tune,你認為豬可以有開龍同熱豪既表現?

以最尾將廠熱狗既Quali
我覺得批豬直頭勁過批熱狗添啦
嘩93A o個幾部咩GA2116呀GL258呀仲有98A部FZ8158
上將隧斜同埋寶林北路都好似上到就快斷氣gum款
o個時坐TKO熱狗(95M三部開龍例外啦)俾豬爬基本上係等閒事......
poondriver 發表於 2014-4-23 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-4-22 23:32 發表
TUNE過?
幾年前搭同幾年後搭,次次架車(不論係N年前既S3N,S3V,到而家既豬)由寶仁樓綠燈放行開始,爬翠林段上斜,岩岩爬完就食梗翠林枝燈尾,仲要次次轉黃燈既位都一樣,大約就係開始平加速既時候轉燈
,但係D私家車呀,小巴 ...

如果你有幸坐過大廠豬行將廠線
你就會發現將廠豬直頭係超班 大廠個d豬同螞蟻係冇分別
ctb234 發表於 2014-4-23 11:05 | 顯示全部樓層

何只大白龍.
K廠某條上山線,某日整左部係U廠調過黎既AD.
個司機揸到媽媽聲!(平時揸開AV同金車)
zheng_nian_1993 發表於 2014-4-23 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 poondriver 於 2014-4-23 10:15 發表

如果你有幸坐過大廠豬行將廠線
你就會發現將廠豬直頭係超班 大廠個d豬同螞蟻係冇分別

之前掛3B架膠豬行98A唔單只蟻速添啦
成架燒鬼埋囉......
KU1391 發表於 2014-4-23 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 yatchun 於 2014-4-19 13:54 發表
之前U廠大量送走大白龍去K, S廠74X換完新車又送大白龍去K, 呢幾日連荔廠都送5架大白龍來K.

K廠點消化得晒? 無邊條線用得著呢D垃圾.
真慘,之前成堆ADS,而家就黎3AD

第時會唔會狂食AP?
KU1391 發表於 2014-4-23 18:16 | 顯示全部樓層

原帖由 zheng_nian_1993 於 2014-4-19 19:25 發表
大白龍做新一代九廠通天大老倌
點都好過以前批3+2龍仔架啦
對於我地哩D坐慣大線龍仔既九廠地頭人
宜家有得坐2+2兼多幾個位坐既大白龍已經要謝主隆恩啦~

P.S. 其實批大白龍邊樹黎,咪放返去邊樹囉
其實268C 269C 258D  ...
學L廠,比聯廠線