hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 年度葵青區巴士路線發展計劃修訂方案 ...
開啟左側

[服務調整] 2014-15 年度葵青區巴士路線發展計劃修訂方案

FBI2 發表於 2014-6-5 19:08 | 顯示全部樓層

原帖由 jonathanngan 於 2014-6-5 18:01 發表

我覺得經圖書館好兜路播你試下計時同埋下一步隨時就係搬到翠怡,如果你情願比人溫水煮蛙,我都幫唔到你。

對於深水埗近石硤尾,41A係近好多個街口,當然可能有人覺得果度唔算深水埗既不過最後都係要人保鐵姐:lol
...

翠怡本身唔係已經有部兩蚊機咩?

我以前係石硤尾返學架,放學就行去汝州街搭44. 講真,而家有時係汝州街送44車尾,都走去長沙灣道叫兩飛,但效果不理想,41和41A有等於冇.

另外,青衣村巴總都冇話要拆.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
張偉沖 發表於 2014-6-5 19:17 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-6-5 17:28 發表

由葵涌道行上荔景北總站講緊 99 級樓梯,
計埋上天橋就要 130 級,
你要所有人生不如死咪直接啲講囉

你出街搭車唔駛行?

葵涌貨櫃碼頭除左咁搭之外, 仲可以先搭63x 去屯轉再轉59M/259D,
唔想行樓梯直頭又可以行去美孚搭59X, 又密又快都不知幾好, 真係幾多客時間多得濟搭59A?
盲目反對 香港已死
tonytse126 發表於 2014-6-5 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-6-5 19:06 發表

不,我是指青衣村商場呵!
第日大排檔都會冇晒,大食代就可能會有,食野由20蚊餐變做40蚊餐.

我誤會了你的意思, 對不起
總之是領匯的都難逃被大幅加租, 長發依家好多間都執, 便利店被縮, 麵包店幾近是無, 到處都是連鎖店
回正題, 其實依家咁改將來青怡和青衣邨都可和長安一樣,於楓樹窩路出九龍叫兩飛, 對41可能是好事,不過唔知幾多人會做水魚
FBI2 發表於 2014-6-5 19:23 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytse126 於 2014-6-5 17:35 發表

所以依家九巴咪整個咁嘅方案來'滿足' 佢嘅訴求, 就睇佢今鋪仲夠唔夠薑反, 要全青衣山下就哂佢一個, 真係皇帝都無佢咁大牌

聽說陳議員今次會收聲. 雖然呢個44方案很爛,我個人也反對,但為了41A早日提速,搞左先算,之後再慢慢爭取返44非繁拉去碼頭.

再加埋昨晚無端端整單紅油,看來陳議員近排都會低調一點.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
tonytse126 發表於 2014-6-5 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-6-5 19:23 發表

聽說陳議員今次會收聲. 雖然呢個44方案很爛,我個人也反對,但為了41A早日提速,搞左先算,之後再慢慢爭取返44非繁拉去碼頭.

咁改根本唔會有人喺總站上車, 將來唔好話上繁過後搬去碼頭,全日於碼頭開都有可能
昨日先出份修訂版RDP, 當晚即刻就整單咁嘅野, 想話兩者無關連都好難

jonathanngan 發表於 2014-6-5 19:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-6-5 19:08 發表

翠怡本身唔係已經有部兩蚊機咩?

另外,青衣村巴總都冇話要拆.

翠怡邊有
兩蚊機
, 有就唔洗爭取啦(上屆選舉政綱黎)
http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/fare_saver.html]
。可惜而加似乎係張小姐爭取唔到(不過唔係有自由黨撐腰咩?我都睇唔透),想爭取人地果部多d

隔離版大把人建議緊合併走41M/延長41M等等,到時青衣村巴總應該可以安心歸西(照計未必有繁時特別班次) 可能可以起多棟比青衣村都夠位
jonathanngan 發表於 2014-6-5 19:41 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytse126 於 2014-6-5 19:28 發表

咁改根本唔會有人喺總站上車, 將來唔好話上繁過後搬去碼頭,全日於碼頭開都有可能

我覺得可能會有人起青衣診所上車(叫雙飛?/方便少少?),不過唔會太多
回程青綠街基本上係製造廢氣,因爲沿途冇站

我反而覺得可以上繁拆綫,青衣村/青衣碼頭開,非繁其實兜D只係廢氣同嘈音問題

不過青衣村一帶都係唔可以叫
雙飛,唔同長安同青碼
張偉沖 發表於 2014-6-5 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytse126 於 2014-6-5 17:35 發表

所以依家九巴咪整個咁嘅方案來'滿足' 佢嘅訴求, 就睇佢今鋪仲夠唔夠薑反, 要全青衣山下就哂佢一個, 真係皇帝都無佢咁大牌

你講得非常正確, "皇帝" 都無佢咁大牌, 我好鍾意呢一句, 一語道破區會霸權的事實.
可惜丫, 部份板友仲要繼續無視事實, 無視本版舊文和區會文件紀錄, 對那D 講事實的人惡言相向,
擁護這種扭曲的區議會制度, 仲要死撐話呢D人都叫做有民意代表.

上次傾沙田區路線重組, 成班議員晒時間罵政府運吉, 完全唔去傾, 一D 建設性的野都唔做,
淨識得"反青沙擁獅隧". 無視青沙使用率低, 無視現有沙田區路線行車時間過長的問題,
更無視行青沙的行車時間比獅隧更穩定的事實, 香港人晒咁多公帑養呢班人, 比呢班人做政治SHOW,
香港邊會有未來?

人地澳門做巴士路線重組, 邊駛諮詢議會架, 好心某D 板友跳出框框, 看下呢個世界有幾大先啦,
習總話要全國反恐, 全國火車站即刻實施安檢, 仲要係上行下效, 立即實行, 邊個地方政府夠膽反對先得架?

吐完烏氣, 要回正題:
咁我可以寫定包單, 佢一定反, 垃圾政棍的技倆我又點會看唔透...

不過唔緊要丫, 佢一反, 即係證明我一路以來不斷強調"區會霸權"的事實再一次呈視.:lol:lol
盲目反對 香港已死
FBI2 發表於 2014-6-5 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2014-6-5 19:41 發表

我覺得可能會有人起青衣診所上車(叫雙飛?/方便少少?),不過唔會太多
回程青綠街基本上係製造廢氣,因爲沿途冇站

我反而覺得可以上繁拆綫,青衣村/青衣碼頭開,非繁其實兜D只係廢氣同嘈音問題

不過青衣村一帶都係唔可以叫雙飛,唔 ...

我個人仍然堅持:
44 平日早上9點前維持青衣村開出,44P平日早上青衣碼頭開出
平日早上9點後和假日全日,44所有班次由青衣碼頭開出
cat666 發表於 2014-6-5 20:20 | 顯示全部樓層

請問有没有修訂版的RDP?